News

Cum ar putea ieși România din criza energetică. UE propune soluții imediate: sprijin pentru achitarea facturilor sau chiar amânarea plății

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri cu ajutorul cărora România ar putea ieși din criza energetică tot mai profundă.
13.10.2021 | 17:41
Cum ar putea iesi Romania din criza energetica UE propune solutii imediate sprijin pentru achitarea facturilor sau chiar amanarea platii
Milioane de români nu vor beneficia de compensaţie la facturile de gaze şi electricitate. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Criza energetică afectează nu doar România, ci întregul bloc comunitar.

Astfel, Comisia Europeană a căutat soluții pentru a diminua problemele în cascadă apărute pe fondul creșterii rapide a prețului gazelor și al energiei electrice.

Această creștere este așteptată să se mențină și pe parcursul iernii, așadar măsurile propuse de Comisie vin într-un moment critic pentru cetățenii de rând, dar și pentru afaceri.

ADVERTISEMENT

Comisia a pregătit și o ”trusă de unelte” pe care UE și statele membre le pot folosi pentru a diminua impactul imediat al prețurilor crescute, dar și pentru a-și crește reziliența în fața unor șocuri viitoare.

Ce conține ”trusa” Comisiei Europene pentru combaterea crizei energetice

Creșterea rapidă a prețului la energie și la gaz necesită un răspuns rapid și coordonat, arată Comisia Europeană. Cadrul legal existent permite UE și statelor membre să ia atitudine pentru a mitiga impactul acestei creșteri.

ADVERTISEMENT

Comisia propune ca prioritare să fie măsurile care pot acționa rapid împotriva impactului cauzat de prețurile crescute în rândurile consumatorilor vulnerabili și micilor antreprenori.

Aceste măsuri ar trebui să fie ușor ajustabile în primăvară, când situația ar trebui să se stabilizeze.

ADVERTISEMENT

Comisia mai arată că tranziția și investițiile în energie curată, planuri pe termen lung ale blocului comunitar, nu ar trebui să fie perturbate.

Cum ar putea ieși România din criza energetică. UE propune soluții imediate: sprijin pentru plata facturilor sau chiar amânarea plății

ADVERTISEMENT

Măsuri imediate pentru protecția consumatorilor și afacerilor

Comisia propune următoarele măsuri pentru a reduce impactul creșterii prețului la gaz și la energie electrică:

  • Oferirea de sprijin urgent pentru venit consumatorilor ce suferă de sărăcie energetică. Pot fi acordate bonuri valorice sau pot fi plătite parțial facturile, costurile find acoperite din veniturile ETS ale UE.
  • Autorizarea amânării temporare a plății facturilor.
  • Impunerea unor protecții pentru a preveni deconectarea de la rețea.
  • Oferirea de reduceri temporare a taxelor pentru gospodăriile vulnerabile.
  • Oferirea de sprijin companiilor și industriilor, conform normelor UE privind ajutoarele de stat.
  • Îmbunătățirea razei de acțiune internaționale în sectorul energiei, asigurând astfel transparența, lichiditatea și flexibilitatea piețelor internaționale
  • Investigarea unor posibile comportamente anti-competitive în piața energiei și însărcinarea ESMA spre consolidarea monitorizării evoluției de pe piața carbonului
  • Oferirea unui acces larg la contracte de achiziție a energiei din surse regenerabile și sprijinirea acestora prin măsuri adecvate de însoțire.

Comisia Europeană subliniază, pe această cale, că tranziția către energia curată este cea mai bună asigurare împotriva șocurilor de preț ce ar putea apărea în viitor.

Propuneri pe termen mediu pentru rezolvarea crizei energetice

Astfel, există și propuneri pe termen mediu pentru crearea unui sistem decarbonizat și rezilient energetic. Între acestea se numără:

  • Sporirea investițiilor în energie regenerabilă, în eficiență energetică și accelerarea licitațiilor și proceselor de autorizare
  • Dezvoltarea de capacități de stocare a energiei, pentru a susține creșterea segmentului regenerabil
  • Însărcinarea ACER cu studiul beneficiilor și dezavantajelor actualului model al pieței energiei electrice. Astfel ar putea fi propuse recomandări de îmbunătățire.
  • Eventuala revizuire a regulamentului referitor la securitatea aprovizionării, prin care se vor asigura mai buna utilizare și funcționare a stocurilor de gaze în Europa.
  • Explorarea unor potențiale beneficii ale unui sistem voluntar de achiziție comun de stocuri de gaze naturale, al statelor membre.
  • Înființarea unor grupuri regionale transfrontaliere specializate în domeniul gazelor naturale. Acestea vor analiza riscurile din sector și vor consilia statele membre referitor la elaborarea unor planuri naționale de acțiune preventivă și de urgență.
  • Consolidarea poziției consumatorilor în piața energici, oferindu-le posibilitatea de a schimba furnizorul, de a genera energie electrică și chiar de a constitui comunități energetice.

Comisia Europeană subliniază că aceste măsuri vor oferi un răspuns la creșterile bruște ale prețului energiei electrice, creșteri cauzate de o situație globală excepțională. Totodată, aceste măsuri ar urma să ofere o tranziție accesibilă, justă și sustenabilă către energia regenerabilă în Europa.

Rămâne de văzut cum și când va implementa România aceste măsuri propuse de Comisia Europeană, mai ales având în vedere că sezonul rece s-a instalat destul de brusc, iar cetățenii încep deja să resimtă frigul chiar și în case.

ADVERTISEMENT
Tags: