Agricultorii plantează diferite soiuri de cartofi, de aceea trebuie să știi cum să-i alegi corect pe cei folosiți la prăjit, copt sau fiert pentru că au culori, dar și texturi diverse.
De asemenea, gustul cartofilor este altul în funcție de soiul pe care-l alegi, dovadă că cei pentru prăjit trebuie să fie crocanți.
Potrivit unica.ro, cartofii pentru copt trebuie să fie dulci și cremoși la interior, în timp ce cartofii pentru fiert nu trebuie să fiarbă foarte mult.
Cartofii prăjiți sunt delicioși cu brânză rasă deasupra sau cu ou, dar care sunt cei mai buni? Ei bine, soiurile care au pulpa tare și coaja mai groasă sunt ideale atunci când vrei să încingi o tigaie de cartofi sau să-i pui în friteuză.
Concret, pentru prăjit merg cel mai bine cartofii roșii cu coaja groasă pentru că rămân crocanți la exterior. În cazul în care vrei ca textura să fie alta, adică moi la interior, e cazul să alegi cartofi albi cu coaja groasă.
Iarna merg de minune cartofii copți în coajă, dar și aici trebuie să ai grijă pe care să-i alegi. Ar fi bine să optezi pentru unii albi sau galbeni cu o coajă subțire pentru că aceste soiuri sunt bogate în apă și lasă un suc propriu la cuptor.
Nu te vei mai sătura de gustul dulce și savuros. Totodată, aceste soiuri sunt perfecte și pentru mâncărurile de legume pregătite la cuptor pentru că nu au nevoie de foarte mult timp de fierbere, dar și pentru piure.
Cartofii pentru fiert sunt cei albi care au coaja mai groasă. Sunt gustoși, au o pulpă dulce și mai ales, își păstrează extrem de bine consistența atunci când sunt folosiți la ciorbă, supe sau diferite plăcinte cu cartofi.
În altă ordine de idei, atunci când vrei să faci diferite mâncăruri cu sos trebuie să știi că cei mai buni cartofi sunt cei albi făinoși sau cei care au o tentă mai portocalie și coaja maronie pentru că-și păstrează fermitatea.
Pe lângă soiurile clasice, pe care le știe toată lumea, mai există și cartofi de culoare mov. Aceștia sunt bogați în vitamina C, potasiu, calciu, fier și proteine, așadar au multe beneficii pentru sănătate.
Cartoful mov trebuie ales cu foarte mare grijă, să nu aibă urme de lovituri sau pete care să indice că nu este bun. Se consumă la fel ca celelalte și poate fi folosit cu succes în tarte și deserturi.
Acest soi are un gust dulceag datorită texturii și culorii sale, recomandându-se îndepărtarea cojii abia după ce a fost fiert pentru a nu-și pierde nutrienții.