Ciupercile sunt în general alimente comestibile și gustoase, dar unele trebuie evitate în mod obligatoriu, căci reprezintă un adevărat pericol de moarte.
Ați auzit vreodată de ”Xylaria polymorpha”? Aceasta este un tip de ciupercă căreia i se mai spune ”picioare de om mort”. Pe lângă faptul că îți poate lua viața într-o secundă dacă o mănânci, arată și înfiorător.
Inclusiv cei mai neînfricați se pot speria de această ciupercă. Poate crește în pământ, în locurile umede sau pe buștenii putreziți. În pădurile de foioase sunt cele mai multe ”Xylaria polymorpha”.
Se spune despre această ciupercă faptul că are o durată de viață mai mare decât restul, rezistând luni bune în pădurile de foioase. Dacă vă întrebați în ce regiune se găsește, aflați că în România, în Bucovina de Nord și Basarabia.
Din cauza aspectului, i se mai spune și ”maiul dracului”. Ciuperca este în general foarte uscată și răsare adesea primăvară, potrivit Wikipedia.
Sursa menționată anterior transmite că în România sunt în jur de 200 de ciuperci otrăvitoare. De exemplu, cele în formă de pălărie nu sunt comestibile, dacă pălăria este ridicată sau ”rulată”.
Hribii, de asemenea, pot fi foarte dăunători. Dacă au pori spongioși în loc de lamele și foarte galbeni, atunci clar trebuie să te îndepărtezi de ei, dacă îi găsești prin pădure.
O altă ciupercă otrăvitoare este ”Buretele Muștelor„, care are capătul roșu și cu pori albi. Deși din punct de vedere estetic este foarte atractivă, efectele consumului sunt foarte neplăcute.
Dacă după ce ai mâncat o ciupercă prezinți simptome precum: greață, vărsături, dureri de stomac, de cap și amețeală, înseamnă că te-ai intoxicat și trebuie să apelezi la un medic.
Pentru a preveni o astfel de intoxicație alimentară, specialiștii recomandă să evităm cumpărarea ciupercilor de la comercianți care nu fac o dovadă de aviz fito-sanitar.