Casa din Scornicești în care a copilărit Nicolae Ceaușescu este ignorată chiar și de nostalgici. Locuința care ar putea deveni unul din cele mai profitabile obiective turistice din România pare să nu trezească interesul autorităților, în timp ce astfel de locuri în străinătate sunt vizitate de sute de mii de turiști.
Locuința din județul Olt în care au trăit fostul dictator și soția lui, Elena Ceaușescu, este îngrijită de Gabriel Lupescu, omul despre care se spune că a fost cel mai bun prieten al nepotului preferat al fostului tovarăș, Emil Bărbulescu. Locuința lui Ceaușescu a fost transformată în casă memorială, însă nu multă lume se înghesuie să treacă pragul casei.
Respectiva locuință a fost construită în anul 1890 și reconsolidată în anul 1979. „Titlul de proprietate este tot pe numele părinţilor lui Nicolae Ceauşescu, nu s-a făcut taxa de succesiune. Familia mi-a lăsat mie în grijă aici, am fost şi prieten bun cu Emil şi stau şi la patru kilometri peste deal, dacă e să vină cineva, doar mă sună şi ajung imediat”, a declarat Gabriel Lupescu pentru libertatea.ro.
Casa din Scornicești are trei încăperi, iar imediat cum treci pragul casei dai de un tablou cu chipul lui Nicolae Ceaușescu. În locuință încă este păstrată într-o stare foarte bună mobila pe care a achiziționat-o fostul cuplu dictatorial, precum și lenjeriile de pat ori alte obiecte care, iată, acu deja o vechime de mai bine de 40 de ani.
În casa din Scornicești sunt păstrate, printre alte obiecte, și tacâmurile cu care mâncau soții Ceaușescu precum și lăzile cu zestre. Lupescu, îngrijitorul casei, se plânge că nimeni nu este interesat de casa memorială, chiar dacă aceasta poate fi considerat un muzeu, căci are o relevanță istorică importantă fie doar și pentru persoanele care vor să vadă cum a trăit un fost președinte de țară.
Lupescu spune că a primit multe promisiuni din partea politicienilor, însă toate promisiunile se opresc în campaniile electorale. „Aaa, păi să vedeţi cum e la alegeri, toţi vin şi spun că se implică, o bagă ei în circuitul turistic şi atunci alocă fonduri de la buget. Doar vorbe. Avem grijă cu bănuţii primiţi de la vizitatori care mai lasă cât vor ei când vin pe aici. Vara mai dăm cu lac pe trepte, pe tocărie, cosim iarba în curte, ce pot face şi eu pe aici”, a mai povestit Lupescu pentru ziarul Libertatea.