News

Cum ar soluționa Dacian Cioloș criza facturilor la energie electrică și gaze. Ce măsuri propune USR

Dacian Cioloș a vorbit într-un interviu despre criza facturilor mărite și a propus o serie de soluții. Printre măsurile dorite se numără și scăderea TVA pentru energie.
13.01.2022 | 10:11
Cum ar solutiona Dacian Ciolos criza facturilor la energie electrica si gaze Ce masuri propune USR
Dacian Cioloș susține reducerea TVA-ului la energie. Credit foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale concentrează o mare parte a atenției publice în ultimele zile. Controversele legate de modul în care facturile mărite trebuie plătite și modul în care acestea trebuie să fie calculate creează confuzie în rândul cetățenilor.

Pentru a răspunde la această criză, liderii din toate partidele politice, fie ele de la putere sau din opoziție, propun proiecte și măsuri pentru reducerea costurilor suportate de consumatorii casnici și companii.

ADVERTISEMENT

Printre acești lideri se numără și Dacian Cioloș, președintele USR, care a prezentat o serie de soluții despre care crede că ar putea să rezolve această criză și să ducă la scăderea prețurilor suportate de consumatori, notează Știri pe surse.

Ce măsuri propuneUSR?

Dacian Cioloș spune că măsurile pe care partidul pe care îl conduce le propune în acest moment au fost anunțate încă din toamnă. Aceste măsuri vizează direct consumatorii și implică reducerea TVA, dar și alte facilități fiscale.

ADVERTISEMENT

“Există o soluţie pe care noi, USR, am propus-o încă de atunci, din toamnă: măsuri care să aibă un impact direct în reducerea preţului pe care îl plătesc consumatorii, şi anume reducerea TVA. Noi am propus atunci de la 19 la 5%, pe o perioadă determinată şi, la fel, eliminarea plăţii acelui certificat de emisii de carbon, certificatul verde, care şi el apare acum în facturi”, a explicat Dacian Cioloș.

Președintele USR susține că măsurile propuse de partidul său ar viza în mod direct consumatorii și că implementarea acestora nu va produce ambiguități. El a mai explicat că pachetul de măsuri aplicat acum este neclar și autoritățile nu pot controla implementarea acestuia.

ADVERTISEMENT

“Astfel de măsuri sunt foarte clare, e foarte clar cum pot fi ele să fie aplicate, au un impact direct şi imediat asupra preţului pe care-l plăteşte consumatorul final, pe când măsurile care au fost adoptate atunci sunt complicate, nu a fost clar încă de atunci cum vor fi ele aplicate, care sunt regulile şi iată că în momentul de faţă suntem în situaţia în care autoritatea a luat nişte decizii, dar nu pare să aibă pârghiile de a controla şi de a urmări felul în care aceste măsuri sunt implementate.”, adaugă Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a atras atenția asupra faptului că situația în care ne aflăm în acest moment cu facturile la energie electrică și la gazele naturale putea fi prevenită chiar din toamnă, evitând astfel criza din prezent.

ADVERTISEMENT

El a mai spus că măsurile luate de către autorități până în acest moment sunt neclare, ineficiente și produc “drame” în rândul cetățenilor.

ADVERTISEMENT

“Noi ştim că preţurile cresc şi că cetăţeanul, consumatorul final, trăieşte nişte drame, deja de câteva luni de zile. Deci, nu ştiu de ce a trebuit să aşteptăm atâtea luni de zile, ca să vedem cum pică drobul de sare, şi anume că acele măsuri nu se traduc în preţuri”, a declarat Cioloș.

Dacian Cioloș afirmă că măsurile USR de reducerea a TVA-ului pentru energie sunt acum susținute și de Marcel Ciolacu, președintele PSD, și de Nicolae Ciucă, premierul României.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS