News

Cum ar putea primi profesorii salarii pentru performanță. Ligia Deca: ”Trebuie să avem evaluarea standardizată”

Ministrul Educației își dorește să ofere profesorilor salarii pentru performanța elevilor. Astfel, evaluările anuale putea arăta progresul copiilor, iar dascălii ar putea fi plătiți în funcție de acestea.
08.07.2024 | 17:57
Cum ar putea primi profesorii salarii pentru performanta Ligia Deca Trebuie sa avem evaluarea standardizata
Ligia Deca propune, într-o conferință de presă, salarii pentru performanță. Sursă foto: Agerpres/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Ligia Deca, propune salarii pentru profesori în funcție de perfomanță, dar pentru aceasta este nevoie de o evaluare anuală standardizată a elevilor care să arate progresul acestora.

Performanțele cadrului didactic poate avea și alte criterii

Ministrul Educației a explicat, luni, în cadrul unei conferințe de presă că salariile profesorilor ar trebui să fie stabilite în funcție de performanța lor, iar aceasta ar trebui corelată cu evaluări standardizate ale elevilor.

ADVERTISEMENT

Astfel, evaluările anuale standardizate ale elevilor ar putea arăta progresul acestora, oferind un mod obiectiv de a măsura performanțele profesorilor.

Deca a menționat că pentru a putea lega salariile de performanță trebuie să existe criterii clare, bazate nu doar pe rezultatele elevilor, ci și pe alte aspecte, cum ar fi evaluările colegilor, directorilor sau chiar autoevaluările profesorilor.

ADVERTISEMENT

În prezent, există inițiative pentru a stabili aceste criterii, inclusiv colaborări cu organizații internaționale, precum Banca Mondială și OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

„Lucrul pe criteriile în ceea  ce priveşte salarizarea bazată pe performanţă este în curs, există iniţiative din partea Ministerului Muncii de constituire a unor grupuri de lucru din care să facă parte şi entităţi care asigură asistenţă tehnică, de exemplu Banca Mondială.

ADVERTISEMENT

Noi avem deja un document din partea OECD care detaliază principiile pentru o salarizare diferenţiată, acele criterii recomandă criterii din mai multe puncte de vedere, adică nu recomandă doar observarea progresului efectiv al elevului, pentru că el poate fin influenţat şi de alte cauze, recomandă incluziv corelarea cu etapele de promovare în carieră, cu profilul de carieră şi de asemenea cu alte tipuri de evaluare: evaluarea realizată de colegi, evaluarea realizată de directori,  evaluarea chiar realizată de cadrul didactic însăşi sau însuşi”, a declarat Ministrul Educației, în timp ce răspundea la întrebările din cadrul conferinței de presă de luni.

Ministrul a mai adăugat că fără evaluări standardizate anuale este dificil de apreciat corect performanța profesorilor, deoarece progresul elevilor poate fi influențat de mulți factori.

ADVERTISEMENT

De aceea, în noua lege a educației, se dorește implementarea unei platforme pentru evaluări standardizate, finanțată prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

Ne dorim să avem criterii de salarizare, în colaborare cu federaţiile sindicale, care într-adevăr să surprindă progresul, însă pentru asta trebuie să avem evaluarea standardizată.

De aceea în noua lege vorbim despre evaluări anuale standardizate, avem o investiţie în PNRR care vizează exact asta, o platformă pentru evaluarea standardizată şi cred că înainte de a pune în practică eventuale criterii care să se lege de progresul elevilor trebuie să aveam această capacitate de a compara de a vedea de unde a plecat un elev şi unde a ajuns, iar acest lucru se poate vedea doar prin evaluare standardizată, deci aceste evoluţii, din punctul nostru de vedere, salarizarea diferenţiată în funcţie de progresul elevilor sau de performanţă şi evaluarea standardizată trebuie să meargă, cumva, mână în mână”, a adăugat Ministrul Educației.

Ligia Deca a subliniat că vor apărea și răspunsuri legate de criteriile de salarizare, dar asta odată cu noua lege.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Suprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici