News

Cum alegem carnea de miel pentru masa de Paște. Secretele au fost dezvăluite, la ce trebuie să fim atenți

Românii respectă în mare parte tradiția, astfel că de Paște toată lumea gustă din carnea de miel. Cu toate acestea oamenii trebuie să fie atenți.
02.05.2024 | 00:15
Cum alegem carnea de miel pentru masa de Paste Secretele au fost dezvaluite la ce trebuie sa fim atenti
Cum alegem carnea de miel pentru masa de Paște. Secretele au fost dezvăluite, la ce trebuie să fim atenți. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Asta, pentru că există semne clare că această carne ar fi alterată, după cum anunță și specialiștii. Tăierea mielului de Paște era un obicei cunoscut în multe zone ale țării în trecut, cu toate că românii în general preferă carnea de porc sau de pui. Pentru români consumul de carne de miel are o simbolistică aparte, profund legată cu credința.

Cum alegem carnea de miel pentru masa de Paște

Trecând peste faptul că textura și aroma cărnii de miel este diferită față de cea ”clasică”, cum ar fi carnea de porc, vită sau pui, românii țin la simbolistica Paștelui, în care consumul de carne de miel reprezintă sacrificiul lui IIsus Hristos. De altfel consumul de carne de miel are rădăcini în Vechiul Testament, fiind alimentul preferat al musulmanilor.

ADVERTISEMENT

Conform Știrile PRO TV, cei care doresc cu orice preț să guste din carnea de miel trebuie să fie atenți atunci când o cumpără la textură, așa cum arată un comunicat al ANSVSA. Din fericire există semne clare că produsul este alterat, astfel că oamenii atenți pot evita situațiile neplăcute.

Așadar, primul lucru la care ar trebui să fie atenți cumpărătorii e culoarea. ”Carnea proaspătă de miel are o culoare roz deschisă, uniformă. Evitați carnea care prezintă zone de culoare gri, verde sau brună, indicând oxidare sau alterare”, explică reprezentanții ANSVA. Al doilea aspect important e cantitatea de grăsime din carnea de miel.

ADVERTISEMENT

”Grăsimea din carnea proaspătă de miel este albă sau ușor cremoasă. Evitați carnea cu grăsime galbenă sau brună, care sugerează o vechime mai mare”, arată experții. Ulterior cumpărătorii se vor uita atent la capitolul umiditate și la textură. ”Carnea proaspătă de miel are o suprafață ușor umedă, dar nu lipicioasă. Nu cumpărați carnea uscată, lipicioasă sau cu un miros neplăcut.

Carnea proaspătă de miel este fermă și elastică. Apăsați ușor pe carne cu degetul. Urma ar trebui să dispară rapid. Evitați carnea moale, flască sau cu o textură spongioasă”, mai arată specialiștii. Desigur nu poate fi evitat nici mirosul, astfel că trebuie știut că orice bucată de carne proaspătă de miel are un miros de oaie, care nu trebuie să fie puternic sau acru.

ADVERTISEMENT

Oamenii trebuie să fie atenți atunci când cumpără carne de miel

Totodată, specialiștii le transmit oamenilor să nu cumpere carne de oriunde, de pe marginea drumului, mai ales dacă aceasta nu este păstrată în condiții optime. ”Asigurați-vă că achiziționați carnea de miel din surse sigure, magazine alimentare autorizate sau ferme certificate. Nu cumpărați carne de miel de la vânzători ambulanți unde se vede clar că nu este păstrată în condiții bune.

După ce ați cumpărat-o, cumpărați carnea de miel la frigider la o temperatură de 0-4°C. Consumați-o în termen de 2-3 zile de la achiziționare. Beneficiile cărnii de miel”, mai sunt alte indicații transmise de ANSVSA pentru cetățeni. Cât despre prepararea cărnii de miel, aceasta este mult mai sănătoasă dacă e gătită la cuptor, la grătar sau fiartă.

ADVERTISEMENT

Prăjirea este de evitat, în general, avertizează medicii. În încheiere, probabil ultimul și cel mai important sfat, carnea de miel trebuie consumată cu moderație, adică 500 de grame pe săptămână. Medicul nutriționist Ana Szabadszalasi explica într-un interviu acordat Europa Liberă de ce românii sunt printre cei mai bolnavi oameni din Europa, în principal din cauza alimentației.

”Am învățat rețete de la bunicii noștri care munceau toată ziua pe câmp, aveau activitate fizică cu mult peste ceea ce avem noi acum. Nu am reușit să adaptăm dieta tradițional românească la schimbările stilului nostru de viață. Suntem sedentari, dar mâncăm de parcă am lucra toată ziua pe câmp”, a explicat medicul nutriționist.

ADVERTISEMENT
O imagine postată de Jose Mourinho din vestiarul Arenei Naționale a devenit virală...
O imagine postată de Jose Mourinho din vestiarul Arenei Naționale a devenit virală în Italia: „Unicul pe care îl iubesc”
Șumudică, o concediere inspirată: dovada că turcii au procedat bine când i-au arătat...
Șumudică, o concediere inspirată: dovada că turcii au procedat bine când i-au arătat ușa
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Raisa Maria, fetiţa de 2 ani şi 5 luni dispărută la Breasta, în...
Raisa Maria, fetiţa de 2 ani şi 5 luni dispărută la Breasta, în Dolj, este de negăsit. De ieri, copila e căutată neîncetat
Ce relaţii pot avea între ele fostele soţii ale lui Cristi Borcea. Milionarul...
Ce relaţii pot avea între ele fostele soţii ale lui Cristi Borcea. Milionarul s-a lăudat că le dă oxigenul cu care trăiesc
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Ce mare sfânt este sărbătorit în Calendarul ortodox pe 28 mai 2024. Trebuie...
Ce mare sfânt este sărbătorit în Calendarul ortodox pe 28 mai 2024. Trebuie să rostești această rugăciune
Noua lege aduce impozite pentru mulți pensionari
Noua lege aduce impozite pentru mulți pensionari
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”