News

Cum ar putea fi rezolvată greva profesorilor. Un analist economic spune că voucherele nu sunt soluția

Cum ar putea fi rezolvată greva profesorilor. Un analist economic spune că voucherele nu sunt soluția, lucru de altfel evident din reacția sindicaliștilor.
26.05.2023 | 07:10
Cum ar putea fi rezolvata greva profesorilor Un analist economic spune ca voucherele nu sunt solutia
Cum ar putea fi rezolvată greva profesorilor. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cum ar putea fi rezolvată greva profesorilor. Un analist economic spune că voucherele nu sunt soluția, lucru de altfel evident din reacția sindicaliștilor. Guvernul vrea să rezolve problemele din societate cu vouchere, însă sindicaliștii au anunțat deja că nu acceptă această umilință, mai ales că voucherele sunt percepute ca un ajutor dat săracilor.

Cum ar putea fi rezolvată greva profesorilor

Așadar, greva va continua după ce guvernanții au venit cu clasica soluție la orice problemă, voucherele și ajutoarele sociale. De data aceasta în cuantum de 2.500 de lei, plătiți în două tranșe. Mai mult, o mare parte din acești bani ar trebui folosiți pentru cumpărarea de papetărie sau ce ar mai avea nevoie profesorii, lucru considerat ridicol de sindicaliști.

ADVERTISEMENT

Analistul economic Adrian Negrescu a analizat din punctul său de vedere acest ”ajutor” promis de Guvern, voucherul de 2.500 de lei acordat profesorilor. La fel ca și sindicaliștii, Negrescu remarcă ridicolul situației și modul în care Guvernul găsește soluții sterile în a rezolva probleme concrete, cum ar fi greva profesorilor.

“Cuponiada aceasta pe care Guvernul o propune profesorilor nu va rezolva situația salariilor din sectorul Educației și nu cred că va fi acceptată de profesori pentru că într-adevăr criza salarială din sectorul Educației este una cronică și nu poate fi rezolvată prin niște vouchere care sunt alocate numai sporadic, ci nu permanent.

ADVERTISEMENT

Oamenii vor ca în fiecare lună să câștige mai mult, nu doar atunci când Guvernul mai emite niște vouchere pe fonduri europene, ele nici măcar nu sunt de la bugetul de stat. Este o propunere care nu vine să detensioneze situația, din contră, ea vine să creeze și mai multă frustrare, tocmai de aceea eu cred că va fi respinsă de către sindicatele din învățământ”, a explicat Adrian Negrescu conform WOWbiz.ro.

Specialistul crede că politicienii vor schimba în curând placa și vor începe să-i amenințe pe greviști cu neplata salariilor, metodă care ar putea funcționa. Așadar, nu doar că profesorii nu și-ar vedea cerințele îndeplinite, însă oamenii ar fi nevoiți să se întoarcă la lucru în aceleași condiții care au revoltat sistemul.

ADVERTISEMENT

“Cred că ceea ce urmează va fi amenințarea cu neplata salariilor și cred că la asta se va ajunge. Ar putea fi o soluție la aceasta criză din partea Guvernului. În condițiile în care și așa supraviețuirea financiară este cuvântul de ordine în sectorul Educației, pe acest fond greva va fi suspendată până la noi negocieri.

Este modul în care Guvernul tratează o parte dintre bugetari. Din punctul meu de vedere, odată cu creșterea salariilor primarilor, al celor care lucrează cu fonduri europene și în agențiile de mediu, s-a deschis o cutie a Pandorei. După profesori probabil vor urma sanitarii, apoi cei din CFR și așa cam toate categoriile de bugetari își vor cere drepturile pentru că inflația din România a tăiat puternic veniturile oamenilor”, a completat Adrian Negrescu, pentru WOWbiz.ro.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii avertizau că în actuala situație sistemul de învățământ românesc va intra colaps în doi ani, pentru că majoritatea oamenilor vor pleca în alte părți, pentru că nimeni nu va mai accepta să muncească pe salarii mizere. ”Dacă colegii vor fi ignorați și batjocoriți în continuare, vă spun foarte clar că în următorii doi ani învățământul va intra în colaps. Vor pleca oamenii, iar cei tineri să vină la ce?”, a răbufnit liderul de sindicat Marius Nistor.

ADVERTISEMENT