Cum arată ambrozia, planta extrem de periculoasă care afectează în fiecare an sute de mii de români. Există o perioadă în care cei cu alergii trebuie să se ferească de ea.
În țara noastră, sezonul ambroziei începe primăvara. În funcție de vreme, acesta poate dura mai multe luni, până în octombrie sau noiembrie. Specialiștii spun că august și septembrie sunt luni de vârf pentru această plantă care provoacă alergii severe.
Denumită științific Ambrosia artemisiifolia, această plantă este originară din America de Nord. S-a extins pe zone tot mai mari din Europa începând din secolul al XIX-lea.
În toată țările europene, alergia la ambrozie a devenit o problema de sănătate publică. Nu a fost ocolită nici România. Anual, circa 500.000 de oameni suferă de pe urma acestei plante.
De-a lungul timpului, au existat confuzii ale ambroziei cu alte plante. De aceea, este important să știm cum arată ambrozia. Vorbim de o buruiană răspândită în țara noastră. În perioada de dezvoltare a plantei, puteți recunoaște cum arată ambrozia după frunzele sale zdrențuite și asemănătoare cu ale morcovilor, notează Ambrozia.ro.
Prezentă din mai până în octombrie, aceasta dispare doar după primul îngheț din toamnă. La mijlocul verii, în iulie, ambrozia începe să înflorească și să producă polen. Acesta se deplasează prin aer într-un praf fin. De aici rezultă reacții alergice la persoanele care sunt sensibile la acesta.
Conform statisticilor, de alergie la ambrozie suferă în special adulții cu vârste între 20 și 50 de ani. Sute de mii de români au probleme în această perioadă din cauza alergiei la ambrozie. Persoanele sensibile pot dezvolta forme severe și chiar alte afecțiuni care necesită internarea în spital.
Simptomele alergiei la ambrozie pot include senzația de nas înfundat, rinoree apoasă, dificultate în respirație, strănuturi repetate, însoțite de senzații de mâncărime la nivelul gatului, ochilor și urechilor.
La cei alergici poate apărea și o tuse. Aceasta poate fi accentuată dimineața sau în timpul nopții. Mai sunt comune ca simptome durerea de cap, oboseala cronică și somnolența.
Medicii spun că prevenirea expunerii la polen este principala măsură de tratament în cazul alergiei la ambrozie. Asta înseamnă limitarea activităților în aer liber în zilele cu concentrații crescute de polen, folosirea filtrelor de polen și purtarea unor măști faciale speciale dotate cu filtru de polen.