Fotbal international

Cum am trăit de pe Lusail cea mai nebună finală de Mondial din istorie: lacrimile lui Messi, foile aruncate de la masa presei, caruselul emoţional al fanilor şi “Kyller” Mbappe. Reportaj FANATIK de la Argentina – Franţa 4-3

Argentina a câştigat după 36 de ani titlul mondial. FANATIK a fost pe stadionul Lusail la ultimul act cu Franţa, cea mai nebună finală de Campionat Mondial disputată vreodată.
18.12.2022 | 21:57
Cum am trait de pe Lusail cea mai nebuna finala de Mondial din istorie lacrimile lui Messi foile aruncate de la masa presei caruselul emotional al fanilor si Kyller Mbappe Reportaj FANATIK de la Argentina  Franta 43
Leo Messi, alături de trofeul Cupei Mondiale. Sursa: Fanatik
ADVERTISEMENT

Leo Messi este campion mondial. După 36 de ani, Argentina reuşeşte să câştige din nou titlul suprem după o finală epică în faţa Franţei, decisă după executarea loviturilor de departajare: 4-3, scorul la finalul celor 120 de minute fiind 3-3.

Cum am trăit de pe Lusail cea mai nebună finală de Mondial din istorie

FANATIK a fost una dintre instituţiile media acreditate la marele eveniment, fiind în tribune la meciul nebun care trimite după 20 de ani titlul în America de Sud. A fost un carusel emoţional rar întâlnit şi numai în pielea fanilor celor două echipe să nu fi fost pe parcursul acestui meci care a avut atât de multe răsturnări de situaţie.

ADVERTISEMENT

Ceremonia de închidere a fost un show de lumini şi muzică, în care artiştii care au compus imnurile de la această ediţie de turneu final, s-au strâns pe scenă şi au oferit un spectacol muzical. O încălzire înaintea finalei aşteptate de întreaga lume.

Ceremonia de închidere a Campionatului Mondial. Sursa: Fanatik
Ceremonia de închidere a Campionatului Mondial. Sursa: Fanatik

Penalty-ul lui Di Maria a împărţit planeta… şi masa presei: “Sunt jocurile făcute pentru Messi!” / “L-a doborât! Penalty clar!”

Meciul a început cu Argentina în atac, echipa lui Messi dominând startul finalei. După doar 22 de minute de joc a venit şi un momentul controversat care a împărţit lumea în două. Penalty-ul comis de Dembele asupra lui Di Maria.

ADVERTISEMENT
Penalty-ul din care Messi a deschis scorul. Sursa: Fanatik
Penalty-ul din care Messi a deschis scorul. Sursa: Fanatik

La masa presei de unde am urmărit partida, s-au încins spiritele şi duelul a început şi între jurnalişti: “Sunt jocurile făcute pentru Messi!” / “L-a doborât! Penalty clar!”. Reluările au sporit şi mai mult controversele, însă contraatacul fulger al “pumelor” din minutul 36 a calmat spiritele.

Franţa a rămas adormită şi după încasarea golului, iar Argentina s-a desprins pe tabelă după golul marcat de Angel Di Maria, după o pasă excelentă a lui Mac Allister, în minutul 36. Sud-americanii aveau 2-0, iar zecile de mii de argentinieni din tribune erau deja în lacrimi. Îl vedeau pe Leo cu trofeul în braţe.

ADVERTISEMENT
Bucurie argentiniană după golurile marcate. Sursa: Fanatik
Bucurie argentiniană după golurile marcate. Sursa: Fanatik

Fanii Argentinei visau cu ochii deschişi în tribune! Totul era perfect pentru “pume”

Deschamps a schimbat rapid registrul şi i-a scos pe Giroud şi Dembele, înlcouindu-i înainte de pauză cu Thuram şi Kolo Muani. Cei doi jucători ai francezilor au avut şi probleme medicale înaintea finalei, dar la dezorganizarea din jocul “cocoşilor” părea că toţi au fost loviţi de febră.

Giroud, înlocuit de Deschamps. Sursa: Fanatik
Giroud, înlocuit de Deschamps. Sursa: Fanatik

Repriza secundă a început tot sub controlul Argentinei. “Bulldogii” lui Messi făceau curat la mijlocul terenului, “pumele” fragmentând jocul la greu. Iar Franţa nu părea să aibă răspuns. Fanii argentinieni cântau non-stop, în timp ce aşteptau să se scurgă minutele până la fluierul final.

ADVERTISEMENT
S-a jucat cu casa închisă la Argentina - Franţa. Sursa: Fanatik
S-a jucat cu casa închisă la Argentina – Franţa. Sursa: Fanatik

Un jurnalist brazilian nu a suportat “umilinţa” şi a plecat în minutul 55! Nu voia să rămână la bucuria rivalilor

Lângă mine, la masa presei, un jurnalist brazilian a pătimit până în minutul 55, dar nu a putut rezista tentaţiei de a-i vedea pe rivali încoronându-se campioni mondiali şi a părăsit tribuna media. Dacă i-a părut rău sau nu după aia, nu ştiu. Că nu a mai apărut.

În schimb, au apărut francezii în meci. În minutul 80, Marcus Thuram a fost faultat în careu, iar pe stadion s-a făcut linişte brusc. Kylian Mbappe a transformat cu sânge rece şi a ţâşnit cu mingea la centrul terenului. Argentinienii au căzut brusc.

Mbappe a transformat lovitura de pedeapsă cu sânge rece. Sursa: Fanatik
Mbappe a transformat lovitura de pedeapsă cu sânge rece. Sursa: Fanatik

“Kyller” Mbappe, în misiune! Două goluri în 60 de secunde

Din tribune se auzeau ţipetele de disperare ale unor fani argentinieni, care simţeau cum visul lor este în pericol să se piardă în ultimele minute ale Mondialului. Iar îngrijorările au fost, pe bune dreptate, pentru că după doar 60 de secunde, fulgerul avea să lovească de două ori în acelaşi loc.

În minutul 81, Mbappe a prins un voleu năprasnic din marginea careului şi a restabilit egalitatea. Franţa a renăscut după 80 de minute în care nu a jucat nimic. De la masa presei săreau foile mai multor jurnalişti. Unii au aruncat cu ele de bucurie, alţii de supărare.

Bucuria franceză după golul de 2-2. Sursa: Fanatik
Bucuria franceză după golul de 2-2. Sursa: Fanatik

Argentina a aşteptat prelungirile în final de meci! Jucătorii lui Scaloni, groggy

Oricum, scenariul de până atunci nu mai era valabil. Francezii din tribune au început să se audă în premieră cu celebrul “Allez les bleu!”. Comentatorii de radio francezi urlau la microfon cu mâinile ţinute în cap, minute în şir. Asta în timp ce peluza “pumelor” era redusă la tăcere în finalul meciului.

Franţa nu s-a mai aruncat în atac, iar Argentina a aşteptat prelungirile să îşi revină din pumni. Ce-i drept, după primele 90 de minute avea toată lumea nevoie de o pauză. Jucători, antrenori, fani, jurnalişti, probabil şi telespectatorii.

Nebunie în prelungiri! Messi a marcat după respingerea lui Lloris!

Iar prelungirile s-au jucat cu garda jos, fiecare echipă căutând să îşi doboare adversara. Iar în minutul 110, Argentina părea că a reuşit după un nou gol al lui Messi, venit după respingerea lui Lloris. Au fost momente confuze, în aşteptarea VAR-ului, mai ales că era o fază la limita offside-ului.

Argentinienii de pe teren şi din tribune s-au bucurat în primă fază, iar după câteva secunde de emoţii, au dat drumul la bucuria “oficială” de după gol, VAR-ul validând reuşita. Din nou, “pumele” la doar 10 minute de titlul mondial. Cum să le mai scape.

Bucurie argentiniană după gol. Sursa. Fanatik
Bucurie argentiniană după gol. Sursa. Fanatik

Din tribune s-a dat din nou drumul la refrenul devenit celebru în Qatar: “Muchachos, ahora nos volvimos a ilusionar / quiero ganar la tercera, quiero ser campeón mundial”. Dar fotbalul are căi încurcate şi nimic nu este decis dinainte. Mai ales într-o finală de campionat mondial.

Confuzie în minutul 118: “Penalty?”. Mbappe, hattrick extraordinar

În minutul 118, şutul lui Kylian Mbappe este parat cu mâna în careu de Montiel. În tribune nu s-a schiţat nimic. Fluierul arbitrul abia s-a auzit şi toată lumea întreba: “Penalty?”. Până să apară reluările edificatoare pe ecran. Atacantul lui PSG a luat meciul pe cont propriu din minutul 80.

Iar după ce a scos penalty-ul, şi-a asumat a doua execuţie. L-a învins din nou pe Martinez şi a readus din nou egalitatea pe tabelă. Iar Franţa a avut şansa titlului mondial, în gheata lui Kolo Muani, cel care a făcut un meci mare. Putea să fie stelar, dacă reuşea să îl învingă pe Martinez în minutul 122. Dar portarul argentinian a arătat de ce este unul dintre cei mai buni de la acest turneu final.

Emiliano Martinez, în transă din nou la loviturile de departajare! Argentinienii, lucizi în cel mai important moment

O astfel de finală nu putea să se decidă altfel decât după penalty-uri. Messi a câştigat prima tragere la sorţi şi a ales să bată în faţa peluzei Argentinei, ca în meciul cu Olanda. Lloris a ales ca jucătorii lor să bată primii.

După hattrick-ul înscris în primele 120 de minute, Mbappe s-a dus din nou să execute. Şi a făcut 3 din 3, deşi de această dată Emiliano Martinez era pe minge. Dar starul lui PSG nu a putut să fie învins.

Mbappe, la loviturile de departajare. Sursa: Fanatik
Mbappe, la loviturile de departajare. Sursa: Fanatik

Pentru “pume” a readus egalitatea Messi. Emiliano Martinez a intrat din nou în transă, ca în meciul cu Olanda. A scos şutul lui Coman, iar apoi l-a hipnotizat pe Tchouameni să tragă pe lângă poartă. Portarul lui Aston Villa, unul dintre eroi.

Argentina a fost magistrală la loviturile de departajare. De parcă n-ar fi simţit nicio presiune, ca şi cum nu ar fi irosit de două ori un avantaj consistent. Jucătorii lui Scaloni au tras de parcă viaţa lor depindea de asta. Poate nu a lor, dar câteva vieţi depindeau de loviturile lor.

Montiel a închis finala! Argentinienii nici nu ştiau să se bucure

Iar Montiel, omul care a comis penalty în minutul 118, avea şansa să aducă titlul mondial pentru ţara sa. După 36 de ani. Iar şutul său perfect în colţ l-a învins pe Lloris şi a declanşat nebunia pe Lusail. Suporterii argentinieni nu puteau să mai cânte din cauza lacrimilor. Jucătorii nu mai ştiau să se bucure.

Argentinienii au fugit în toate direcţiile la finalul meciului. Sursa: Fanatik
Argentinienii au fugit în toate direcţiile la finalul meciului. Sursa: Fanatik

Toţi alergau în fiecare direcţie şi a fost nevoie de minute bune ca toţi să se regrupeze şi să se bucure alături de suporteri. Şi la masa presei a fost o frenezie. I-am văzut pe mulţi punându-şi mâinile în cap, pentru că nu au mai văzut aşa ceva niciodată. Iar într-o finală mondială, aşa ceva nu s-a mai văzut. Niciodată!

Ceremonie de premiere spectaculoasă! Mbappe, singurul jucător care a spart “nucleul” argentinian

Ceremonia de premiere a fost spectaculoasă. Enzo Fernandez a câştigat premiul de cel mai bun tânăr jucător, Emiliano Martinez a ieşit cel mai buni portar şi Leo Messi cel mai bun jucător al turneului. Unanimitatea argentiniană a fost spartă de Mbappe, “Gheata de Aur” a turneului.

Gianni Infantino a fost huiduit la scenă deschisă în timp ce urca pe podium, în timp ce emirul Tamim a fost aplaudat de o parte a fanilor, cel mai probabil, qatarezii din tribune. La ceremonie a participat şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, răvăşit de înfrângerea favoriţilor.

Mbappe, trece pe lângă trofeu cu Gheata de Aur. Sursa: Fanatik
Mbappe, trece pe lângă trofeu cu Gheata de Aur. Sursa: Fanatik

Messi, îmbrăcat de emir în port tradiţional qatarez înainte să ridice cupa!

Leo Messi a fost îmbrăcat de emir într-un port tradiţional qatarez înainte să ridice trofeul atât de mult visat deasupra capului. Misiunea a fost îndeplinită, visul a devenit realitate, Messi e campion mondial.

Leo Messi, îmbrăcat în port tradiţional qatarez. Sursa: Fanatik
Leo Messi, îmbrăcat în port tradiţional qatarez. Sursa: Fanatik

Un campionat mondial memorabil, în care Argentina a avut forţa să îşi revină după înfrângerea din start cu Arabia Saudită şi să câştige celelalte şase finale. Pentru că toate au fost meciuri decisive.

Aşa s-a scris povestea Campionatului Mondial din Qatar. O ediţie începută sub semnul controverselor şi încheiată în zodia fotbalului total, a certitudinii că orice se poate întâmpla în acest sport. Încă un turneu final şi încă o finală care ne răspunde la întrebarea: “De ce iubim fotbalul”

Leo Messi şi trofeul Cupei Mondiale
Leo Messi şi trofeul Cupei Mondiale. Sursa: Fanatik

  • 2,70 este cota NetBet pentru pronosticul „1 solist” la meciul Argentina – Franţa. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT