Fotbal intern

Cum ar fi putut să piardă Dinamo două titluri de campioni! Decizia englezilor care putea schimba istoria fotbalului românesc

09.05.2021 | 19:17
Cum ar fi putut sa piarda Dinamo doua titluri de campioni Decizia englezilor care putea schimba istoria fotbalului romanesc
ADVERTISEMENT

Timp de zeci de ani, victoria era premiată cu două puncte în competiţiile interne şi internaţionale, însă englezii au fost primii care au trecut la sistemul de premiere cu trei puncte la succes. În urmă cu 30 ani, fotbalul din Anglia venea cu această metodă inovativă, însă modificarea a apărut cu greu în restul campionatelor.

FANATIK a analizat ediţiile de campionat din Diviza A jucate între 1981 şi 1994, an în care şi România a trecut la sistemul de premiere cu trei puncte la victorie. Dinamo ar fi fost marea perdantă, astfel că două titluri nu ar mai fi ajuns în Şoseaua Ştefan cel Mare.

ADVERTISEMENT

Cum ar fi putut să piardă Dinamo două titluri de campioni ai României în perioada 1981-1994

Sezonul 1981-1982 a fost primul în care englezii au folosit sistemul cu trei puncte la victorie, iar dacă toate ţările din Europa le-ar fi urmat exemplu, Dinamo ar fi pierdut titlul în stagiunea 1982-1983 şi “câinii” nu ar mai fi ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni în 1984.

Dinamo a terminat pe primul loc în sezonul 1982-1983, cu 17 victorii, 15 remize şi 2 înfrângeri, având 49 de puncte. Pe locul 2 s-a clasat U Craiova, cu 20 de victorii, 6 remize, 8 înfrângeri şi 46 de puncte. Dacă Divizia A ar fi urmat exemplul englez, cele două echipe erau la egalitate de puncte, iar oltenii câştigau campionatul cu ajutorul numărului mai mare de goluri marcate (66 – U Craiova, 62 – Dinamo), din moment ce egalitatea se regăsea şi la golaveraj.

ADVERTISEMENT

În sezonul următor, Dinamo s-a luptat cu Steaua pentru titlul de campioană a României, iar “câinii” au avut câştig de cauză, cu un avans de două puncte. Din nou, dacă s-ar fi acordat trei puncte la victorie, cele două se aflau la egalitate, iar golaverajul făcea acum diferenţa în favoarea marilor rivali ai “câinilor” (+36 – Steaua, +33 – Dinamo).

Steaua, campioană a României în primul sezon cu trei puncte la victorie

După Anglia, la sistemul cu trei puncte la victorie au mai trecut, printre altele, Israel (1982), Islanda (1984), Turcia (1987), Suedia (1990) sau Grecia (1992). Mondialul din 1994 a fost primul cu acest nou tip de punctaj, iar din sezonul 1994-1995 au început să adere şi restul campionatelor din România, printre care s-a numărat şi Divizia A.

ADVERTISEMENT

Primul sezon cu trei puncte la victorie, 1994-1995, a fost câştigat de Steaua, care şi-a apărat cu succes trofeul câştigat în ediţia anterioară. “Militarii” s-au impus în faţa Universităţii Craiova şi au terminat campionatul la o distanţă de 9 puncte faţă de olteni.

Un fost fotbalist a produs marea schimbare

Jimmy Hill este un nume arhicunoscut în Anglia, datorită carierei de fotbalist, sindicalist, antrenor şi comentator. Ideea i-a venit în 1981, când a şi propus-o Federaţiei Engleze de Fotbal. Modificarea a fost acceptată imediat, iar Jimmy Hill îşi mai adăuga un succes în palmares.

ADVERTISEMENT

Fost fotbalist la Brentford şi Fulham, Jimmy Hill a luptat pentru ca salariile fotbaliştilor din Anglia să nu mai fie plafonate la maximum 20 de lire pe săptămână, iar izbânda a venit în 1961. O altă idee a fost ca echipele să folosească logo-urile sponsorilor pe tricouri, ceea ce azi aduce zeci de milioane în conturile granzilor din Premier League.

Sovieticii au fost primii cu ideea, dar sistemul era unul inedit

Sezonul de debut al primei ligi din URSS a pornit în 1936 şi avea un sistem inovator de punctaj. Astfel, câştigătoarea lua 3 puncte, la remiză se acordau câte 2 puncte, iar învins primea 1 punct. Sistemul a fost folosit în sezoanele de primăvară şi toamnă din 1936 şi în stagiunea 1937. Din 1938, sovieticii au trecut la sistemul clasic, cu 2 puncte la victorie şi 1 punct la egal.

ADVERTISEMENT