News

Cum ar putea Rusia să atace Ucraina. Scenariul lui Antony Blinken. Urmează întâlnirea cu Lavrov. Update

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a spus care este posibilul plan de atac al Rusiei în Ucraina. Acesta a prezentat trei scenarii luate în calcul de Putin, ca motiv de invazie.
18.02.2022 | 07:20
Cum ar putea Rusia sa atace Ucraina Scenariul lui Antony Blinken Urmeaza intalnirea cu Lavrov Update
Cum ar plănui Vladimir Putin să atace Ucraina. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
18-02-2022
05:17

Şeful diplomaţiei americane se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său rus

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dacă Rusia nu invadează Ucraina, a transmis Departamentul de Stat, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“Dacă invadează în următoarele câteva zile, aceasta va arăta clar că nu au fost niciodată serioşi în privinţa diplomaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, conform sursei citate anterior.

Un responsabil al Casei Albe a precizat că preşedintele SUA, Joe Biden, va discuta vineri după-amiază cu liderii transatlantici despre trupele militare ruse relocate la frontiera cu Ucraina şi despre eforturile de a rezolva situația cu ajutorul diplomației.

La această reuniune la distanţă vor participa conducătorii Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, României, Uniunii Europene şi NATO, potrivit programului premierului canadian, Justin Trudea.

Criza din Ucraina ia amploare, la câteva zile după ce Vladimir Putin părea că-și retrage trupele militare de la granița cu țara rivală. În realitate, însă, Moscova nu face decât să-și extindă soldații, potrivit mai multor lideri importanți ai lumii, printre care Joe Biden.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a anunțat joi, în fața Consiliului de Securitate al ONU, că potrivit unor informații obținute de SUA, peste 150.000 de militari sunt acum în apropiere de Ucraina.

ADVERTISEMENT

Rusia ar putea inventa un atac terorist la nivel național, ca pretext de a ataca Ucraina

Aceștia ar urma să atace  pe cale terestră, aeriană și maritimă, ”în zilele următoare”. Și, nu vor acționa oricum, ci în mai multe etape, dar pornind de la un pretext, mai transmite Antony Blinken.

Legarea de un pretext ar fi un prim scenariu al Kremlinului de a pătrunde în Kiev. Acesta ar putea include situații precum:

ADVERTISEMENT

”Un eveniment violent” al Rusiei sau ”o acuzație scandaloasă” la adresa Ucrainei,

-Un atac terorist. Așa-zis atentat terorist inventat în interiorul Rusiei, descoperirea inventată a unei gropi comune, o lovitură cu drone înscenată împotriva civililor sau chiar un atac real cu arme chimice”, mai precizează Blinken,

-”Rusia poate descrie acest eveniment drept o epurare etnică sau un genocid, ridicând în joc un concept pe care noi, cei din această cameră, nu îl luăm cu ușurință”, mai transmite Blinken, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea de urgență al Guvernului rus, un alt scenariu

Un al doilea scenariu pus la cale de Moscova ar fi o întâlnire teatrală de urgență la ”cele mai înalte niveluri ale Guvernului rus”.

”Guvernul va emite proclamații care declară că Rusia trebuie să răspundă pentru a apăra cetățenii ruși sau etnicii ruși din Ucraina”, a mai punctat Blinken, reamintind de cum a procedat Rusia în Georgia, în anul 2008.

ADVERTISEMENT

Totodată, mass-media rusească va amplifica și mai mult situația, pentru a stârni revoltă în rândul oamenilor, lucru pe care l-ar face și în prezent.

Lansarea de rachete și bombardamente în Ucraina, un alt scenariu luat în calcul de Rusia

Un alt treilea scenariu este un atac cu bombardamente și rachete, în toată Ucraina. Pe lângă acesta, se vor bloca serviciile de comunicații și vor fi atacuri cibernetice în ”instituțiile cheie ucrainene”, a mai semnalat Blinken.

 ”După aceea, tancurile și soldații ruși vor avansa către ținte care au fost deja identificate și trasate în planuri detaliate”, a mai detaliat Antony Blinken.

De altfel, secretarul de stat american este conștient de faptul că mulți ar putea fi sceptici față de afirmațiile sale, dar a insistat că sunt dovezi destul de clare.

 ”Dacă Rusia nu invadează, vom fi uşuraţi că Rusia şi-a schimbat cursul şi a dovedit că predicţiile noastre sunt greşite”, a mai declarat Blinken.

Spusele secretarului de stat american vin după ce săptămâna trecută SUA a avertizat asupra unui alt pretext de atac al Moscovei. Anume că ar putea crea un atac fals prin calculator, prin filmarea unui videoclip sângeros, în care Ucraina ar ataca Rusia. Putin și-ar fi ales și actorii pentru ”piesa de teatru”.

ADVERTISEMENT