News

Cum arată buletinul de vot la Referendumul pentru Justiție. FOTO

24.05.2019 | 15:12
Cum arata buletinul de vot la Referendumul pentru Justitie FOTO

Ne apropiem cu pași repezi de ziua alegerilor europarlamentare. Duminică, 26 mai, românii sunt chemați la urne pentru a-i desemna pe cei care vor reprezenta țara noastră în Parlamentul European de la Bruxelles. Tot atunci, ne vom exprima punctul de vedere în legătură cu referendumul pe una dintre cele mai arzătoare teme ale momentului: modificarea legilor Justiției.

Cum va arăta buletinul de vot la Referendumul pentru Justiție

La inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis, pe 26 mai vom răspunde la cele două întrebări cuprinse în referendumul pentru Justiție. În acest sens, Biroul Electoral Central a dat publicității modelele buletinelor de vot. A doua pagină a buletinelor de vot (n.r. versoul primei coperți) este goală, având înscrisă în subsol doar numerotarea paginii. Pe cea de-a treia pagină, pe lângă întrebare, vor exista pătrate de 4X4cm, cu afirmație și negație. Ștampila va trebui pusă pe unul dintre aceste pătrate.

În ceea ce privește ultima pagină a buletinelor de vot pentru referendum, aceasta va rămâne goală, urmând ca la ieșirea din cabina de vot, să fie aplicată ștampila de vot. Referendumul din 26 mai va pune capăt tuturor discuțiilor legate de modificarea legilor Justiției.

Așa arată unul dintre buletinele de vot pentru Referendumul pe Justiție. Sursa foto.digi24
Așa arată unul dintre buletinele de vot pentru Referendumul pe Justiție. Sursa foto.digi24

Ce prezență este necesară pentru validarea referendumului

Pentru ca  demersul referendumului din 26 mai să  fie considerat valid, este necesară prezența a unui procent de cel puțin 30% dintre alegătorii prevăzuți în Registrul Electoral, adică 5,6 milioane de cetățeni. Prin urmare, referendumul va produce efecte numai în cazul în care vor participa la vot aproximativ 5.700.000 de români, iar minim 4.725.000 să opteze pentru „Da”.

Reamintim că în cursul zilei de 25 aprilie 2019, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, președintele României Klaus Iohannis, a comunicat cele două întrebări pentru care românii vor opta cu „Da” sau ”Nu”, adresându-le tuturor invitația de a  se prezenta la vot, pentru a lămuri astfel una dintre cele mai arzătoare probleme ale momentului.

„Având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind solicitarea Președintelui României referitoare la organizarea unui referendum național consultativ cu privire la probleme de interes național,în temeiul prevederilor art. 2, art. 90 și art. 100 alin. (1) din Constituție, precum și ale art. 2 alin. (1) lit. c), art. 11, art. 12 alin. (2) și art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare,
Președintele României decretează:
Art. 1. – Poporul român este chemat să își exprime voința cu privire la următoarele probleme de interes național:
1. interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție;
2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
Art. 2. – Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:
1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
Art. 3. – Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.” , se arată în comunicatul oficial transmis de purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis.