News

Cum arată buletinul de vot la alegerile parlamentare 2020. Cum se votează corect ca să nu fie anulat

06.12.2020 | 07:47
Cum arata buletinul de vot la alegerile parlamentare 2020 Cum se voteaza corect ca sa nu fie anulat
ADVERTISEMENT

Se apropie alegerile parlamentare din 6 decembrie, iar FANATIK îți spune tot ce trebuie să știi despre buletinul de vot. Este foarte important să urmezi cu strictețe câteva cerințe simple pentru ca votul să nu fie anulat.

Biroul Electoral Central a precizat clar care sunt condițiile pentru ca un vot exprimat să fie considerat valid și în ce situație poate fi anulat.

ADVERTISEMENT

Alegerile parlamentare vin la peste două luni distanță de la precedentul scrutin (alegerile locale din 27 septembrie). Ca și atunci, e bine să cunoști toate amănuntele. De exemplu, un aspect important este faptul că dacă ștampila cu mențiunea ”Votat” este aplicată unde trebuie, votul va fi considerat valabil chiar dacă pe buletinul de vot alegătorul scrie anumite cuvinte.

În ce situații este valabil buletinul de vot la alegerile parlamentare 2020. Care sunt erorile acceptate?

Potrivit hotărârii adoptate de BEC, sunt considerate buletine valabile de vot cele care se regăsesc în una din următoarele situații:

ADVERTISEMENT
  • ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
  • ştampila cu menţiunea „Votat” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);
  • ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot, subl. n.);
  • ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.
Foto: captura votcorect.ro
Foto: captura votcorect.ro

Vor fi declarate NULE următoarele buletine de vot găsite în urne:

  • buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;
  • buletinul de vot care are alt model decât cel legal;
  • buletinul pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „Votat”;
  • buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere;
  • buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate/anulate de alegător;
  • buletinul pe care ştampila cu menţiunea „Votat” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater;
  • buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „Votat” atinge două sau mai multe patrulatere.
ADVERTISEMENT
Foto: captura votcorect.ro
Foto: captura votcorect.ro

Fiecare votant trebuie să aplice ştampila cu menţiunea “VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit, pentru fiecare buletin de vot. Înainte să fie introduse în urnă, buletenile trebuie să fie îndoite, astfel încât pagina goală care poartă ştampila de control a secției de votare să rămână în afară.

Cum arată buletinul de vot?

Pentru scrutinul din 6 decembrie se vor folosi 2 tipuri de buletine de vot: pentru votul în secții și pentru votul prin corespondență.

ADVERTISEMENT
Pagina exterioară. Foto: votcorect.ro,
Paginile interioare. Foto: votcorect.ro

Alegeri parlamentare 2020. Reguli pentru votul prin corespondență

Pentru alegerile din 6 decembrie în întreaga țară au fost organizate 18.802 secții de votare, iar în străinătate se poate vota în 748 de secții. Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 octombrie 2020 este de 18.981.242. Dintre aceștia, 743.721 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport.

Pentru votul prin corespondență se aplică prevederile din Legea 288/2015, art 15:

  • Plicul exterior nu se mai deschide dacă ajunge după termenul limită, ci este anulat în totalitate, conform votcorect.ro.
  • Plicurile exterioare desigilate sau deteriorate astfel încât să fie compromisă integritatea votului sunt anulate.
  • Plicurile exterioare care nu conțin certificatul de alegător sunt anulate.
  • Plicurile interioare deteriorate astfel încât să afecteze integritatea votului sunt anulate.
  • În condițiile de mai sus, se consideră că alegătorul nu a votat prin corespondență.
  • De asemenea, în cazul în care în același plic interior au fost introduse două sau mai multe buletine de vot, acestea sunt declarate nule de către biroul electoral pentru votul prin corespondență. – art 16, Legea 288/2015

Model buletin de vot prin corespondență pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților:

Foto: votcorect.ro

Care este procedura pentru alegerile parlamentare 2020

Se va utiliza Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu (SIMPV). Odată ajuns la secție, votantul va prezenta actul de identitate. Operatorul de calculator introduce datele personale în sistem unde se pot preciza următoarele aspecte:

  • ați împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv;
  • v-ați pierdut drepturile electorale;
  • sunteți arondat/ă la altă secţie de votare;
  • sunteți omis/ă din lista electorală permanentă şi ați formulat o solicitare de a fi înscris/ă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă;
  • ați mai votat la acelaşi scrutin.

Dacă totul este în regulă, procedura de votare poate începe. Alegătorul va semna în lista electorală și ulterior va primi două buletine de vot – unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. De asemenea, i se va înmâna și o ștampilă.

După ce a completat procesul de votare, alegătorul trebuie să introducă buletinele în urnă. Nu uita că ele trebuie să fie îndoite.  La final, votantul primește înapoi actul de identitate pe care se aplică timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.

Alegeri parlamentare 2020. Reguli în contextul pandemiei

Criza sanitară provocată de noul coronavirus a afectat mersul tuturor lucrurilor. Nu este scutit de restricții și reguli suplimentare nici scrutinul din 6 decembrie.

Astfel, accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat pentru a se evita aglomerările din interior. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare, dar și la ieșire. De asemenea, persoanele trebuie să păstreze o distanță de 1 metru.

Alegătorii care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de Covid-19 (de exemplu, persoane în vârstă, oameni care suferă de boli cronice sau care au imunitate scăzută) pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. Dacă greșiți aplicarea ștampilei, puteți cere un nou buletin de vot, dacă nu a fost introdus în urnă. Primul va fi anulat.

Când se închid urnele? Buletinul de vot de la alegerile parlamentare 2020 poate fi completat de la ora 7:00 dimineată și până la ora 21:00. Există excepții dacă este coadă la secție. Atunci votarea se poate prelungi până la miezul nopții.

ADVERTISEMENT