News

Cum arată casa în care Mircea Geoană locuiește la Bruxelles. Înaltul oficial NATO stă într-un cartier select

Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO, are biroul la Bruxelles, unde se află sediul alianței militare. Tot în capitala Belgiei, el a luat în primire și o locuință de serviciu.
18.04.2022 | 09:02
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO, locuiește într-o casă amplasată într-o zonă selectă a Bruxellesului
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană este adjunctul secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, funcție pe care a preluat-o de la americanca Rose Gottemoeller, pe 17 iulie 2019. De atunci, Geoană și-a desfășurat activitatea la Bruxelles, acolo unde se află sediul alianței nord-atlantice. Geoană a primit și o locuință, pe care NATO a închiriat-o în capitala Belgiei.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, crede că războiul din Ucraina se va intensifica

Prelungirea războiului pe care Rusia l-a declanșat în Ucraina, care a depășit 50 de zile, reprezintă o mare îngrijorare pentru NATO.  ”Ne așteptăm la reluarea iminentă a ostilităților, pe un front mult mai larg. Acesta va avea o componentă militară mult mai apropiată de un război clasic, și nu de ceea ce am văzut în primele șase săptămâni de război, și din păcate, vom avea și victime din partea populației civile”, a declarat recent Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

”Dacă în prima parte a războiului, am văzut-o cu toţii, rachete Javelin şi arme antitanc, această parte a doua a războiului va fi diferită în calitatea, intensitatea şi consistenţa acestuia, deci, este firesc ca noi să ajutăm Ucraina pentru această etapă a războiului. Intrăm într-o a doua etapă, mai complexă, diferită ca natură de prima etapă, pe un spațiu mult mai larg de teren, atât în est, în Donbas, cât și în sud, către Crimeea și către Mariupol.”, a mai explicat oficialul NATO.

Când a fost numit în înalta funcție, Mircea Geoană a primit un birou aflat într-o clădire nou-nouță. Sediul NATO a fost inaugurat în 2018, cu doar un an înainte de venirea lui Geoană, și a reprezentat o investiție uriașă, estimată la peste un miliard de euro. Inițial, sediul NATO a fost la Paris, apoi s-a mutat într-un cartier general temporar la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Între timp, numărul membrilor alianței a crescut, iar sediul a devenit prea mic pentru angajați, dar și pentru delegațiile venite din toate colțurile lumii. “Clădirea pur şi simplu nu mai face faţă cerinţelor. Este prea mică, inflexibilă şi ineficientă”, a declarat Andres Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO în 2011, la un an după ce s-a început construirea noului sediu de la Bruxelles.

Sediul NATO a costat peste un miliard de euro

Lucrările au durat aproape opt ani, pentru că proiectul a fost unul grandios. Inițial, bugetul prevăzut pentru proiect a fost de 750 milioane de euro, însă acesta a fost suplimentat până la 1,17 miliarde de euro. Suprafață totală a complexului ridicat la Bruxelles este de 250.000 de metri pătrați.

ADVERTISEMENT

Structura clădirii a fost proiectată să consume cu 30 la sută mai puțină energie, astfel că sediul NATO este încălzit cu ajutorul unui sistem care folosește temperatura solului pe care a fost construit. Și sistemul de securitate este impresionant, acesta fiind format din peste 1.000 de camere de supraveghere, la aproape 4.000 de angajați.

Toți angajații NATO detașați la Bruxelles au locuințe de serviciu, astfel că și Mircea Geoană beneficiază de una. În calitate de adjunct al secretarului general al NATO, funcție importantă, retribuită cu un salariu consistent, după cum a dezvăluit FANATIK, Geoană a primit un apartament aflat într-o vilă dintr-o localitate aflată la câțiva kilometri de Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană stă la Bruxelles într-o vilă cu etaj și mansardă

Este vorba, potrivit informațiilor FANATIK, de Woluwe-Saint-Pierre, care este o comună-cartier aflată în Regiunea Capitalei Bruxelles, în partea de est a orașului. Localitatea în care stă adjunctul secretarului general al NATO este o zonă verde, cu nu mai puțin de trei parcuri și două lacuri plasate în centrul localității care este mărginită de o pădure.

Woluwe-Saint-Pierre are aproximativ 35.000 de rezidenți, majoritatea locuind în case cochete cu două etaje, în care pot sta 5-6 familii. Vila în care locuiește Mircea Geoană este o construcție sobră și elegantă, cu un etaj și un al doilea nivel construit să arate ca o mansardă, în care există cel mult 6 apartamente.

Potrivit site-urilor de imobiliare belgiene, casele din Woluwe-Saint-Pierre se închiriază cu 2.000-6.000 euro pe lună, în funcție de numărul de camere, dar și de dotările acestora. De exemplu, o vilă cu 6 camere aflată în apropierea celei în care locuiește Geoană, cu o suprafață totală de 400 metri pătrați, mobilată și utilată cu echipamente de ultimă generație, poate fi închiriată cu 5.200 euro pe lună.

ADVERTISEMENT