News

Cum ai putea să-ți încarci telefonul cu ajutorul degetelor. Dispozitivul care ar putea revoluționa industria

Un nou dispozitiv sub formă de plasture, purtat pe vârfurile degetelor, ar putea, într-o bună zi, să-ți încarce telefonul mobil.
15.07.2021 | 18:19
Cum ai putea sati incarci telefonul cu ajutorul degetelor Dispozitivul care ar putea revolutiona industria
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au creat un nou prototip de dispozitiv purtabil ce poate fi așezat pe degete și cu ajutorul cărora ar putea fi încărcat un telefon mobil.

Dispozitivul se înfășoară pe degete asemenea unui plasture și captează transpirația de pe vârful acestora, transformând-o în energie electrică.

ADVERTISEMENT

Momentan, prototipul reușește să stocheze doar o cantitate infimă de energie, însă cercetătorii de la University of California speră să poată crește această capacitate în viitor.

În prezent, dispozitivul e capabil să genereze suficientă energie pentru ca un ceas să poată funcționa 24 de ore, în jur de 400 milijouli. Iar aceasta e cantitatea de la un singur dispozitiv: altele pot fi atașate pe celelalte degete pentru a mări de până la 10 ori capacitatea.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă energia este departe de a fi utilă pentru un smartphone, cel puțin în această fază, proiectul în sine este unul foarte interesant. Asta deoarece alte purtabile generatoare de energie electrică necesită un efort fizic intens pentru crearea de curent electric. Altele depind de surse externe, cum ar fi soarele sau variațiile mari de temperatură.

Acest nou dispozitiv, însă, folosește un sistem pasiv pentru a genera electricitate din umezeala de pe vârful degetelor, chiar și dacă stai pe loc sau dormi.

ADVERTISEMENT

Asta e posibil deoarece vârfurile degetelor sunt părțile corpului care transpiră cel mai mult. Un material inteligent, similar cu un burete, e capabil să colecteze și să proceseze transpirația.

Plasturele produce energie când degetele transpiră, sau când purtătorul apasă cu acestea sau le bate ușor de masă. Apăsările de taste, de clape de pian și alte mișcări de același fel sunt transformate în energie electrică.

ADVERTISEMENT

Lu Yin, coautor și student doctoral spune că ”pentru că nu e nevoie de un efort mare ca să fie generată energie electrică, purtabilele care produc curent electric astfel se apropie mai mult de accesibilitatea și confortul dorite de utilizatorii de zi cu zi.”

Vârfurile degetelor, cea mai bună sursă de captare a transpirației

Vârfurile degetelor au unele dintre cele mai multe glande sudoripare, fiecare deget producând de până la 1000 de ori mai multă transpirație decât alte zone.

Lu Yin explică și de ce nu resimțim acest efect: ”percepem transpirația cu precădere în alte zone ale corpului deoarece acelea sunt mai slab ventilate. Degetele sunt expuse constant la aer, iar transpirația se evaporă imediat ce ajunge la suprafață.”

Aici intră în rol noul dispozitiv, care colectează această transpirație, pe care o transformă ulterior în energie electrică.

Dispozitivul este echipat cu conductori electrici realizați dintr-o spumă de carbon, care absoarbe transpirația. Enzime de pe acești electrozi declanșează o reacție chimică între moleculele de transpirație, pentru a produce electricitatea.

Un mic cip aflat sub electrozi, realizat dintr-un material piezoelectric, generează și el energie electrică atunci când este apăsat. Aceasta e stocată într-un capacitor de mici dimensiuni și poate fi transmisă către alte dispozitive.

Lu Yin spune că ”dispozitivul are cam un centimetru pătrat și, deoarece este flexibil, nu trebuie să te îngrijorezi că ar fi prea rigid sau incomod.”

În cadrul testelor, au fost obținuți 400 milijouli de energie în timpul a 10 ore de somn. De asemenea, o oră de scris la tastatură și de apăsat butoanele unu mouse oferă cam 30 milijouli de energie, fără vreun efort suplimentar decât cel obișnuit.

Un viitor cu senzori sprijiniți de purtabile generatoare de energie electrică

Joseph Wang, profesor la University of California și autor al studiului, spune că ”atunci când alergi, investești sute de jouli de energie, doar pentru ca un dispozitiv să genereze milijouli de energie. Randamentul investiției este unul foarte mic, în vreme ce dispozitivul nostru oferă un randament foarte mare.”

Într-un experiment, dispozitivul purtabil a fost folosit pentru a monitoriza nivelurile de vitamina C din corpul purtătorului, asta după ce respectivul a înghițit o astfel de tabletă.

Un alt senzor poate măsura nivelurile de ioni de sodiu din apa de mare.

Yin spune că ”dorim să realizăm un dispozitiv practic, nu doar să creăm un mic instrument care poate genera mici cantități de energie”, conform dailymail.co.uk.

”Putem folosi această energie pentru a oferi susținere unor electronice utile, ca senzorii sau display-urile”, mai arată acesta.

Cercetătorii lucrează acum la crearea unei variante de plasture mai eficient și mai durabil. Se lucrează și la combinarea cu alte tipuri de captatoare de energie, pentru a dezvolta o nouă generație de purtabile autonome energetic.

ADVERTISEMENT