Președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că negocierile dintre partidele viitoarei coaliții pe programul de guvernare au fost finalizate.
„Duminică am închis negocierile pentru formarea coaliției de guvernare cu PSD, PNL și cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale. Programul de guvernare și acordul politic pentru funcționarea coaliției sunt finalizate, și am căzut de acord și asupra structurii Guvernului”, a scris președintele UDMR.
Acesta a precizat că viitorul guvern va avea două noi ministere, unul dintre ei fiind dedicat special familiei, cu misiunea de promova politici prin care să fie stopat declinul demografic.
„În noul executiv vor fi două portofolii noi, ministerul turismului și al antreprenorialului, respectiv ministerul familiei și tineretului. România se confruntă cu probleme demografice, e nevoie de o politică familială nouă, de aceea noi am inițiat și susținut înființarea ministerului familiei. Luni mergem la consultări la președinte, iar joi țara va avea un guvern cu puteri depline”, a precizat Kelemen Hunor.
Potrivit unor surse politice citate de către G4Media, liderii PSD, PNL și UDMR au început duminică negocierile pentru împărțirea funcțiilor de prefecți, secretari de stat și șefi de agenții guvernamentale.
Deocamdată, s-a convenit asupra numărului de secretari de stat care vor fi desemnați de fiecare dintre cele trei partide. Astfel, PSD va primi 42 de secretari de stat, PNL va desemna 34, iar UDMR opt.
Nicolae Ciucă, premierul propus de către PNL, a anunțat, după discuțiile cu PSD și UDMR, că cele trei partide au convenit să facă o propunere unică de prim-mnistru la consultările cu președintele Klaus Iohannis.
„Am finalizat toate activităţile care vizau formarea Guvernului, suntem în măsură să mergem luni cu o propunere de premier. Am convenit să avem o propunere unică de premier, În momentul de faţă, am lucrat toate cele două variante, atât cu o formulă de premier PSD, cât şi cu premier PNL. Urmează ca până mâine dimineaţă convenim şi formula unică de premier”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de News.ro.
Acesta a spus că există două liste distincte în ce privește împărțirea ministerelor, în funcție de persoana care va fi desemnată prima pentru postul de prim-ministru.
„Transporturile, Finanţele şi Secretariatul General rămân la partidul care nu are premier”, a detaliat Nicolae Ciucă, adăugând că după rotația primului-ministru s-ar putea schimba și titularii acestor portofolii.
Întrebat dacă rezultatul negocierilor de acum este mai bun decât cele obținut de către Ludovic Orban anul trecut la discuțiile cu USR, Ciucă a răspuns: „Aşa cum arată varianta cu premier PNL, am obţinut mai mult decât data trecută”.
„Este nevoie de foarte multă răbdare, pentru că nu ne găsim într-o situaţie pe care să o rezolvăm dintr-o dată, pornind din degete. Este cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalţi şi să furnizăm cetăţenilo români siguranţa de care este nevoie în situaţia actuală”, a adăugat Nicolae Ciucă.
După o nouă rundă de negocieri, PSD, PNL și UDMR au ajuns la un acord asupra modului în care va arata Guvernul.
În cele din urmă, după multă tensiune cele trei partide par să fi ajuns la un acord. Programul de guvernare și acordul politic a fost finalizat în proporție de 99%, a transmis Nicolae Ciucă, sâmbătă seara, la finalul negocierilor cu PSD și UDMR.
Guvernul va fi format din premier PNL, 10 miniștri PSD, 8 miniștri PNL, 3 miniștri UDMR. Lista oamenilor din Guvernul Ciucă include o serie de nume deja vehiculate, dar și câteva surprize.
Surse din cele trei partide au precizat că există ministere deja decise, dar rămân în continuare câteva semne de întrebare pentru portofolii care încă nu au fost stabilite, conform știripesurse.
Așadar, Guvernul Nicolae Ciucă (PNL) va include 8 miniștri liberali, 10 de la social democrați și 3 de la UDMR. Iată cum ar putea arăta lista:
Miniștrii PNL
Miniștrii PSD
Miniștrii UDMR
Împărțirea portofoliilor este valabilă până la 1 iulie 2023. În acel moment, social democrații ar urma să preia funcția de prim-ministru, în timp ce liberalii ar recupera SGG, Finanțele și Transporturile.
„Vom avea o propunere de premier și vom merge cu ea la Cotroceni. Noi am luat decizia să nu intrăm în această rotativă, așa că vor rămâne doar PNL și PSD să dea premierul. Am stabilit doar datele de rotație a premierilor”, a declarat Liderul UDMR, Kelemen Hunor, la finalul negocierilor de sâmbătă, 20 noiembrie.