Cum ar fi arătat, de fapt, Decebal pe Columna lui Traian. Răspunsul vine din partea unui artist român. Acesta a reușit să recreeze imaginea regelui Daciei, surprinzându-l în mai multe ipostaze.
Columna lui Traian este plină de detalii, iar cei care au privit-o îndeaproape în imagini, sigur au observat multe secvențe și multe personaje. Cel care a atras atenția unui artist român a fost chiar Decebal, regele dac care nu este deloc reprezentat clar pe Columnă.
Graficianul și caricaturistul român Bogdan Petry a reușit să recreeze pentru prima dată chipul lui Decebal pe Columna lui Traian. Acesta s-a folosit de secvențele în care apare regele dac, precum momentele de luptă sau sfaturile cu nobilii daci.
Bogdan Petry este unul dintre cei mai cunoscuți și pricepuți caricaturiști din România. Talentul este trăsătură de familie, tatăl și fratele graficianului fiind amândoi scriitori și pictori.
Inițial, Bogdan Petry s-a folosit de imaginea din profil a regelui dac, cu faimoasa pileus pe cap. Pornind de la această imagine, artistul român a reușit să extragă chipul lui Decebal și l-a prelucrat mult mai clar, într-o imagine 3D.
Bogdan Petry a folosit culori naturale și a reușit să redea întocmai chipul regelui dac. Este pentru prima dată când Decebal, cel de pe Columna lui Traian, este reconstruit.
Traian a fost unul dintre cei mai mari împărați ai Romei. Aceasta a dus două războaie împotriva regelui dac Decebal. După ce a ieșit învingător, Traian a ordonat construirea unui for grandios, cunoscut sub numele de Forul lui Traian. Ulterior, în centrul acestuia a fost ridicată Columna.
Arhitectul principal al monumentului a fost Apollodor din Damasc, unul dintre cei mai talentați ingineri de la acea vreme. Pe suprafața Columnei a fost sculptată o bandă în spirală, lungă de aproximativ 200 de metri. Aceasta prezintă 155 de scene și peste 2.600 de figuri și momente importante, precum pregătirile romanilor pentru război, distrugerea Sarmizegetusei sau sinuciderea lui Decebal.
După moartea împăratului Traian, cenușa sa a fost depusă într-o urnă de aur, în soclul Columnei. În perioada medievală, Columna lui Traian a reușit să rămână în picioare. De altfel, este și una dintre puținele structuri din perioada Romei antice care nu a fost distrusă.
În sec. al XVI-lea, statuia lui Traian a fost înlocuită la ordinul Papei Sixtus al V-lea. Locul ei a fost luat de statuia Sfântului Petru, care poate fi văzută și astăzi.