News

Cum am ratat șansa de a avea un vaccin împotriva coronavirus înainte de pandemie. Proiectul a fost respins de companii farmaceutice

25.05.2020 | 19:06
Cum am ratat sansa de a avea un vaccin impotriva coronavirus inainte de pandemie Proiectul a fost respins de companii farmaceutice
ADVERTISEMENT

Omenirea a ratat șansa de a beneficia de un vaccin împotriva coronavirus în urmă cu ceva vreme, înainte de pandemie, atunci când un proiect conceput de UE a fost respins de companiile farmaceutice mari.

Sansa de a obține un vaccin împotriva coronavirus, pierdută în 2018

Cele mai mari companii farmaceutice au respins o propunere a Uniunii Europene de acum trei ani, ce presupunea dezvoltarea unor vaccinuri pentru diverși agenți patogeni, inclusiv un vaccin pentru coronavirus, notează The Guardian.

ADVERTISEMENT

Planul Uniunii Europene era acela de a realiza vaccinuri cu urmărire rapidă pentru mai mulți agenți patogeni, printre care și coronavirusuri, pentru a permite dezvoltarea unei metode de prevenție înainte de declanșarea unei epidemii.

Argumentul Inițiativei pentru Medicamente Inovatoare din cadrul Comisiei Europene era acela de pune la punct un parteneriat public privat, cu scopul de a susține cercetările de ultimă oră din Europa, dar a fost respins de industria farmaceutică.

ADVERTISEMENT

Argumentul Comisiei era acela că cercetările vor putea „ușura dezvoltarea și aprobarea regulată de vaccinuri împotriva unor patogeni prioritari, chiar până la apariția unei eventuale epidemii”.

Companiile farmaceutice, acuzate că se gândesc doar la bani

Cu toate acestea, companiile farmaceutice din IMI nu au acceptat planul oficialilor europeni.

Informația a fost făcută publică odată cu apariția unui raport publicat de Corporate Observatory Europe, un centru de cercetare din Bruxelles, ce examinează deciziile luate de IMI, instituție ce beneficiază de un buget de 5 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Conducerea IMI este asigurată de oficiali europeni și reprezentanți ai Federației Europene pentru Industrii Farmaceutice, din care fac parte reprezentanți ai unora dintre cele mai importaante companii farma, precum GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Lilly și Johnson & Johnson.

Informația vine după ce în ultima perioadă au fost făcute mai multe acuzații la adresa industriei farmaceutice, pe motiv că nu a reușit să prioritizeze corespunzător tratamentele pentru infecția COVID-19, întrucât ar fi mai puțin profitabile decât cele pentru afecțiunile cronice.

ADVERTISEMENT

În acest moment, sunt în faza de teste clinice opt vaccinuri împotriva coronavirus, însă nu există o garanție că acestea vor avea succes. De altfel, cel mai promițător, cel dezvoltat de specialiștii de la Universitatea Oxford, are șanse de doar 50% să fie aprobat pentru folosirea la scară largă.

Raportul celor de la Corporate Observatory Europe arată că, în loc să „compenseze pentru pierderile pieței” prin accelerarea dezvoltării de medicamente inovatoare, IMI „s-a concentrat pe priorități de piață, ca de obicei”.

Propunerea alocărilor de fonduri din 2017 prevedea rafinarea simulărilor pe computer și o îmbunătățire a analizelor modelelor de testare pe animale, ce ar fi dus la o încredere mai mare în aprobarea unor eventuale vaccinuri.

Cu toate acestea, IMI nu a acceptat propunerea UE, votată în decembrie 2018. În plus, instituția a decis să voteze împotriva finanțării unor proiecte alături de Coaliția pentru Inovații în Pregătire Epidemică, o fundație ce urmărește să abordeze bolile cu prioritate, printre care MERS și SARS, ambele provocate de coronavirusuri.

În timp ce un reprezentant al IMI a declarat, în urma publicării raportului amintit mai sus, că instituția s-a axat dintotdeauna pe bolile infecțioase, abia în ianuarie 2020 a fost lansat un program de „inovații pentru accelerarea dezvoltării și fabricării de vaccinuri”.

 

ADVERTISEMENT
Tags: