News

Cum ajunge peștele contaminat pe mesele românilor, după ce alte țări îl refuză

11.06.2019 | 12:40
Cum ajunge pestele contaminat pe mesele romanilor dupa ce alte tari il refuza
ADVERTISEMENT

În România ajung tone de pește contaminat cu metale grele, în timp ce alte țări îl refuză, iar autoritățile stau cu mâinile în sân în fața acestei probleme, arată un reportaj realizat de Inspectorul PRO, pentru Știrile PRO TV. 90% din peștele consumat de români vine din afară și se vinde în piețe și supermarketuri chiar dacă se știe de la bun început că provine din ape poluate.

Pește contaminat cu metale grele sau care se strică pe drum

Una dintre cauzele importului de pește, în proporție de 90%, este restrângerea întreprinderilor piscicole de la un an la altu, scrie știrileprotv.ro. Numai anul trecut, au ajuns 81.000 de tone de pește din străinătate, se arată în reportajul difuzat de PRO TV. Și peștele infestat costă. 300 de milioane de euro a fost prețul plătit anul trecut pentru pește adus din afară.

ADVERTISEMENT

În ultimii doi ani, au fost confiscate 30 de tone de pește care era contaminat cu metale grele, asta în condițiile în care nu se știe câte transporturi au scăpat de controale. În anul 2018, România a cumpărat pește în special din țări precum Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia, Cehia și Danemarca.

Un pește proaspăt e bun de consumat în primele 4 zile. Sursa foto: PRO TV

„Peștele proaspăt rezistă 3-4 zile după care își pierde calitățile”

La lista aceasta se adaugă și peste 40 de tone de pește congelat care au provenit din Spania, Letonia, Polonia și Olanda. Până să ajungă în magazine sau în congelator, peștele stă ore sau chiar zile bune în mașină, iar vara riscul de contaminare crește din cauza căldurii. La graniță sunt controlate doar actele, nu și calitatea produselor, se arată în ancheta jurnaliștilor.

ADVERTISEMENT

„Peştele proaspăt rezistă 3-4 zile după care îşi pierde calităţile. Decât a cumpărăm un peşte proaspăt care a luat-o din loc sau care are 7 zile mai bine îţi cumperi un peşte congelat individual nu bloc”, a declarat Radu Manolache, producător de pește, pentru Inspectorul PRO.

„Importăm din Italia toate porcăriile pentru că noi suntem nu suntem în stare să facem o legislaţie clară, care să dezvolte acvacultura, potenţialul ăsta de o sută de mii de hectare de amenajări”. spune Mariana Munteanu, președintele ANPC.

ADVERTISEMENT
Tags: