News

Cum ar putea primi românii bani după ce fac cumpărături. Noul sistem de “credit fiscal” pregătit de Guvern

Guvernul pregătește noi reguli pentru combaterea evaziunii fiscale. Românii care solicită bon fiscal ar putea primi înapoi o parte din bani
28.06.2024 | 08:27
Cum ar putea primi romanii bani dupa ce fac cumparaturi Noul sistem de credit fiscal pregatit de Guvern
Cum ar putea primi românii o parte din banii cheltuiți la cumpărături dacă solicită bon fiscal. Sursa foto: Colaj foto Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Românii care solicită bonuri fiscale la saloanele de coafură, service-urile auto și micile magazine de cartier ar putea beneficia de reduceri la taxe și impozite sau chiar de o rambursare a unei sume de bani.

Cum combate statul român evaziunea fiscală

Statul își propune astfel să reducă semnificativ evaziunea fiscală din aceste sectoare, a anunțat Ministrul Finanțelor pentru Observator. De exemplu, pentru achiziții de 5.000 de lei, se pot returna 500 de lei.

ADVERTISEMENT

Cetățenii vor fi stimulați să ceară bonuri fiscale la cumpărături, primind bani înapoi pentru unele dintre ele. Acest mecanism, cunoscut ca și credit fiscal, este în faza de pregătire la Ministerul Finanțelor. 

„Un fel de deduceri pe care le-ar avea contribuabilul persoană fizică, dacă ar aduce bonuri dintr-o zonă de activitate cu risc fiscal mare”, a povestit pentru Observator Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari sume nedeclarate provin din sectorul serviciilor, service-uri auto până la saloane de înfrumusețare, industria alimentară, agricultură și comerț. Pentru a beneficia de aceste reduceri, persoanele fizice trebuie să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual al ANAF.

„Te-ai dus la un service auto, te-a costat 500 lei. Ai cerut chitanţă, în acel moment pe bonul fiscal ţi-a apărut codul numeric personal şi în sistemul nostru de evidenţă fiscală, după CNP, ţi se adună toate cheltuielile pe care le-ai făcut în domeniile acestea de servicii”, a adăugat Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

ADVERTISEMENT

Românii ar putea primi înapoi 10% din suma cheltuită

Pentru cheltuieli de 5.000 de lei pe lună, de exemplu, valoarea creditului fiscal sau cash-back-ului ar putea fi de 10%. „Înseamnă că ai 500 de lei pe care poţi să-i foloseşti fie să-ţi compensezi alte impozite şi taxe pe care le datorezi, fie să ţi se ramburseze pur şi simplu”, mai spune Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.

Angajații ar putea beneficia de o reducere a impozitului pe venit. Angajatorii vor putea verifica valoarea creditului fiscal acumulat. Măsura a fost recomandată de Banca Mondială, iar Ministerul Finanțelor s-a inspirat din modelul portughez, existând un sistem similar și în Spania.

ADVERTISEMENT

Pentru a implementa acest sistem de deduceri, Guvernul a inițiat o serie de modificări. Bonurile fiscale vor fi dotate cu un cod QR. „În momentul în care scanezi codul QR, odată ce aplicaţia va fi funcţională, îţi va apărea un mesaj, a fost sau nu înregistrat, şi dacă nu a fost, să ai opţiunea să notifici, să trimiţi prin aplicaţie un semnal către ANAF”, explică pentru sursa citată Gabriel Biriş, expert fiscal.

Schimbarea va fi finanțată de antreprenori. În România există 600.000 de case de marcat. Cei 400 de distribuitori din țară vor trebui să actualizeze softul aparatelor fiscale și să îl aprobe. Apoi, aproape 3.500 de tehnicieni autorizați vor instala noul soft pe toate casele de marcat.

„Vorbim de un proces care va dura între 4 şi 5 luni, depinde foarte mult ce găsim în piaţă”, spune Velin Ganev, distribuitor de case de marcat. Aproximativ 10% din casele de marcat din România vor trebui înlocuite.

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați...
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”