News

Cum arată casa din SUA a lui Sebastian Burduja. Locuința ministrului cercetării este evaluată la un milion de dolari

Sebastian Burduja, ministrul cercetării și digitalizării, a studiat mai mulți ani în SUA. El și soția sa dețin o casă într-un orășel din statul Virginia, aflat în apropiere de Washington DC.
22.05.2022 | 11:08
Sebastian Burduja și soția lui dețin o casă n Statele Unite / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Sebastian Burduja a fost numit de PNL în funcția de ministru al cercetării, inovării și digitalizării pe 3 mai, în locul lui Marcel Boloș. Burduja, care a devenit cunoscut în România datorită implicării sale în organizarea mitingului diasporei, din august 2018, a locuit o bună perioadă de timp în SUA, unde deține o casă.

Sebastian Burduja a studiat la Stanford și Harvard

De atunci, Burduja a avut o ascensiune politică uimitoare. În decembrie 2019, el a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, pentru ca peste un an, în decembrie 2020, să fie ales deputat din partea PNL. Burduja ocupă și funcțiile de vicepreședinte al PNL și de președinte PNL Sector 1. Cu o lună înainte să fie numit ministru, Burduja a fost desemnat consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

În această săptămână, Burduja a vorbit în Parlament despre intenția PSD de a introduce impozitarea progresivă. „Partidul Naţional Liberal ţine foarte mult la cota unică, este parte din filosofia noastră liberală despre ceea ce trebuie să însemne o economie şi cum sprijinim mai mult mediul privat, astfel încât să avem şi o colectare foarte bună”, a spus Burduja.

Actualul ministru a studiat foarte mult în SUA. Astfel, între 2004 și 2008 el a frecventat cursurile Universității Stanford, obținînd o licență în științe politice. Apoi au urmat trei ani de studii la Harvard Kennedy School, pentru un master în politici publice. În aceeași perioadă, 2008-2011, Burduja a fost și la Harvard Business School, unde a urmat un master în administrarea afacerilor.

ADVERTISEMENT

Sebastian Burduja a ținut să-și desăvârșească studiile în România, astfel că, între 2016 și 2019 a frecventat cursurile ASE pentru obținerea unui titlu de doctor în economie și afaceri internaționale. Primul loc de muncă al lui Burduja a fost cel de asistent de cercetare în domeniul relațiilor internaționale la Institutul Freeman Spogli din Stanford, California.

Soția lui Sebastian Burduja lucrează la Banca Mondială

Sebastian Burduja a fost stagiar la National Endowment for Democracy din New York, apoi a venit în Europa, pentru câteva luni, unde a fost stagiar la Divizia pentru Mediu, Locuire și Planificare Spațială din cadrul Națiunilor Unite, la Geneva. Ulterior, Burduja a mai fost consultant pentru diverse companii din România și SUA.

ADVERTISEMENT

În SUA, Sebastian Burduja a cunoscut-o pe Emmaline, cea care avea să-i devină soție. După ce Sebastian a revenit în România, Emmaline s-a mutat și ea cu serviciul la noi în țară, fiind angajată a Băncii Mondiale. Conform declarației de avere pe care Sebastian Burduja a completat-o în 2021, Emmaline a încasat un venit anual de 207.311 lei.

Potrivit aceluiași document, pe numele lui Sebastian Burduja se află două terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproximativ 4 hectare, în localitatea Dochia, din județul Neamț, un apartament de 163,2 metri pătrați în București, primit prin donație în 2013, și un apartament la Năvodari, de 130,5 metri pătrați, primit tot prin donație, în 2014.

ADVERTISEMENT

Sebastian Burduja are un credit ipotecar de aproximativ 500.000 de dolari

Singurul bun imobiliar aflat pe numele celor doi soți este o casă de locuit în SUA, cu o suprafață de 172,5 metri pătrați, achiziționată în 2013. Conform informațiilor FANATIK, casa soților Sebastian și Emmaline Burduja se află în localitatea McLean, din statul Virginia, care are 50.000 de locuitori, aflată la doar 20 de kilometri de Washington DC.

Este vorba despre o casă elegantă din cărămidă, cu trei nivele, subsol, parter și etaj, conform informațiilor de pe site-urile americane specializate în tranzacții imobiliare, consultate de FANATIK. Locuința este estimată la o valoare de piață de aproximativ un milion de dolari. Casa a fost vândută ultima oară pe 21 august 2013, fiind achiziționată cu 779.000 dolari. În declarația de avere, Sebastian Burduja menționează că are o ipotecă de 497.276 dolari, contractată în 2015 și scadentă în 2045.

Casa familiei Burduja, care se află în apropierea unei păduri, potrivit informațiilor de pe site-urile de imobiliare, are trei dormitoare, trei băi și un șemineu, având o curte de 300 metri pătrați Printre alte dotări, casa din McLean a ministrului cercetării, construită în 1982, are podele din lemn de esență tare, foaier cu podea ceramică, o bucătărie din granit, precum și o terasă acoperită.

ADVERTISEMENT