News

Cum ar putea avea loc Bacalaureatul și Evaluarea Națională. Indicații ferme ale ministrului

Cum ar putea avea loc Bacalaureatul și Evaluarea Națională programate în vara acestui an
13.06.2021 | 11:49
Cum ar putea avea loc Bacalaureatul si Evaluarea Nationala Indicatii ferme ale ministrului
ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Educaţiei. Sorin Cîmpeanu le-a recomandat inspectoratelor şcolare eliminarea triajului epidemilogic şi a obligativităţii instalării de panouri de plexiglas.

Cele două situații ar putea să nu se mai repete la examenele de la Evaluarea Naţională şi de bacalaureat care vor avea loc în acest an.

ADVERTISEMENT

Cum ar putea avea loc Bacalaureatul și Evaluarea Națională

„Am făcut o serie de recomandări Inspectoratelor. În cursul zilei de luni, o să le facem publice. Începem cu recomandările specifice Evaluării Naţionale şi continuăm cu recomandările specifice examenului de Bacalaureat.

Printre acestea sunt: eliminarea triajului, eliminarea obligativităţii panourilor de plexiglas, posibilitatea de a crea construcţii pe foaie pentru examenul de Matematică – geometrie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, posibilitatea de a sublinia texte pentru examenul de Limba şi literatura română, 15 minute în plus pentru completarea datelor în casete şi am încercat să venim cu toate acele măsuri care să păstreze relevanţa examenelor naţionale, dar să elimine rigiditatea excesivă”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Vă readucem aminte că elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie până pe 11 iunie pentru a susţine Evaluarea Naţională, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

ADVERTISEMENT

Examenul începe pe 22 iunie, cu proba la Limba și Literatura Română. Tototdată, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că doar 66% dintre elevii de clasele a XII-a şi a XIII-a s-au înscris pentru a susţine examenul de bacalaureat, mai puţin decât în alţi ani.

Ministrul a precizat că există îngrijorări în rândul specialiştilor cu privire la riscul de abandon şcolar, problemele generate de pandemie suprapunându-se peste cele cronice ale educaţiei din România.

ADVERTISEMENT

”Amplificarea acestor diferenţe a generat, pe de o parte, renunţarea la şcoală. Vedem, din păcate, şi în numărul celor înscrişi pentru examenul de bacalaureat.

Sunt doar 114.000 din promoţia curentă, formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a. 66% înscrişi la examenul de bacalaureat  din promoţia curentă – 152.000 clasa a XII-a şi 21.000 elevi de clasa a XIII-a.

Este un procent mai mic decât în anii anterior, procentul celor înscrişi la Bacalaureat”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT