News

Cum ajungi ministru în România? Studiu de caz: Raluca Turcan

27.01.2021 | 14:02
Cum ajungi ministru in Romania Studiu de caz Raluca Turcan
Studiu de caz, Raluca Turcan - Ministrul Muncii Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Cum ajungi ministru în România? FANATIK vă propune un scurt studiu de caz al Ministrului Muncii, Raluca Turcan, într-un editorial tăios semnat Luca Dinulescu.

Să zicem că ești un proaspăt absolvenit de Harvard și, într-o zi, la o cafea, cu ochii înlăcrimați, te gândești la soarta României și la cum ai putea s-o ajuți concret. Entuziasmat până la delir, îți imaginezi știința acumulată în prestigioasa universitate revărsându-se peste România, inundând ministere și diverse insitituții și, în final, ajungând să dea pe dinafară din buzunarele bieților cetățeni. Și nici n-ai greși prea mult dacă ai gândi în felul ăsta: ce ai învățat tu frecând bibliotecile din Ivy League e peste tot ce știu toți miniștrii din România puși la un loc.

ADVERTISEMENT

Dar cu Violeta Alexandru ce-ai avut, doamna Raluca Turcan?

Făcându-ți acest plan naiv, însă, greșești teribil. Pentru că, dacă ți-ai pus în cap să ajuți România și să te cațeri în structurile de putere pe stil pașoptist, trebuie să știi un lucru: nu așa se ajunge ministru în România. Faptul e dovedit de întreaga (și scurta) istorie postdecembristă.

Cel mai recent caz, însă, cazul unei doamne care face ce face și rezistă cumva în cercurile înalte din PNL de atât de mult timp încât rivalizează chiar cu o secundă din viața lui Ion Iliescu, este fulminant. Iar asta pentru că doamna Raluca Turcan, pentru că despre ea este vorba, are superbul talent de a pluti, nu se știe cum, la vârful decizional al României fără să știe să facă nimic. Sau, cu siguranță, fără să se priceapă o iotă la portofoliul de care se ocupă în acest moment, recte Ministerul Muncii. Nu de colea, ca să zicem așa. Un minister chiar baban, cu alte cuvinte, pică în brațele străvechii noastre absolvente de ASE și de alte universități de prin preajma ceva mai iliberală a României. Dar cum?, că asta este, în mod particular, interesant. Simplu.

ADVERTISEMENT

Dată fiind la o parte din poziția de vicepremier pe care o ocupa în cabinetul Orban de către monumentalul Dan Barna, ce face doamna Turcan? Păi o dă la rândul ei la o parte pe Violeta Alexandru, unul dintre puținii miniștri care chiar a făcut ceva în precedenta guvernare. Pentru că, nu-i așa, doamna Turcan nu poate fi lăsată, nene, cu ochii-n soare, nu, ea trebuie să participe activ la trebușoarele țării, ea trebuie să aibă un cuvânt de spus, tăticule, ai n-ai treabă!

Ce spune CCR și ce înțelege Raluca Turcan: te doare mintea!

Mai neplăcut, însă, este că, spre deosebire de Violeta Alexandru, care muncea realmente de sărea cămașa de pe ea, lucru confirmat chiar și de votanții PSD, Raluca Turcan nu face altceva decât să ventileze niscai declarații de presă ca un releu obosit. Și nu e ca și cum ieșirile ei publice sunt cine știe ce bombe de presă, pentru că nu sunt, în realitate fiind vorba despre niște simple comunicate pe care le poate trimite bine-mersi ministerul de resort.

ADVERTISEMENT

Cât despre gafa pe care făcut-o la recenta pronunțare a CCR pe neconstituționalitatea măririi pensiilor cu 40%, când, interpretând greșit mesajul CCR, a înțeles exact pe dos și a ieșit urlând să spună că ea nu are bani să mărească pensiile cu amintitul cuantum, ei bine, o asemenea scăpare nu avea cum să nu se lase, cel puțin teoretic, cu o demisie. Vezi să nu. Iar asta pentru că există tot atât bun simț la dinozaurii PNL pe cât există la cei PSD, iar doamna Raluca Turcan este un exemplu cât se poate de bun în acest sens. Aspect care ne conduce la o concluzie teribilă, care, desigur, nu este ceva nou, dar care poate în schimb să-i lumineze judecata tulbure mai sus-amintitului absolvent de Harvard, presupunând că el există.

În România, rotația cadrelor de nădejde nu moare, nenicule. Poți să fi făcut tu mama școlilor de unde vrei tu pe lumea asta, că aici nu răzbați să schimbi ceva în bine. Pentru că vine una ca Raluca Turcan și te dă la o parte până apuci tu să scoți diploma. Asta în cazul fericit în care apuci să spui cine ești.

ADVERTISEMENT
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Vești bune pentru români. Ce pensie vor obține oamenii care încasează în prezent sub 3000 de lei
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
TRAGEDIE în fotbalul mondial. A murit un campion al lumii
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant