News

Cum ar putea fi afectată candidatura lui Donald Trump la președinția SUA de perchezițiile FBI. ”Îl va face un martir”

Percheziționarea casei din Mar-a-Lago, Florida, ar putea să-i întărească lui Donald Trump hotărârea de a se înscrie în cursa pentru Casa Albă. Rezultatele anchetei însă l-ar putea împiedica să o facă.
09.08.2022 | 19:02
Cum ar putea fi afectata candidatura lui Donald Trump la presedintia SUA de perchezitiile FBI Il va face un martir
Agenții FBI au căutat documente secrete Foto: AP, TNS, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Donald Trump a dat toate semnalele că va candida la președinție în 2024. Descinderea de luni a FBI la casa sa din Mar-a-Lago, Florida, ar putea să-i întărească hotărârea de a se înscrie în cursă și, poate, să accelereze calendarul.

Cum ar putea afecta perchezițiile FBI o nouă candidatură a lui Donald Trump la președinția SUA

„Dacă nu a candidat înainte, atunci o va face acum”, a spus o persoană apropiată fostului președinte, care nu a fost autorizată să vorbească oficial, citată de NBC News. „Îl enervează că pot să-i facă asta. O modalitate de a-i opri este să controlezi din nou guvernul.”

ADVERTISEMENT

În calitate de candidat activ, Trump ar putea fi într-o poziție mai puternică pentru a argumenta că ancheta federală echivalează cu o încercare motivată politic de a-l prejudicia într-o potențială confruntare cu președintele Joe Biden.

Un alt stimulent pentru a candida ar fi că, în cazul în care ar câștiga, Trump ar fi ferit de urmărire penală din cauza practicii de lungă durată a Departamentului de Justiție de a nu acuza niciodată un președinte în exercițiu pentru o infracțiune.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ar recăpăta puterea de a angaja și de a concedia oficialii FBI și ai Departamentului de Justiție care au o mare influență asupra persoanelor care sunt investigate și împotriva cărora se formulează acuzații.

Niciuna dintre aceste realități nu este ignorată de Trump, a mai spus sursa.

„Sunt îngroziți că va anunța în orice zi că va candida la președinție în 2024”, a declarat Lara Trump, nora fostului președinte, la Fox News. „Și acesta este o modalitate foarte convenabilă de a arunca puțin mai mult noroi asupra lui Donald Trump, ca și cum nu ar fi făcut deja suficient.”

ADVERTISEMENT

Percheziții în căutarea unor informații clasificate

Un avocat al lui Trump, Christina Bobb, a declarat că Trump și echipa sa juridică au cooperat cu autoritățile și că FBI-ul „a confiscat documente” în „raidul său neanunțat”.

O sursă familiară cu chestiunea a spus că percheziția a fost legată de informații clasificate pe care se presupune că Trump le-a luat cu el de la Casa Albă la stațiunea sa din Palm Beach, în ianuarie 2021.

ADVERTISEMENT

Donald Trump a fost primul care a dezvăluit public că locuința lui a fost percheziționată. Nu era acolo în acel moment și a fost văzut luni seara părăsindu-și turnul din New York. El a emis o declarație care s-a prezentat drept o țintă a tacticilor din „lumea a treia” menite să-i submineze posibila candidatură.

Aliații lui Trump au preluat rapid ideea că este persecutat.

„Deodată, 30 de agenți descind la Mar-a-Lago”, a spus fiul lui Trump, Eric, la Fox News. „Știți de la cine a venit – ordinul a venit dintr-un loc și o clădire, și aceasta este Casa Albă din Washington, D.C. Ei vor să atace un tip pe care ei îl consideră cea mai mare amenințare – este cea mai mare amenințare a lui Biden. Și exact asta este Donald J. Trump.”

Un oficial de la Casa Albă a declarat că președinția SUA nu a primit o notificare prealabilă cu privire la percheziție.

Niciun candidat pentru funcții înalte nu dorește în mod special să candideze în timp ce se confruntă cu o investigație federală.

Donald Trump mizează pe cartea persecuției

Dar, în cazul lui Trump, escaladarea problemelor juridice se potrivește cu narațiunea pe care a lansat-o de când și-a anunțat candidatura în 2015: că este un un candidat din afara sistemului al cărui apel populist amenință sistemul politic.

„L-au luat în vizor pe președintele Trump în calitate de candidat, ca președinte și acum ca fost președinte”, a scris pe Twitter guvernatorul republican din Dakota de Sud, Kristi Noem, aliat al lui Trump. „Folosirea sistemului de justiție penală în acest mod este antiamericană.”

Opiniile sunt împărțite în ceea ce privește care vor fi consecințele știrilor fără precedent că agenții federali au obținut un mandat de percheziție, au intrat în casa unui fost președinte și i-au deschis seiful privat.

Simțind vulnerabilitatea lui Trump, mai mulți republicani ar putea decide să-l concureze pentru nominalizarea partidului la prezidențialele din 2024.

Dar mai există o posibilitate: ca acțiunile guvernului să provoace o reacție care să fie în avantajul lui Trump. O burtieră Fox News a demonstrat modul în care loialiștii lui Trump ar putea încerca să valorifice informația: „FBI-ul lui Biden ia cu asalt casa potențialului adversar din 2024”.

„Efectul acestei abordări este că îl va face un martir”, a spus un fost oficial al Departamentului de Justiție, sub protecția anonimatului. „Îi va conferi o altă alură lui Trump și îi va împinge pe oameni spre el.”

Percheziția, impediment legal pentru o candidatură a lui Trump?

Primele relatări conform cărora FBI percheziționează reședința fostului președinte Donald Trump din Florida au legat percheziția de o anchetă pentru a stabili dacă acesta și-a însușit ilegal dosare guvernamentale când a părăsit Casa Albă și au concentrat atenția asupra unei legi penale obscure care interzice eliminarea înregistrărilor oficiale.

Pedepsele pentru încălcarea acestei legi includ descalificarea pentru orice funcție federală. Această pedeapsă a ridicat perspectiva că lui Donald Trump i s-ar putea interzice legal să se întoarcă la Casa Albă.

Mai exact, legea în cauză – Secțiunea 2071 din Titlul 18 din Codul Statelor Unite – consideră infracțiune fapta persoanei care deține custodia documentelor sau înregistrărilor guvernamentale și care „le ascunde, îndepărtează, avariază, șterge, falsifică sau distruge în mod voit și ilegal”.

Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații pot fi amendați sau condamnați la închisoare până la trei ani. În plus, prevederea legislativă spune că, dacă se află în prezent într-o funcție federala, „vor pierde” această funcție și „vor fi descalificați de a ocupa orice funcție în Statele Unite”.

Așadar, dacă Trump ar fi acuzat și condamnat pentru eliminarea, falsificarea sau distrugerea documentelor guvernamentale în temeiul acelei legi, ar părea ineligibil să redevină președinte.

Dar există și motive de prudență: legea a primit pentru scurt timp atenția publică în 2015, după ce a ieșit la iveală că Hillary Clinton, pe atunci larg anticipată a fi candidatul democrat la alegerile prezidențiale din 2016, a folosit un server de e-mail privat pentru a îndeplinii atribuții guvernamentale în timp ce era secretar de stat în Guvern. Dar Hillary Clinton nu a fost acuzată oficial de vreo infracțiune.

ADVERTISEMENT