News

Cum aplică armata lui Putin în Ucraina tacticile folosite în Groznîi în urmă cu aproape trei decenii. Următoarea etapă din planul Kremlinului

Asedierea orașelor și țintirea deliberată a civililor nu sunt tactici folosite pentru prima oară de Rusia. A făcut-o și în urmă cu aproape trei decenii împotriva capitalei cecene Groznîi.
30.03.2022 | 14:30
Cum aplica armata lui Putin in Ucraina tacticile folosite in Groznii in urma cu aproape trei decenii Urmatoarea etapa din planul Kremlinului
Tacticile aplicate de ruși în Ucraina amintesc de ofensiva din Cecenia Foto: EPA/VLADIMIR MASHATIN, EPA/STRINGER, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina pare să se desfășoare după un scenariu izbitor de similar cu cel al războiului din Cecenia, care a început în ultima zi anului 1994. Armata rusă pare să aplice aceleași tactici, dar și să comită aceleași erori, spun analiștii.

Armata lui Putin aplică în Ucraina tacticile folosite în Groznîi

“Peisajul din capitala Ucrainei, Kiev, în mijlocul zgomotului mortal al artileriei grele rusești este unul foarte familiar, la fel ca și sentimentul teribil de groază.”

ADVERTISEMENT

Declarația îi aparține jurnalistei Carlotta Gall, șefa biroului The New York Times din Istanbul, care a acoperit, printre altele, evenimente precum Primăvara Arabă din Tunisia, războaiele Iugoslave și a relatat din Afganistan sau Pakistan.

“Acum aproape 30 de ani eram la Groznîi, capitala Ceceniei, un teritoriu din sudul Rusiei care a îndrăznit să-și declare independența față de Moscova, în timp ce Uniunea Sovietică se destrăma. Cecenii au plătit foarte scump pentru îndrăzneala lor lor.

ADVERTISEMENT

Armata rusă a invadat de două ori orașul și l-a făcut una cu pământul în ceea ce a devenit un plan rusesc familiar pentru impunerea controlului asupra regiunilor periferice ale fostului imperiu rus și obligarea oamenilor la supunere”, scrie ea.

Ucraina este foarte diferită de Cecenia. Aceasta din urmă era un teritoriu mic cu doar un milion de oameni din Caucazul de Nord, în vreme ce Ucraina este o națiune suverană cu o populație de peste 40 de milioane de locuitori, o forță armată de peste 200.000 de soldați și o capitală cu peste trei milioane de locuitori.

ADVERTISEMENT

Totuși, experiența Ceceniei este semnificativă. A fost prima dată când Vladimir Putin și-a pus în practică planul de a reafirma stăpânirea rusă oriunde își dorea.

Metodele sale sunt forța brută și teroarea: bombardarea și asedierea orașelor, țintirea intenționată a civililor, răpirea și întemnițarea liderilor și jurnaliștilor locali și înlocuirea lor cu slujitori loiali.

ADVERTISEMENT

Războiul din Cecenia a început pe 31 decembrie 1994

Războiul din Cecenia a început cu o demonstrație șocantă a incompetenței ruse. În ajunul Anului Nou în 1994, trupele ruse au fost trimise în Groznîi. Compusă în mare parte din proaspeți recruți care nu știau la ce să se aștepte, forța armată rusă a condus coloane lungi de tancuri și blindate în oraș, în ceea ce trebuia să fie o răsturnare rapidă a conducerii cecene.

Militarii ruși au fost întâmpinați de unități foarte motivate de luptători ceceni, înarmați cu rachete antitanc, care le-au ținut în ambuscadă coloanele, capturând și ucigând sute de soldați și distrugând sute de blindate într-o singură noapte.

O brigadă întreagă, brigada Maikop, a fost nimicită aproape până la ultimul militar.

A urmat o tăcere uluită în Rusia cât conducerea a făcut bilanțul a ceea ce s-a întâmplat și armata a trimis întăriri. Cecenii și-au sărbătorit victoria și și-au lăsat prizonierii să-și sune mamele acasă, în Rusia, cerând Moscovei să-și retragă trupele. Dar liniștea nu a durat.

Armata rusă s-a regrupat să flancheze Groznîiul pe trei părți și a declanșat un baraj de atacuri aeriene și de artilerie asupra orașului. Forțele lor au spulberat suburbiile, parcurile industriale și apoi cartierele rezidențiale, bloc cu bloc, deplasându-se terestru puțin câte puțin, în timp ce i-au forțat pe luptătorii ceceni să se retragă sub un bombardament copleșitor.

Luptătorii ceceni au devenit experți în lupta de gherilă urbană

“L-am văzut de aproape din ambele părți, relatând din spatele liniilor rusești în timp ce tunurile bombardau orașul și utilizau toată gama de bombe și obuze pentru a ajunge la buncărele unde populația civilă trăia sub asediu.

Un oraș modern, european, a devenit un peisaj lunar devastat. Îmi amintesc cum clădirile au fost tăiate în jumătate, iar conținutul vieții oamenilor s-a revărsat din apartamentele lor în aer liber”, mai relatează Carlotta Gall.

Luptătorii ceceni erau omniprezenți, au devenit experți în gherilele urbane și au rezistat săptămâni întregi împotriva unor forțe copleșitoare. Ei au avut un sprijin larg din partea populației civile, care a fost înfuriată de utilizarea forței brute de către Moscova.

Popor musulman, cecenii suferiseră opresiunea și deportarea sub Stalin și aveau o lungă istorie de rezistență la stăpânirea rusă.

Când rușii întâlneau o apărare deosebit de încăpățânată, aruncau bombe letale cu dispersie care loveau pe oricine sau orice vehicul de pe străzi, fie că erau combatanți sau pensionari care încercau să găsească apă sau civili care fugeau.

După trei luni, forțele ruse au ocupat centrul orașului, iar soldații păzeau un pustiu de clădiri distruse, pământ găurit și cioturi de copaci. Lupta s-a mutat în suburbiile sudice, unde forțele ruse au distrus ultima rezistență cu bombe de spargere a buncărelor, care au prăbușit clădiri cu opt etaje peste subsolurile pline de civili, și cu bombe termobarice, care au explodat deasupra acoperișurilor și au răspândit o undă de șoc puternică.

Aceleași tactici sunt reproduse în Ucraina

“Chiar dacă au trecut aproape 30 de ani, este uluitor să vezi că Rusia folosește multe dintre aceleași tactici – și greșeli – în Ucraina”, mai scrie Gall.

Trupele ruse au condus tancurile și camioanele cu combustibil pe principalele autostrăzi în încercarea de a prelua controlul capitalei ucrainene în primele săptămâni ale lunii martie.

Trupele ucrainene le așteptau și organizau ambuscade repetate. Au distrus tancuri și vehicule blindate, astfel încât au blocat înaintarea Rusiei. Zeci de soldați ruși au fost uciși și luați prizonieri. Supraviețuitorii au fost forțați să evadeze în pădurile din jur. Alte coloane de tancuri au fost distruse în încercarea de a aborda Kievul de la est.

A urmat o perioadă de acalmie. Orașul a respirat din nou. S-au redeschis chiar și câteva cafenele.

Acum, în a doua lună de război, oficialii ucraineni spun că rușii și-au întors atenția de la un atac asupra capitalei deocamdată. Dar analiștii occidentali avertizează că Kievul rămâne în mare măsură o țintă.

Trupele ruse par a se regrupa pentru a încercui capitala ucraineană

Chiar dacă o parte dintre trupele ruse s-au retras de lângă Kiev pentru a se regrupa, altele s-au desfășurat deja și au început să flancheze orașul.

Printre vehiculele din coloana rusă lungă de 64 de kilometri, care avansa spre capitală, analiștii militari au identificat mai multe lansatoare de rachete, artilerie grea și chiar arme termobarice.

Lupte grele se dau neîncetat în mai multe suburbii din nord, iar orașul a fost supus tirurilor de artilerie și cu rachete de croazieră aproape în fiecare noapte și, mai recent, zilnic.

De două ori în ultimele două săptămâni, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a instaurat o interdicție de circulație de 36 de ore, ordonând tuturor civililor să stea în casă două nopți și o zi, în timp ce comandanții militari au avertizat despre pericolul în creștere.

Un comandant cecen care a luptat împotriva armatei ruse în țara sa natală timp de mai bine de un deceniu, cunoaște prea bine metodele rusești. El a venit cu unii dintre luptătorii săi pentru a sprijini Ucraina când Putin a început anexarea Crimeei în 2014. Acum comandă un batalion de voluntari ceceni lângă Kiev.

El a descris luptele de la periferia Kievului ca pe un joc de-a șoarecele și pisica: forțele ruse intră cu o jumătate de duzină de vehicule blindate într-un sat, iar luptătorii săi, alături de ucraineni, încearcă să-i lovească înainte de a-l ocupa.

Muslim Cheberloevski are o atitudine batjocoritoare față de forțele armate ruse. „Au tactici stupide de pe vremea imperiului rus, nu s-au schimbat”, a spus el. „Cea mai importantă tactică a lor este să arunce cadavre în luptă. Nu le pasă de propriii lor soldați.”

Următoarea etapă: zdrobirea oricărei disidențe

Următoarea etapă din planul de luptă al lui Putin este bine cunoscută de ceceni. Pe măsură ce trupele ruse au câștigat controlul pe teren în Cecenia, au zdrobit orice altă disidență prin arestări și tabere de filtrare și prin transformarea și împuternicirea protejaților și colaboratorilor locali.

După ce a dezlănțuit o putere de foc îngrozitoare, lovitura decisivă exercitată împotriva Ceceniei a fost folosirea cecenilor loiali pentru a-și impune controlul.

La șase ani de război, Putin l-a făcut pe muftiul șef al Ceceniei să trădeze cauza rebelilor. Fiul muftiului, Ramzan Kadîrov, a devenit slujbașul șef al lui Putin și a furnizat luptători ceceni pentru a sprijini forțele ruse în războaiele din Siria și acum din Ucraina.

Există deja semne ale unor astfel de metode în Ucraina: arestarea și dispariția oficialilor locali, detenții și amenințări împotriva jurnaliștilor locali și evacuarea în masă a civililor în Rusia.

Metodele aplicate de împuterniciții ruși în ultimii opt ani în districtele separatiste din estul Ucrainei – suprimarea rigidă și închisoarea – sunt un indiciu la fel de bun ca oricare altul asupra modului în care țara ar putea fi condusă sub ocupația rusă.

ADVERTISEMENT