Liderii social-democrați și liberali ar fi căzut de acord pentru deblocarea negocierilor privind împărțirea ministerelor, după un impas din care fiecare dorește să iasă cât mai repede.
E neclar în acest moment dacă Marcel Ciolacu va fi noul premier, însă 90% liderul PSD își va asuma responsabilitatea de a conduce România într-o perioadă cel puțin complicată. Cât despre ministere, de remarcat numirea lui Daniel David, rectorul UBB, la Educație.
Conform datelor din acest moment, cele 7 ministere pe care le va deține PSD și cine le va conduce:
Ministerul Justiției – propunere PSD (tehnocrat): Radu Marinescu
Cele 6 ministere pe care le va deține PNL:
Cele două ministere pe care le va deține UDMR:
Liderul PSD Marcel Ciolacu crede, la fel ca și colegul său Sorin Grindeanu, că noul Guvern va fi ales până de Crăciun și va fi un guvern care să dăinuie 4 ani. Interesant cum UDMR va primi Ministerul Finanțelor, mutare pe care cârcotașii o văd o simplă pasare de responsabilități.
Motivul? 2025 se anunță a fi un an cumplit din punct de vedere economic, astfel că UDMR ar putea lua măsurile nepopulare fără să fie prea supărați dacă vor fi judecați aspru de oameni. Cât despre Ministerul Justiției, aici se vorbește despre un avocat, un tehnocrat, care are însă un trecut controversat, mai exact Radu Marinescu.
”Ministrul justiției este un avocat de înaltă curte, un om cu foarte multă experiență. În acest moment partidul îl susține. Ce societate vrem să construim, trebuie să judecăm un avocat pentru că a fost …Repet, ce vreți. Eu vreau o Românie în care să fie zero corupție, să nu existe niciun fel de corupție și să se ia toate măsurile și zero încălcări ale drepturilor omului. Cred că trebuie să dăm șanse și altor oameni.
Finanțele la UDMR. Cum a ajuns? Mă certați pe mine? Acestea au fost negocierile. Crin Antonescu este una din variantele discutate. Sunt ferm convins că va fi un guvern pe 4 ani”, a declarat Marcel Ciolacu.
Conform surselor Hotnews, partidele s-ar fi înțeles într-un final asupra următoarei scheme de împărțit a ministerelor:
Cele 7 ministere pe care le va deține PSD:
Cele 6 ministere pe care le va deține PNL:
Cele două ministere pe care le va deține UDMR:
PSD și-ar păstra ministere precum Munca, MApN, Sănătate, în timp ce Justiția ar urma să fie condusă de un tehnocrat. Ministerul Digitalizării ar urma să fie comasat cu Ministerul Economiei, însă e neclar dacă va fi sub comanda lui Sebastian Burduja.
Rămâne la PSD și Ministerul Transporturilor, acolo unde cel mai probabil rămâne Sorin Grindeanu în funcție. Liberalii s-ar alege cu Energia cu Sebastian Burduja, cu Educația. Cel mai probabil la Externe nu va mai rămâne Luminița Odobescu. UDMR și-ar dori trei ministere, dar va rămâne cu două: Ministerul Dezvoltării și Finanțelor.
Conform Digi 24, liderii PSD, PNL și UDMR, pare să fi convenit asupra unei variante finale asupra modului în care se vor împărți ministerele. Așadar, PSD va avea 8 portofolii, PNL 6 și UDMR doar două. Momentan cele două partide au mai multe liste care ar trebui dezbătute și negociate.
Momentan se presupune că va exista un candidat unic la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu. Emil Hurezeanu ar fi ministrul de externe propus de PNL, în timp ce Cătălin Predoiu rămâne ministru la interne.
Negocierile privind împărțirea ministerelor au fost deblocate, duminică, între liderii social-democrați și liberali. PSD a convocat Consiliul Politic Național și, la rândul lor, cei de la PNL au convocat Biroul Politic Național, ședințe care vor începe la ora 18:00 și în cadrul cărora lista cu miniștri de la fiecare partid ar urma să fie validată.
„Consiliul Politic Național al Partidului Social Democrat se reunește duminică, 22 decembrie 2024, de la ora 18.00, în format fizic și on-line, la sediul central al PSD din Șoseaua Kiseleff, nr. 10.”, potrivit unui anunț al social-democraților, scrie stiripesurse.ro.
După ce în cadrul coaliției PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale s-a ajuns la un impas privind negocierile, acesta ar urma să fie depășit, PNL acceptând să facă un pas înapoi.
Potrivit unor surse din coaliție, liderul interimar al liberalilor, Ilie Bolojan, nu mai cere un portofoliu de ministru al Dezvoltării, cedând în favoarea UDMR, sau de ministru al Transporturilor, care va fi păstrat de social-democrați, cu Sorin Grindeanu la conducere.
Ilie Bolojan va prelua președinția Senatului și a subliniat duminică că, în cadrul Biroului Politic Național, a fost mandatat pentru ca negocierile să se încheie cu un premier propus de PSD. Marcel Ciolacu a declarat la rândul lui că social-democrații vor o coaliție majoritară în Parlament și mandatul de premier, deși ar putea susține și un guvern minoritar alcătuit din formațiuni pro-europene.
Configurația noului Guvern ar putea arăta astfel: cu un premier PSD și cu Sorin Grindeanu (PSD) la Ministerul Transporturilor, cu Angel Tâlvăr (PSD) la Ministerul Apărării, cu Alexanndru Rafila (PSD) la Ministerul Sănătății, cu Adrian Câciu (PSD) la Ministerul Fondurilor Europene și tot cu un ministru PSD la Ministerul Muncii.
Ministerul Dezvoltării ar reveni UDMR, cu Cseke Attila, la fel și Ministerul Mediului, cu Tanczos Barna. În privința PNL, i-ar reveni Ministerul Afacerilor Interne (Cătălin Predoiu), Ministerul Justiției (Alina Gorghiu), Ministerul de Externe, Ministerul Finanțelor (Marcel Boloș), Ministerul Energiei (Sebastian Burduja) și Ministerul Educației.
„Sunt optimist ca, imediat după votarea preşedinţilor celor două camere, să fiu în situaţia să fac o desemnare pentru poziţia de prim-ministru”, a declarat, duminică, și președintele Klaus Iohannis, după consultările cu partidele parlamentare de la Cotroceni