News

Cum ar putea avea românii facturi mai mici cu 100 de lei la curent. Anunțul făcut de vicepreşedintele ANRE

Factura la curent ar putea fi mai mică cu 100 de lei. Cum s-ar putea întâmpla acest lucru, conform ANRE
12.10.2021 | 22:39
Cum ar putea avea romanii facturi mai mici cu 100 de lei la curent Anuntul facut de vicepresedintele ANRE
ADVERTISEMENT

Românii au șanse să plătească facturi mai mici la energia electrică, dar totul depinde de Comisia Europeană, a anunțat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy-Bege, marți.

Factura la curent ar putea fi mai mică cu 100 de lei dacă UE decide eliminarea unor taxe

În contextul în care prețurile din facturile de la energie electrică ale românilor au explodat, vicepreședintele ANRE a precizat că „are rețineri” în ceea ce privește soluția găsită de Guvern pentru această criză a sumelor de plată imense.

ADVERTISEMENT

Zoltan Nagy-Bege a spus că aceasta este una „greoaie” și care are „slăbiciuni”.

Tocmai de aceea, el a afirmat că așteaptă ca Executivul Uniunii Europene, Comisia Europeană, să ia acțiune și să propună măsuri concrete la nivel european.

„Mă aştept să propună eliminarea unor taxe din factura de energie electrică sau de gaze naturale, cum ar fi de exemplu bonusul pe cogenerare, care se aplică în România pentru schema de sprijin pentru centralele în cogenerare de înaltă eficienţă, contribuţia la certificate verzi”, a spus Zoltan Nagy-Bege, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Calcul făcut de ANRE: cum ar putea economisi românii 100 de lei la factură

De asemenea, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei a mai spus și că a fost făcut deja un calcul, iar rezultatul acestuia a arătat că facturile la curent ar putea scădea cu circa 100 de lei.

Iată care a fost raționamentul din spatele acestor afirmații făcute de Zoltan Nagy-Bege.

„Noi am făcut un calcul, momentan contribuţia la sistemul de certificate verzi este la 13 euro/megawat oră, înseamnă în jur de 65 de lei, momentan bonusul pe megawat oră este de 17 lei, dar ambele cresc, începând cu 1 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Contribuţia (pentru certificate verzi, n.r.) creşte la 14,5 euro, înseamnă puţin peste 70 de lei, iar bonusul pe cogenerare probabil că o să treacă de 20 de lei, 22-23 de lei începând din 1 ianuarie.

Deci ne apropiem de 100 de lei doar prin eliminarea acestor contribuţii la nişte scheme de sprijin”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, prim-ministrul Florin Cîțu a promis că plafomarea prețurilor va fi aplicată în țara noastră, imediat cum criza politică se va rezolva.

„Plafonarea prețurilor la energie în România va fi o decizie luată în prima ședință de Guvern, după ce se va rezolva criza”, a declarat premierul demis.

ADVERTISEMENT