News

Cum ar putea arăta Cabinetul Cioloș II! Miniștrii pe care i-ar putea reactiva liderul USR

Cum ar putea arăta Cabinetul Cioloș II dacă liderul USR reușește să strângă o majoritate
12.10.2021 | 11:27
Cum ar putea arata Cabinetul Ciolos II Ministrii pe care iar putea reactiva liderul USR
Cabinetul Dacian Cioloș II ar putea propune nume mai vechi la Palatul Victoria. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacian Cioloș nu reprezintă o necunoscută la Palatul Victoria. Devenit în urmă cu doar câteva zile lider al formațiunii USR, acesta a mai condus guvernul după tragedia de la Colectiv. A fost atunci un executiv de tehnocrați, un singur om fiind implicat în viața unui partid.

Discutăm despre Vasile Dîncu, personajul pe care Liviu Dragnea l-a solicitat în cabinet pentru a susține întreaga rețetă propusă de Cioloș. Multe nume de atunci s-ar putea afla din nou în schema gândită de președintele USR.

ADVERTISEMENT

Cum ar putea arăta Cabinetul Cioloș II!

Premierul desemnat are zece zile la dispoziție să își gândească echipa și să convingă o majoritate. Portofoliile ar putea fi însă schimbate din temelii dacă Cioloș reușește să negocieze susținerea.

În primul rând, noul premier ar putea să aducă un nume contestat de curând la Sănătate. Dacă acest cabinet ar rămâne în tabăra USR atunci în poleposition pentru a prelua funcția de ministru s-ar putea afla Vlad Voiculescu.

ADVERTISEMENT

Ar fi a treia oară când acesta ar conduce instituția. Prima oară a făcut-o până la alegerile legislative din 2016, perioadă în care a primit multe laude, însă în pandemie a reprezentat primul scandal în coaliție.

Vlad Voiculescu a fost demis de Florin Cîțu, deși reprezentanții USR au transmis că nu au fost informați despre această mutare. O mutare care a ridicat mari semne de întrebare și care a stârnit valuri de nemulțumire.

ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu, Raluca Prună, Dragos Pîslaru, oamenii lui Cioloș

Pe lângă Vlad Voiculescu și Raluca Prună s-ar putea întoarce în cabinetul lui Dacian Cioloș. Aceasta a ocupat postul de ministru al justiției în vremea tehnocraților și l-ar putea înlocui acum pe Stelian Ion, omul de la care a început scandalul în coaliție.

Îndepărtarea acestuia a făcut ca USR să se retragă și a dus la moțiunea de cenzură și răsturnarea guvernului condus de Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Raluca Prună a fost aplaudată la scenă deschisă de opinia publică atunci când a scris pe o rețea de socializare că nu are nevoie de favoruri dacă este ministru. Aflată în stația de metrou de la Piața Victoriei, aceasta a fost invitată să intre fără să plătească pentru că oricum nu mai era casieră vineri seara.

Transparența din justiție și comunicarea simplă cu alegătorii au transformat-o atunci pe Raluca Prună într-o preferată a oamenilor, aceasta fiind regretată după ce PSD-ul a câștigat alegerile și a predat mandatul.

 Numele pe care Cioloș le-ar putea reactiva

Dragoș Pîslaru a condus o adevărată revoluție în Ministerul Muncii. A devenit apoi membru al PLUS și al familiei politice europene Renew Europe.

A urmat cursurile Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice din București unde și-a luat licența în Economie Internațională. Nu s-a oprit aici și a terminat și cursuri postuniversitare, obținând o diplomă de „Studii Aprofundate în Integrare Europeană” tot în cadrul ASE

Deține un Master în Științe — Relații Internaționale obținut în cadrul London School of Economics and Political Science din Marea Britanie, dar și o diplomă de studii „Entrepreneurship — Case Study Centered Learning” obținută în cadrul Harvard Business School

A devenit doctor în științe economice, în 2013,  cu o teză susținută la Institutul Național de Cercetări Economice, Academia Română.

Și-a continuat activitatea în domeniu și după ce a predat mandatul de ministru. A devenit raportorul dosarului pe Programul de Sprijin pentru Reforme și al grupului Renew Europe pe implementarea Produsului paneuropean de pensii personale.

ADVERTISEMENT