News

Cum ar putea arunca chinezii piața vaccinurilor anti-COVID-19 în aer. Două variante, aproape gata

19.01.2021 | 16:22
Cum ar putea arunca chinezii piata vaccinurilor antiCOVID19 in aer Doua variante aproape gata
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum ar putea arunca chinezii piața vaccinurilor anti-COVID-19 în aer, dar și ce se știe concret despre cele două variante pe care aceștia deja le comercializează. Asiaticii au anunțat că au făcut progrese uriașe în domeniu și, între timp, Sinovac și Sinopharm își fac un nume în străinătate încet, dar sigur.

Compania biofarmaceutică Sinovac din Beijing se află în spatele CoronaVac, un vaccin care ar putea stopa pandemia. Acesta funcționează prin utilizarea particulelor virale ucise pentru a expune sistemul imunitar al organismului la virus fără a risca un răspuns grav la boală.

ADVERTISEMENT

Prin comparație, vaccinurile Moderna și Pfizer, ambele dezvoltate în Occident sunt vaccinuri ARNm. Aceasta înseamnă că o parte din codul genetic al coronavirusului este injectat în organism, forțându-l să înceapă să producă proteine ​​virale, vitale pentru a antrena sistemul imunitar să atace.

Ce se știe despre vaccinul anti-COVID-19 al chinezilor!

“CoronaVac este o metodă mai tradițională de vaccin care este utilizată cu succes în multe vaccinuri bine cunoscute, cum ar fi rabia“, a declarat Luo Dahai de la Universitatea Tehnologică Nanyang.

ADVERTISEMENT

„Vaccinurile cu ARNm sunt un nou tip de vaccin și nu există în prezent un exemplu de succes care să fie utilizat în populație”, a ținut să atragă acesta atenția.

Sursa foto – hepta.ro

Pe hârtie, unul dintre principalele avantaje ale Sinovac este acela că poate fi depozitat într-un frigider standard la 2-8 grade Celsius, precum vaccinul Oxford, care este fabricat dintr-un virus modificat genetic și care cauzează o răceală obișnuită la cimpanzei.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că vaccinul Moderna trebuie păstrat la -20C, în timp ce produsul celor de la Pfizer are nevoie de o stocare la -70C.

Concret, chinezii spun că atât Sinovac, cât și vaccinul Oxford-AstraZeneca sunt mult mai utile țărilor în curs de dezvoltare care ar putea aibă probleme serioase în stoca cantități mari de vaccin la temperaturi atât de scăzute.

ADVERTISEMENT

Cât de eficient este vaccinul chinezilor?

Cercetătorii chinezi admit faptul că, deocamdată, este greu de spus care este eficiența vaccinului lor. Un studiu publicat în revista științifică The Lancet a propus doar informații din prima și a doua fază de testare a CoronaVac în China.

Zhu Fengcai, unul dintre autorii lucrării, a declarat că aceste rezultate, bazate pe 144 de participanți în studiul de fază 1 și 600 în studiul de faza a doua, au însemnat că vaccinul este „potrivit pentru utilizarea de urgență”.

Sursa foto – hepta.ro

De remarcat că acest vaccin a fost supus unor studii de fază a treia în diferite țări. Datele intermediare din Turcia și Indonezia arată că a avut o eficiență de 91,25% și respectiv 65,3%.

Cercetătorii din Brazilia au declarat inițial că a fost 78% eficient în studiile lor clinice, dar în ianuarie 2021 au revizuit această cifră la 50,4% după ce au inclus mai multe date în calculele lor. La începutul lunii noiembrie, studiile au fost întrerupte pentru scurt timp după moartea unui voluntar. Totul a fost reluat când s-a constatat că decesul pacientului nu avea legături cu vaccinul.

Chinezii se vaccinează cu Sinovac

Un alt detaliu interesant este acela că Sinovac a fost aprobat pentru utilizare de urgență în grupurile cu risc ridicat din China încă din iulie. La două luni distanță, din 1.000 de voluntari, „unii au arătat doar oboseală minoră sau disconfort … nu mai mult de 5%”.

“Pe baza datelor preliminare … CoronaVac este probabil un vaccin eficient, dar trebuie să așteptăm rezultatele oficiale ale studiilor”, au mai zis oamenii de știință

Sinopharm, al doilea vaccin al chinezilor

Sinopharm, o companie de stat chineză, dezvoltă și ea două vaccinuri Covid-19, care, la fel ca Sinovac, merg pe aceeași idee. Firma a anunțat la finalul anului că studiile de fază trei au arătat că este 79% eficient, o rată ceva mai mai mică decât cea a Pfizer și Moderna.

Cu toate acestea, Emiratele Arabe Unite, care au aprobat un vaccin Sinopharm la începutul acestei luni, au declarat că vaccinul este 86% eficient, conform rezultatelor intermediare ale studiului său de faza a treia. O purtătoare de cuvânt a companiei a refuzat să explice discrepanța și a declarat că rezultatele detaliate vor fi publicate mai târziu.

Sursa foto – hepta.ro

Interesant este că înainte de rezultatele studiilor, vaccinul fusese deja distribuit către aproape un milion de oameni din China în cadrul unui program de urgență. Profesorul Dale Fisher, de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat atunci că este „neconvențional” să intensifice un program de vaccinare fără să treacă mai întâi prin ultimele etape de testare.

“Este normal să aștepți o analiză a studiilor de fază a treia înainte de a intensifica un program de vaccinare prin autorizația de utilizare de urgență”, a declarat acesta.

Ce probleme ar avea vaccinul Sinopharm

La începutul lunii decembrie, Peru a suspendat studiile pentru vaccinul Sinopharm din cauza unui „eveniment advers grav” care afectează un voluntar. Ulterior, a spus că a ridicat suspendarea. De altfel, o pauză într-un studiu clinic nu este ceva neobișnuit.

În septembrie, Marea Britanie a întrerupt și ea studiile pentru un alt vaccin Covid-19 după ce un participant a avut o reacție adversă suspectă, reluându-se abia când vaccinul a fost exclus ca posibilă cauză.

Ce pregătește China în lupta cu pandemia de coronavirus

Oamenii de știință spun că cel puțin alte două vaccinuri Covid-19 sunt în curs de dezvoltare în China. Unul dintre acestea este CanSino Biologics, care se pare că se află deja în faza a treia în studii clinice din alte țări, inclusiv Arabia Saudită.

Celălalt este dezvoltat de Anhui Zhifei Longcom. Vaccinul său folosește o bucată purificată de virus pentru a declanșa un răspuns imun și a intrat recent și el în faza a treia, conform raportului.

Ce țări vor vaccinul chinezesc anti-COVID-19

Mai multe țări asiatice, inclusiv Singapore, Malaezia și Filipine, au semnat acorduri cu Sinovac, iar în ianuarie 2021 Indonezia a început desfășurarea campaniei sale de vaccinare în masă cu vaccinul acestora.

Sursa foto – hepta.ro

De asemenea, Turcia a aprobat vaccinul Sinovac pentru utilizare de urgență. Se știe că firma chinezească a semnat deja și alte tranzacții cu Brazilia și Chile. Emiratele Arabe Unite și Bahrain au aprobat și ele vaccinul Sinopharm.

Sinovac va putea produce 300 de milioane de doze pe an în noua sa fabrică de 20.000 mp. La fel ca toate celelalte vaccinuri, necesită două doze, ceea ce înseamnă că, în prezent, este capabil să inoculeze doar 150 de milioane de oameni pe an, puțin peste o zecime din populația Chinei.

Cât costă vaccinul din China

Interesant este că președintele Chinei, Xi Jinping s-a angajat să aloce 2 miliarde de dolari pentru continentul african. Nu s-a oprit aici – acesta a oferit țărilor din America Latină și Caraibe un împrumut de 1 miliard de dolari pentru a cumpăra vaccinuri.

“Beijingul … va folosi cu siguranță furnizarea acestei tehnologii de salvare a vieții pentru profituri comerciale și diplomatice”, a declarat Jacob Mardell, un analist în domeniu.

Sursa foto – hepta.ro

Deocamdată nu este clar prețul la care chinezii ar putea vinde doze în alte țări, dar la începutul acestui an, o echipă BBC a observat că asistenții medicali administrau injecțiile pentru o taxă de aproximativ 60 de dolari.

Bio Farma, o firmă de stat din Indonezia, a declarat că va costa la nivel local aproximativ 200.000 de rupii, ceea ce înseamnă undeva la 13,60 dolari.

Prețul lui este unul mult mai mare decât al vaccinului Oxford, care costă 4 dolari pe doză, dar mai mic decât Moderna, al cărui cost ajunge și la 33 de dolari. Moderna a declarat că își propune să livreze 500 de milioane de doze în 2021, iar AstraZeneca a spus că va produce 700 de milioane de doze până la sfârșitul primului trimestru al anului.

ADVERTISEMENT