Zgârie-norii au fost mereu priviți ca o dovadă a puterii și a măreției. În lume, există multe astfel de construcții, însă, nu toate sunt la fel de populare precum cel despre care vom vorbi în rândurile de mai jos.
În 1902, pe harta clădirilor din New York urma să fie adăugată o construcție cu totul și cu totul specială. Arhitectura sa unică i-a făcut pe mulți să ridice din sprânceană și chiar să o numească ”monstruoasă”. Au existat și voci care au susținut că respectiva clădire nu va rezista rafalelor de vânt și că este inutilă. Câțiva ani mai târziu, este o adevărată emblemă a New York-ului.
Flatiron Building este, fără doar și poate, una dintre clădirile faimoase din New York. Forma sa triunghiulară a atras atenția multora, ceea ce o face una dintre cele mai populare clădiri din întreaga lume.
Cei care s-au uitat la filme precum ”Bell, Book and Candle”, ”Godzilla”, ”Spider-Man” sau ”Teenage Mutant Ninja Turtles”, sigur au observat prezența clădirii în câteva cadre. În prezent, faimoasa clădire apare în numeroase reclame, fiind un adevărat simbol al New York-ului.
Deși face parte din categoria zgârie-norilor, Flatiron Building nu a vrut să atragă atenția prin înălțimea sa, ci mai degrabă prin forma ciudată. Clădirea are 87 de metri înălțime și 22 de etaje. Inițial, a servit ca spațiu de birouri pentru mai multe companii, după care a devenit primitor pentru chiriași.
Construcția clădirii din inima New York-ului a început în vara lui 1901. Procesul de ridicare al zgârie-norului a avansat cu viteza luminii, în fiecare săptămână fiind finalizat câte un etaj. În aproape 8 luni de la începerea lucrărilor, scheletul metalic a fost finalizat. Totul s-a mișcat repede datorită faptului că piesele din oțel au fost pre-tăiate în afara șantierului.
Pentru ridicarea Flatiron Building au fost necesare 3.500 tone de oțel. Acest zgârie-nori a fost primul care a deschis calea către noi arhitecturi deoarece, până atunci, niciun arhitect nu mai folosise metoda peretelui cortină.
Nu doar forma clădirii atrage atenția, ci și arhitectura sa unică. Flatiron Building îmbină arhitectura italiană și cea franceză din perioada renascentistă, cu unele accente grecești. Ultimele etaje ale clădirii au fost construite în stil Art Deco.
Designul clădirii, proiectat de Daniel H. Burnham i-a făcut pe mulți să fie sceptici. Amplasată în una dintre cele mai populare intersecții din New York, clădirea urma să aibă 2 metri lățime în punctul în care se întâlnesc cele mai lungi laturi.
După ani și ani, Flatiron Building nu doar că a rezistat rafalelor de vânt, dar și altor intemperii, ci a devenit un adevărat simbol. Pentru americani și, în special pentru locuitorii New York-ului, este o adevărată mândrie și o adevărată bijuterie arhitecturală.