Life

Cum arată casa smart a lui George Buhnici. Este în top 10 case sustenabile din lume

Cunoscutul jurnalist și-a construit o casă spectaculoasă în satul Tămași, din comuna Corbeanca. Vila acestuia este în top 10 case sustenabile din lume.
17.02.2022 | 23:57
Cum arata casa smart a lui George Buhnici Este in top 10 case sustenabile din lume
Cum arată casa smart a lui George Buhnici
ADVERTISEMENT

George Buhnici a decis în urmă cu mai bine de 5 ani să-și construiască o casă aparte.

Proiectul a fost unul extrem de îndrăzneț, jurnalistul reușind să construiască o casă inteligentă, care a intrat în top 10 case sustenabile din lume.

Patru Arhitecți, șase designeri de interior și un inginer au lucrat la acest proiect.

Cum arată casa smart a lui George Buhnici. Este în top 10 case sustenabile din lume

Jurnalistul și-a dorit să stea departe de aglomerația din oraș, așa că și-a construit o vilă în satul Tămași, din comuna Corbeanca. Chiar dacă pare o casă obișnuită, lucrurile nu stau deloc așa. Poate să fie controlată de la distanță cu ajutorul unor sisteme speciale. Iluminatul, încălzitul, consumul de apă, deschiderea ușilor și multe alte detalii sunt comandate cu ajutorul unor aplicații instalate în telefonul.

ADVERTISEMENT

În plus, este total independentă de furnizorul de curent electric. Este alimentată cu energie de la panourile voltaice.

“În lunile de vară, eu sar constant de 2,4-2,5 megawaţi, adică de mii de kilowați, și practic îmi încarc mașina, încălzesc casa, încălzesc apa, ţin luminile aprinse și mai și bag în rețea, deci îmi anulez factura, cum ar veni.

ADVERTISEMENT

Așa că investiția în fotovoltaice, care părea o chestie de lux acum 5 ani, dintr-o dată devine business. Pe mine mă pasionează tehnologia, dar cel mai mult mă pasionează eficiența”, a declarat George Buhnici la Antena Stars. 

Casa are structură din lemn și stâlpi din beton. Înăuntru ușile se deschid cu amprentă, există un sistem de ventilație și de filtrare a aerului,  întrerupătoare sunt tip mini-tablete, iar țevile de apă au filtre integrate. Are și o stație meteo care monitorizează în permanență temperatura exterioară, vântul, luminozitatea.

ADVERTISEMENT

În februarie 2018, casa jurnalistului a primit certificatul de casă pasivă premium, fiind prima din România de acest tip și a noua din lume.

“Au fost mulți oameni care au râs de mine. Mi-au zis: “Băi, dar ești nebun? De ce să dai atâția bani, să investești atât de mult în tehnologie într-o casă de lemn, relativ mică. Și le-am spus: “E o casă care nu are facturi”.

ADVERTISEMENT

Tehnologia asta trebuie să facă, să ne ajute să trăim vieți mai bune, dar să ne și protejeze de fluctuații de genul ăsta, pentru că nu ne putem baza la nesfârșit pe combustibilul fosil.”, a mai spus jurnalistul. 

ADVERTISEMENT