Cum ar putea arăta un acord de pace între Rusia și Ucraina. Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, și-a exprimat ferm poziția față de actualul război de la granița cu România.
Au trecut mai bine de 3 ani de când Rusia și Ucraina poartă un război. În contextul beligerant actual, Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, a declarat că vrea să oprească războiul din Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina cere și ea garanții de securitate din partea marilor puteri. Printre acestea se numără Statele Unite ale Americii.
Potrivit publicației Reuters, există un proiect de acord în care este inclusă o garanție de tip Articol 5 din Tratatul NATO. Această garanție stipulează faptul că Ucraina nu devine membru oficial al NATO.
O variantă mai veche prevedea faptul că, în schimbul garanțiilor de securitate oferite de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, Ucraina trebuia să își mențină neutralitatea permanentă. Această variantă a fost invocată de Moscova în cadrul întâlnirii de la Istanbul, de pe 16 mai. Kievul consideră neutralitatea o variantă inacceptabilă în acest moment.
În continuare, Rusia a invocat drept motiv al începerii războiului tocmai dorința Ucrainei de a adera la NATO. Dorința Rusiei este ca Ucraina să fie neutră, cerere pe care Kievul a respins-o. În 2019, în Constituția ucraineană modificată, a fost transpus obiectivul statului ucrainean de a adera la NATO și la UE.
Keith Kellogg, trimisul lui Trump, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO nu este cea mai bună variantă în acest moment. Ba mai mult, ideea a fost reiterată și de Trump. Președintele Americii consideră că sprijinul acordat de SUA Ucrainei pentru o astfel de aderare a declanșat războiul.
Pe de altă parte, Rusia și Ucraina poartă negocieri aprinse și asupra teritoriilor. În prezent, Rusia are control asupra unei cincimi din Ucraina și cere retragerea trupelor din teritorii precum Luhansk, Doneţk, Zaporijjea şi Herson. Kremlinul a cerut ca Ucraina să renunțe la aceste teritorii și la pretențiile asupra lor, inclusiv asupra Crimeei.
Donald Trump și echipa lui au luat în considerare un proiect de pace care prevede recunoașterea oficială a Crimeei ca aparținând Rusiei. În plus, același proiect prevede și recunoașterea oficială a controlului Rusiei asupra unor teritorii din estul și sudul Ucrainei. Nu în ultimul rând, proiectul stipulează mutarea centralei nucleare de la Zaporijjea sub administrație americană.
Momentan, Ucraina nici nu vrea să audă de o posibilă recunoaștere legală a ocupației ruse și respinge cu vehemență această variantă. În schimb, ia în calcul purtarea unor discuții cu privire la anumite teritorii, însă numai după încetarea focului.
Un armistițiu între Ucraina și Rusia pare un deziderat din ce în ce mai greu de atins. În timp ce Ucraina vrea să înceteze focul înainte de negocieri, Rusia ia în calcul un posibil armistițiu după o serie de verificări. Totuși, președintele Trump a dat o speranță Ucrainei, susținând că este posibilă o încetare a focului.
În continuare, Rusia dorește ca Occidentul să renunțe la sancțiunile pe care i le-a impus, în timp ce Ucraina susține menținerea lor. Pe de altă parte, SUA caută variante prin care sancțiunile aplicabile în sectorul energetic să nu mai fie atât de dure. În acest context, se speculează că Washingtonul, Moscova şi Arabia Saudită ar putea ajunge la un acord în aceea ce privește scăderea prețului la petrol.