News

Cum ar putea folosi Vladimir Putin armele nucleare. Marea Neagră și Kiev, posibile ținte. Scenariile experților din SUA

Experții americani au prezentat scenariile în care Vladimir Putin ar putea folosi armele nucleare în războiul din Ucraina. Conform analizelor, Marea Neagră și chiar Kievul ar putea deveni ținte ale Moscovei.
22.06.2022 | 14:30
Cum ar putea folosi Vladimir Putin armele nucleare Marea Neagra si Kiev posibile tinte Scenariile expertilor din SUA
Scenariile în care Moscova ar putea folosi arme nucleare. Țintele vizate de Putin și de unde ar putea fi lansate bombele. Sursa foto: colaj Fanatik/ hepta.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva zile, mai exact vineri, 17 iunie, Vladimir Putin a declarat că Rusia va recurge la folosirea armelor nucleare doar ”dacă este necesar” pentru a-şi apăra suveranitatea.

Scenariile în care Moscova ar putea folosi arme nucleare. Țintele vizate de Putin și de unde ar putea fi lansate bombele

Aceste noi amenințări dinspre Kremlin, repetate acum, după ce au fost lansate și în primele zile ale invaziei, sunt urmărite cu atenție de experții militari din SUA.

ADVERTISEMENT

Publicația The Atlantic analizează, într-un articol în care sunt citați analiști americani în materie de securitate naţională şi foşti oficiali guvernamentali, posibilitatea şi scenariile în care Rusia ar putea recurge la arme nucleare în Ucraina, şi cum ar putea răspunde Washington-ul.

Experții de peste ocean vorbesc de mai multe scenarii legate de modul în care Rusia ar putea folosi o armă nucleară în contextul războiului.

ADVERTISEMENT

O detonare atomică ar putea avea loc în Marea Neagră, fără a provoca victime, dar în care Rusia să arate ce forțe deține și să amenințe că ar putea trece la nivelul următor.

Apoi, Putin ar putea ordona o lovitură nucleară asupra Kievului, pentru a încerca să elimine conducerea statului ucrainean, inclusiv pe Volodimir Zelenski și pe consilierii săi aflați în buncăre subterane.

ADVERTISEMENT

Un alt atac nuclear ar putea viza baze militare ucrainene, o structură aeriană sau un depozit de aprovizionare, care nu ar ucide civili.

Nu în ultimul rând, de la Kremlin s-ar putea ordona distrugerea unui oraș ucrainean, provocând victime în masă civile și creând teroare pentru duce la o predare rapidă, adică aceleași scopuri care au motivat atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki.

ADVERTISEMENT

De unde ar putea lansa Rusia armele nucleare și ce răspuns va da SUA

Conform lui Pavel Podvig, directorul Proiectului privind Forţele Nucleare ale Rusiei şi fost cercetător al Institutului de Fizică şi Tehnologie din Moscova, armele nucleare ”tactice” cu rază scurtă de acţiune sunt depozitate la circa 12 instalaţii centrale numite ”Obiect S”. O astfel de facilitate este Belgorod-22, la circa 40 km de graniţa cu Ucraina.

”Va dura câteva ore pentru ca armele să fie pregătite de luptă, pentru ca focoasele să fie unite cu rachete de croazieră sau rachete balistice, pentru ca bombele cu hidrogen să fie încărcate în avioane.

Statele Unite vor observa, cel mai probabil, mișcarea acestor arme în timp real: prin intermediul supravegherii prin satelit”, notează sursa citată.

Rămâne de văzut cum vor reacționa SUA și NATO dacă Putin recurge la această soluție extremă în Ucraina.

Joe Biden a avertizat Rusia asupra unor ”consecinţe severe” dacă ar decide să folosească arme nucleare în războiul său din Ucraina.

În același timp, Administraţia de la Casa Albă nu a clarificat ce ar însemna asta. Cert e că experţii şi oficialii americani sunt în mare parte de acord asupra pericolului nuclear reprezentat de Rusia.

ADVERTISEMENT