News

Cum arată bugetul Metrorex: salarii mai mici, angajați mai puțini, pierderi la fel de mari

Cum arată bugetul Metrorex planificat pentru anul 2021, un an în care compania a trecut prin câteva schimbări importante
20.09.2021 | 17:52
Cum arata bugetul Metrorex salarii mai mici angajati mai putini pierderi la fel de mari
Bugetul Metrorex 2021, la un pas să fie bătut în cuie. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost scandal mare la Metrorex încă de la începutul anului. Ministrul demisionar Cătălin Drulă nu a acceptat protestele și amenințările sindicaliștilor și a anunțat că-i taie pe aceștia de la robinetul banilor publici. Mai mult decât atât, Drulă a sărit și la gâtul angajaților cărora le-a transmis că au salarii nejustificat de mari.

Sporul de noapte, sporul de tunel și multe alte avantaje au fost scoase în evidență de Cătălin Drulă. A urmat show-ul cu proprietarii de magazine din stațiile de metrou, proprietari generoși cu sindicatul, mai puțin cu compania în sine.

ADVERTISEMENT

Cum arată bugetul Metrorex 2021!

Nu s-a terminat aici pentru că Metrorex are nevoie de un buget pentru a putea funcționa, un buget definitivat de Ministerul Transporturilor când mai erau mai puțin de patru luni și se încheia anul.

În ciuda promisiunilor, compania este încă departe de a fi una rentabilă. Mai exact, pierderile pe care Metrorex le înregistrează sunt sensibil egale cu cele de la finele anului trecut, un an puternic impactat de pandemia de coronavirus și un an în care mulți angajați au lucrat de acasă.

ADVERTISEMENT

Interesant este că, potrivit proiectului, numărul salariaților scade, ceea ce înseamnă o promisiune ținută a fostului ministru, însă nu până la capăt. Astfel, aceștia pleacă din Metrorex doar pentru că îndeplinesc anii de muncă și ies la pensie.

În cele din urmă pentru ca pierderile să nu fie și mai mari, veniturile celor rămași să lucreze în Metrorex vor fi dimunate cu 10%. Conform surselor FANATIK discutăm însă de sporuri mai atent calculate, nu de o reducere a salariilor.

ADVERTISEMENT

Ce a solicitat Ministerul Transporturilor pentru bugetul Metrorex

Trebuie să știți că în ultima zi a anului trecut, Metrorex avea o pierdere substanțială de 210.575,15 mii lei. Mare schimbare nu va fi nici în 2021 și în proiect se estimează un deficit total de 210.433,32 mii lei.

Există însă și o notă de fundamentare a actului normativ, notă în care sunt anunțate pentru anul curs, spre deosebire de 2020, plăți restante. Vorbim despre o sumă destul de mare de 346.560,82 mii lei.

ADVERTISEMENT

Nivelul câştigului mediu brut pe salariat programat pentru anul 2021 este unul mai mic. În medie, fiecare angajat în parte al companiei va câștiga cu 10,24% mai puțin față de anul trecut.

De asemenea, pentru Metrorex vor lucra numai 5403 oameni, cu 458 mai puțin față de anul trecut, mare parte urmând să-și depună dosarul de pensionare.

Interesant este că în bugetul aprobat de fostul ministru Cătălin Drulă, veniturile totale vor crește la Metrorex. Și discutăm despre o productivitate de 287,78% în plus.

De unde face Metrorex bani în plus

Întrebarea are un răspuns simplu – suma de 3.138.709,24 mii lei va fi înregistrată la capitolul „alte venituri din exploatare”. Adică venituri din subvenţii pentru investiţii, venituri ce reprezintă, de fapt, valoarea obiectivelor de investiţii care se vor înscrie în patrimoniul public în anul 2021.

Și veniturile care vin din producția Metrorex cresc, este adevărat, nu cu foarte mult. Este vorba despre o pondere de 6,17% din veniturile de exploatare.

Astfel, se preconizează creşterea veniturilor din vânzarea produselor cu 66%, respectiv cu suma de 1.061,61 mii. Banii provin din valorificarea unor deşeuri provenite din instalațiile ieşite din uz.

Pentru că mulți salariați s-au întors la locurile de muncă și Metrorex a fost solicitat în plus față de anul trecut, Cătălin Drulă a mizat și pe o creștere a veniturilor din servicii prestate. Autoritățile au mizat din plin pe îmbunătățirea situaţiei epidemiologice în partea a doua a anului, dar şi și pe funcționarea metroului pe noua Magistrala 5 Eroilor-Drumul Taberei, o magistrală care aduce un plus financiar acum.

Nu în ultimul rând, în bugetul Metrorex a fost stipulată și o creștere a veniturilor din redevenţe şi chirii. Întregul proiect de buget poate fi consultat AICI

ADVERTISEMENT