News

Cum alegeți corect anvelopele de iarnă. Semnul care nu trebuie să lipsească ca să nu fiți amendați

Autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite de polei, gheață sau zăpadă. Legea precizează clar cum trebuie să arate anvelopele pentru a nu primi amendă.
27.11.2021 | 14:09
Cum alegeti corect anvelopele de iarna Semnul care nu trebuie sa lipseasca ca sa nu fiti amendati
ADVERTISEMENT

Toți șoferii sunt obligați să-și echipeze autoturismele cu anvelope de iarnă în acest sezon, altfel vor fi amendați.

Prevederile legale interzic circulația autovehiculelor pe drumurile publice în cazul în care acestea nu sunt dotate cu anvelope de iarnă.

ADVERTISEMENT

Legea precizează cât se poate de clar cum arată indicatorul de legalitate al acestora.

Cum alegeți corect anvelopele de iarnă. Semnul care nu trebuie să lipsească ca să nu fiți amendați

Legea îi obligă pe toți șoferii să monteze pe mașini anvelope de iarnă și precizează foarte clar cum trebuie să arate acestea. Pentru a fi acceptate, cauciucurile trebuie să poarte inscripția “M+S”, “M.S”, “MS” sau “M&S”. Excepție fac doar cele “all seasons”.

Simbolul M+S reprezintă caracteristicile de iarnă, Mud & Snow (noroi și Zăpadă).

Desenul cu Fulg de zăpadă arată că anvelopa a fost testată și se poate utiliza în condiții severe de iarnă.

ADVERTISEMENT

Anvelopele folosite iarna sunt făcute dintr-un cauciuc special, pentru a avea o aderență bună atunci când temperaturile scad sau carosabilul este acoperit cu zăpadă, polei sau gheață.

Este bine ca șoferii să fie foarte atenți pentru că în destule cazuri au fost descoperite anvelope de iarnă false. Acestea aveau aplicate abțibilduri din cauciuc pentru a imita originalul.

ADVERTISEMENT

În lege nu se face nicio referire la cauciucurile “all seasons”. Acestea sunt mixte și sunt asimilate anvelopelor de iarnă potrivit R.A.R. Unii experți susțin că aceste cauciucuri nu ar trebui folosite tot anul în țări cu o climă ca a României. Sunt mai potrivite pentru țările cu o climă mai temperată.

Când se pun anvelopele de iarnă

Mulți șoferi români nu știu exact când ar trebui să-și echipeze mașinile cu anvelopele de iarnă. În lege nu există o dată anume. Totul este legat de condițiile meteo.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ordonanței de Guvern nr.5/2011, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011 și completează Ordonanța de urgență nr. 195/2002, este interzisă circulația autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice dacă acestea sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Dacă mașina nu este echipată corespunzător amenda ajunge până la 2.900 de lei. În plus, șoferul poate să rămână și fără certificatul de înmatriculare.

ADVERTISEMENT