News

Cum ar putea să dispară Internetul. Lumea așa cum o știi s-ar putea schimba în câteva clipe, fără avertizare

Internetul ar putea să dispară în câteva clipe, iar omenirea nu are prea multe moduri de a preveni un astfel de dezastru.
19.10.2021 | 17:07
Cum ar putea sa dispara Internetul Lumea asa cum o stii sar putea schimba in cateva clipe fara avertizare
Cum ar putea să dispară Internetul. Lumea așa cum o știi s-ar putea schimba în câteva clipe, fără avertizare. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Internetul a devenit o unealtă esențială a vieților noastre de zi cu zi, astfel că dispariția sa ne-ar putea afecta grav.

Nu e vorba doar de o afectare la nivel personal, cauzată de lipsa activităților sociale pe care le desfășurăm aici, ci de afectarea generală a întregii societăți.

ADVERTISEMENT

Din ce în ce mai multe activități se desfășoară pe internet, unele fiind exclusiv în online. Iar internetul este mult mai fragil decât credem, mai ales în fața unor amenințări naturale.

Infrastructura internetului se bazează pe sute de cabluri subacvatice, cel mai lung dintre acestea având o lungime de 39.000 de kilometri!

ADVERTISEMENT

În total, în mările și oceanele lumii se află peste 2 milioane de kilometri de cabluri de internet, suficiente pentru a înconjura Pământul de 52 de ori.

Ce s-ar întâmpla, însă, dacă aceste cabluri și implicit, Internetul ar fi afectate de un dezastru natural?

ADVERTISEMENT

Conform dr. Sangeetha Jyothi, de la University of California, un asemenea dezastru ar putea duce la o adevărată ”apocalipsă a internetului.” 

Mai periculos este faptul că un asemenea scenariu ar putea deveni realitate în următorii 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Superfurtunile solare, un pericol în fața căruia nu avem nicio șansă

Jyothi este de părere că o superfurtună solară, un eveniment foarte rar, ar putea afecta părți semnificative din rețeaua globală de internet, iar această pană ar putea dura luni bune.

Suprafața Soarelui este extrem de volatilă, un loc unde ocazional apar erupții solare de amploare. Cea mai mare parte a acestor evenimente astronomice nu ne afectează, deoarece nu sunt suficient de puternice sau, din fericire, nu sunt pe direcția Pămâmntului.

Totuși, cam o dată la o sută de ani, Pământul este lovit de o superfurtună solară.

Chiar și așa, atmosfera planetei ne protejează de cea mai mare parte a radiațiilor îndreptate în direcția noastră. Totuși, particulele încărcate electric pot interacționa cu câmpul magnetic al planetei.

În aceste momente, apar perturbări la nivelul sateliților, dar și sistemele energetice și chiar cablurile de internet pot fi afectate.

Șansa ca o astfel de furtună solară să ne lovească este destul de mică (1,6% – 12% per deceniu), însă există totodată și o lipsă acută de date referitoare la aceste incidente.

Din păcate pentru Pământ, din cauză că ultimele decenii au fost relativ liniștite, modelele predictive create de Jyothi sugerează că o furtună solară majoră ne-ar putea lovi în următorii 20 – 25 de ani.

A trecut fix un secol de la cea mai recentă furtună solară de amploarea care a lovit Pământul. În 1921, lumea s-a confruntat cu probleme la sistemele de telegraf și de cale ferată, iar oamenii de rând s-au trezit că siguranțele de la panourile electrice au explodat.

Fără internet și fără curent electric pentru luni întregi

Pentru că sistemele electronice moderne încă nu apăruseră, impactul acestei furtuni n-a fost unul semnificativ. Totuși, dacă o furtună similară ar avea loc astăzi, între 20 și 40 de milioane de oameni ar putea rămâne fără curent electric timp de doi ani.

Impactul economic al unei astfel de furtuni solare ar putea ajunge la trilioane de dolari.

Și totuși, cum ar putea o furtună solară să pună pe butuci internetul? Cablurile subacvatice sunt imune la efectele unei erupții solare, deoarece acestea transmit semnale sub formă de impulsuri luminoase și nu în forma curentului electric.

Totuși, problema apare la intervale de 45 – 150 de kilometri, în zone unde sunt instalate dispozitive de repetare a semnalului, care îl amplifică astfel încât să poată fi transmis pe distanțe de mii de kilometri.

Aceste amplificatoare de semnal sunt vulnerabile la perturbări electrice și defectarea unuia singur poate închide întreaga rută de internet subacvatic.

Internetul nu a trecut niciodată printr-o furtună solară de amploare, astfel că impactul asupra rețelei este încă necunoscut. Totuși, vestea bună e că nu toată rețeaua globală va fi afectată.

Efectele furtunilor solare sunt mai puternice la poli și mai ușoare la Ecuator. Astfel, zona Asiei e mai puțin expusă, deoarece Singapore, un adevărat hub pentru cabluri subacvatice, se află în zona mediană a Pământului.

Anumite regiuni ar putea să treacă ușor peste aceste probleme cauzate de o furtună solară, însă regiuni precum Europa și Statele Unite ar putea avea mai puțin noroc. Cele două continente ar putea chiar să fie rupte unul de celălalt.

Alți cercetători dau asigurări și spun că internetul este construit pentru a fi rezilient. În cazul în care anumite amplificatoare de semnal cedează, traficul poate fi redirecționat prin alte cabluri încă operaționale.

Harta cablurilor de internet subacvatice. Sursa foto: digitaltrends.com.
Harta cablurilor de internet subacvatice. Sursa foto: digitaltrends.com.

Dr. Umakishore Ramachandran, profesor la Georgia Institute of Technology din Atlanta, spune că ”există suficientă redundanță în nucleul rețelei, astfel că asemenea probleme de rețea sunt recunoscute la niveluri înalte ale rețelei, pentru ca traficul să fie redirecționat.” Impactul ar fi mult mai minor și s-ar rezuma mai degrabă la o viteză scăzută a internetului.

Există, totuși, un real semn de îngrijorare pentru capetele de rețea, conform lui Ross Schulman, inginer la New America Open Technology Institute.

Asta se referă la conexiunile de internet pe care cetățenii de rând sau micile companii le folosesc. Dacă suficiente rute majore sunt afectate, lățimea de bandă va fi alocată, cel mai probabil, serviciilor esențiale, cum ar fi cel de sănătate.

Astfel, clienții rezidențiali ar putea rămâne fără internet săptămâni sau luni la rând. Unelte precum GPS-ul ar putea fi blocate, de asemenea, pe perioade lungi de timp.

O problemă și mai mare, însă, o reprezintă faptul că sistemele electrice ar putea fi puse la pământ, pentru perioade lungi de timp. Astfel, infrastructura de internet, chiar și dacă ar rămâne neatinsă în sine, tot nu ar mai putea funcționa.

Schulman avansează totuși anumite soluții alternative, precum mesh-urile wireless, soluții ca Google Loon sau Commotion ar putea fi viabile în vremuri de criză, conform digitaltrends.com.

Totuși, experții avertizează că lumea trebuie să se pregătească nu doar pentru o eventuală furtună solară, ci și pentru dezastrele naturale cu care deja ne confruntăm din ce în ce mai des, pe fondul încălzirii globale.

ADVERTISEMENT