News

Cum arată Cernobîlul la 35 de ani de la tragedia care a schimbat lumea. Imagini inedite

26.04.2021 | 17:01
Cum arata Cernobilul la 35 de ani de la tragedia care a schimbat lumea Imagini inedite
Cernobîlul ar putea intra într-un circuit turistic mai amplu. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă cum arată Cernobîlul la 35 de ani de la tragedia care a schimbat lumea. Pe 26 aprilie 1986, la 01:23 noaptea, o explozie a centralei nucleare urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare au făcut ca localnicii să fie evacuați de urgență.

Vorbim despre cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și chiar în estul Americii de Nord.

ADVERTISEMENT

De altfel, suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate. Nu mai puțin de 336.000 de persoane au fost mutate aproape peste noapte.

Cum arată Cernobîlul la 35 de ani de la accident și câte victime au fost înregistrate

Interesant este că în ciuda anilor scurși, este încă dificil de estimat un număr precis al victimelor produse de evenimentele de la Cernobîl. În primul rând, secretizarea din timpul sovietic a îngreunat numărarea celor care au avut de suferit.

ADVERTISEMENT

Listele erau incomplete și ulterior autoritățile sovietice au interzis doctorilor termenul de „radiație” trecut în certificatele de deces.

Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația Mondială a Sănătății a atribuit 56 de decese directe, 47 de lucrători și 9 copii cu cancer tiroidian, dar a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane expuse pot suferi din cauza unei forme de cancer.

ADVERTISEMENT

Deși în zona de excludere Cernobîl anumite perimetre restrânse vor rămâne închise, majoritata teritoriilor afectate sunt acum deschise pentru stabilizare și activitate economică.

Cât costă o excursie în Cernobâl

Fără doar și poate pentru cetățenii din Ucraina excursia în această zonă este mult mai ieftină. Turiștii străini trebuie să scoată bani serioși din buzunare. Interesant este că prețul final ține de mărimea grupului cu care veniți.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la formarea costului total contribuie și alte detalii. Vorbim despre mâncare sau tipul de transport pe care îl alegeți. O excursie poate dura de la câteva ore până la 2-3 zile.

Există și un site care îți calculează totul. Îl puteți accesa AICI. Așadar, pentru un grup de 15 persoane cu cină/prânz, dar și transport asigurat vorbim de aproximativ 90 de dolari de persoană. Nu e foarte mult, dar țineți cont că zona este în continuare una contaminată și vă expuneți pe propriul risc.

În banii pe care îi plătiți sunt incluse înregistrarea tuturor documentelor necesare, primiți un program al excursiei, permis de trecere și de ședere, dar și o asigurare medicală.

Transportul este asigurat pe ruta Kiev-Zona de excursie-Kiev, aveți ghid și o hartă a călătoriei. Cu roșu sunt însemnate zonele în care nu aveți voie sub nicio formă să intrați.

Excursia include vizita în oraşul Pripyat, abandonat de către locuitori în 1986, la grădiniţă şi şcoală, piscina orăşenească, clădirea Comitetului Executiv orăşenesc, unde a fost creat primul centru de urgenţă, hotelul Polissya, unde a existat un post de observaţie pentru operaţiile executate cu elicopterele peste ruinele reactorului 4, platforma de observatie și zona secretă Cernobîl-2 Gia.

Ce se întâmplă acum la Cernobîl

Interesant este că Ucraina vrea cu orice preț să includă zona Cernobîl, în care se află oraşul Pripiat din nord-vestul ţării, cu imobilele şi spaţiile sale de joacă abandonate, în patrimoniul mondial UNESCO.

În acest fel, zona ar putea să devină chiar turistică în timp. De altfel, ghizii spun că vorbim de o atracție celebră peste tot și că până în pandemie a avut turiști din toată lumea.

Dacă se întâmplă lucrul acesta, Cernobîl se va alătura unei liste prestigioase de situri protejate. Vorbim despre mausoleul Taj Mahal din India, sanctuarul neolitic Stonehenge din Marea Britanie şi abaţia Mont-Saint-Michel din Franţa.

Concret, în acest moment, natura și-a reintrat în drepturi. Drumurile sunt acoperite de vegetație, casele dispar sub zone împădurite și animale sălbatice se plimbă în voie. Radiațiile sunt însă tot acolo și au un nivel mult peste limita admisă, limită care ar putea ucide un om.

ADVERTISEMENT
Tags: