Life

Cum arată cel mai nou pământ românesc. Este aproape cât Bucureștiul, dar accesul e interzis aici

Cel mai nou pământ românesc are o suprafață aproape cât capitala României. Accesul în zonă este strict interzis. Care este, de fapt, motivul
12.11.2022 | 10:30
Cum arata cel mai nou pamant romanesc Este aproape cat Bucurestiul dar accesul e interzis aici
Cum se prezintă cea mai nouă parte a României. Sursa foto - wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la cel mai nou pâmânt românesc atunci trebuie să știți că acesta vine la pachet cu peisaje care te lasă pur și simplu fără respirație. Da, atât de frumos este în zonă. În ciuda locurilor care aduc aminte mai degrabă de un screensaver, locuirea acestui teritoriu şi simpla vizitare a lui sunt interzise.

Care este cel mai nou pământ românesc

Se întâmplă situația aceasta pentru că Executivul României a interzis cu desăvârșire popularea insulei Sacalin. Vorbim despre un teritoriu de 21.410 hectare din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

Mai exact acesta este poziționat în dreptul braţului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Un detaliu interesant este acela că locuirea insulei a fost interzisă de autorităţi de o perioadă bună.

Motivul pentru care nimeni nu are voie aici este protejarea păsărilor rare care cuibăresc în această zonă. Sunt câteva sute de specii, unele dintre ele chiar pe cale de dispariție sau amenințate.

ADVERTISEMENT

De altfel, în insula Sacalin își fac cuib cele mai mari colonii de chire de mare şi pelicani creţi. Mai mult decât atât, în apele care înconjoară această bucată de pământ se află peşti rari.

Sturioni, dar şi plante precum varza de mare şi canarul bălţii se mai află în zonă, una formată în urmă cu aproximativ 150 de ani.

ADVERTISEMENT

La început erau două insule, Sacalinu Mare şi Sacalinu Mic, însă, în timp, acestea s-au unit şi formează acum un teritoriu compact.

Așadar, atunci când spunem cel mai nou pământ românesc nu trebuie să ne gândim la revenirea vreunei părți strămoșești, ci la formarea unei bucăți noi.

ADVERTISEMENT

În plus, insula românească nu trebuie confundată cu insula Sahalin, cea mai mare insulă rusească, situată în nordul oceanului Pacific.

Un alt detaliu interesant este acela că, în prezent, există două zone unde se produce avansarea Deltei în mare. Una pornește de la Sfântu Gheorghe spre Insula Sacalin și probabil că în zece ani se va închide, formând un nou lac, iar alta este la nord de Sulina

ADVERTISEMENT