Întrebarea aflată pe buzele tuturor, după ce se conturează rezultatele finale de la alegerile parlamentare de duminică, 1 decembrie, este cum ar putea arăta viitorul Guvern al României. Va face PSD o nouă alianță sau partidele suveraniste vor ajunge la Palatul Victoria.
Conform datelor de la AEP, numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 se apropie de final. La general, pe primele locuri se află PSD, AUR, PNL și USR. Au mai făcut pragul de intrare în Parlament (5%): SOS România, UDMR și POT.
Dacă neuităm la procente, situația este una extrem de complicată. Visul anunțat de PNL în campanie, o guvernare de dreapta, este unul imposibil. La o primă vedere vedem cum USR, PNL și UDMR abia ajung la 32%. Tot atât măsoară și blocul suveranist AUR, SOS și POT.
În aceste condiții, dreapta va avea nevoie de voturile PSD, care are puțin peste 22%. Ulterior, după redistribuiri, vor mai crește toate partidele puțin, dar proporțiile se păstrează.
După anunțarea rezultatelor parțiale, secretarul general interimar al PNL, Adrian Veștea, ar declarat că ar vedea o coaliție mare, din care să facă parte PSD, USR și UDMR. ”Cu siguranță că aceasta ar fi o formulă cu care PNL ar fi dispus să intre în discuții”.
Anterior, liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat, imediat după anunțarea exit-poll-urilor la alegerile parlamentare, că rezultatele votului arată că va fi ”un Parlament pulverizat cu mai multe partide” și inevitabil se va pune problema formării unei coaliții de guvernare. ”PNL este dispus să participe la o astfel de coaliție, în așa fel încât să fim un factor de modernizare pentru țara de noastră”, a spus el.
PSD nu ar agrea total o alianță cu toate partidele pro-europene. Liderul PSD Timiş, Alfred Simonis este de părere că România n-ar trebui să aibă un guvern de uniune națională. În urma rezultatelor exit poll-urilor, Simonis crede că PSD ar trebui să revendice funcția de prim-ministru al României.
Cum era de așteptat, AUR nu ia în considerare să intre într-un guvern cu PSD sau PNL. Marius Lulea, prim-vicepreședintele Alianței pentru Unirea Românilor, susține că nu s-a discutat încă în interiorul partidului despre o posibilă majoritate parlamentară. El a punctat că, cel mai probabil, PSD și PNL nu intră în calculele formațiunii politice condusă de George Simion.
”Să identificăm un pol suveranist din care să facă parte și celelalte partide politice cum ar fi POT și SOS. Rămâne să vedem ce opțiuni au ei și în cazul în care președintele partidului dorește să desemneze un premier din partea acestui pol suveranist, sigur că acest președinte trebuie să identifice o soluție pentru o majoritate parlamentară”, a declarat Marius Lulea la Realitatea Plus.
O altă suveranistă, Diana Șoșoacă, lidera SOS România, a propus alianța extremiștilor pentru intrarea la guvernare. Ea a lansat un apel către partidele suveraniste din România pentru formarea unei alianțe în vederea intrării la guvernare, inclusiv sub forma unui guvern minoritar.
”Noi ne gândim cum să facem ori opoziție, ori să intrăm la guvernare, chiar și cu un guvern minoritar. În acest moment, chem toate forțele suveraniste să intrăm la guvernare.
Toate partidele care sunt date de sondaje ca fiind câștigătoare sunt partide globaliste care timp de 35 de ani au distrus România”, a declarat Șoșoacă într-o conferință de presă.