News

Cum ar putea românii să plătească facturi la energie cu 30% mai ieftine. „Va da energie gratuită altor consumatori casnici”

Românii ar putea să plătească facturi la energie cu 30% mai ieftine dacă va fi implementată o nouă măsură. Anunțul ministrului
24.05.2024 | 22:25
Cum ar putea romanii sa plateasca facturi la energie cu 30 mai ieftine Va da energie gratuita altor consumatori casnici
Cum ar putea românii să plătească facturi la energie cu 30% mai ieftine. colaj Fanatik/ Foto Hepta/pinterest
ADVERTISEMENT

Românii ar putea să plătească facturi la energie cu 30% mai ieftine dacă va fi implementată o măsură care în alte state europene produce deja efecte benefice. Care ar putea fi soluția pentru reducerea costului la energie?

Facturi la energie cu 30% mai ieftine. Măsura care ar putea fi implementată

Legislația din România ar putea fi schimbată pentru a permite formarea comunităților de energie pe teritoriul țării. În urmă cu doar câteva zile, Ministerul Energiei transmitea că va exista un grup de lucru cu scopul dezvoltării Comunităților de Energie.

ADVERTISEMENT

„Lansăm o iniţiativă benefică pentru toţi cetăţenii României: dreptul de a-şi produce propria energie electrică, dar şi să consume la preţuri mai mici energia produsă într-o astfel de comunitate”, informa ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ce reprezintă, de fapt, comunitățile de energie și care este potențialul lor? Concret, prosumatorii din România vor putea împărți energia produsă și cu cei care nu au instalate panouri fotovoltaice. În țări precum Grecia sau Spania, aici unde sistemul funcționează deja, oamenii au facturile reduse cu până la 60 %.

ADVERTISEMENT

Un oraș din Grecia, cu 12.000 de locuitori este alimentat cu energie prin intermediul acestor comunități. În prezent, în România se acționează pentru crearea cadrului legislativ cu scopul ca toți consumatorii casnici să beneficieze de energie regenerabilă.

„Ne gândim să fie utilizate chiar și de instituțiile publice”

„Facturile trebuie să scadă cu cel puțin 30 de procente. Ne gândim să fie utilizate nu doar de asociațiile de proprietari, chiar și de instituțiile publice”, a transmis Casian Nițulescu, secretar de stat Ministerul Energiei, pentru Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Un exemplu în acest sens este oferit de locatarii unui bloc din București. Anul trecut au decis să monteze panouri fotovoltaice. Acum, factura la energie este pe minus. Ba chiar, surplusul este vândut în rețea. Președintele blocului spune că până acum au reușit să strângă 5.000 de lei în contul asociației.

Prin urmare, banii vor fi folosiți pentru a moderniza blocul de locuințe. Potrivit Ministerului Energiei, dacă în Capitală ar fi montate mii de panouri fotovoltaice, circa 700.000 de locuințe ar putea fi alimentate gratuit.

ADVERTISEMENT

„Aceste comunități de energie ar rezolva și problema surplusului de energie injectat în rețea. Dar și problema scăderii facturii la cetățenii care nu au posibilitatea sau care nu au dorit să își monteze panouri fotovoltaice”, a transmis Dan Pîrșan – președinte Asociația Prosumatorilor, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT