Life

Cum arată clădirea în care erau închiși soții care voiau să divorțeze. Închisoarea matrimonială se află în România

Știai că a existat o clădire în care erau închiși soții care voiau să divorțeze? Închisoarea matrimonială a schimbat viața multor persoane.
28.04.2023 | 18:39
Cum arata cladirea in care erau inchisi sotii care voiau sa divorteze Inchisoarea matrimoniala se afla in Romania
Cum arată clădirea în care erau închiși soții care voiau să divorțeze. Sursă foto: Digi24 / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La un moment dat, în România a existat o clădire în care erau închiși soții care voiau să divorțeze. Aceștia erau nevoiți să stea acolo până la șase săptămâni. Și se pare că metoda avea să dea roade, pentru că mulți alegeau să se împace după ce erau închiși.

Povestea localității Biertan neștiută până acum

Unde se afla clădirea în care erau închiși soții care voiau să divorțeze și ce s-a întâmplat cu ea? În localitatea Biertan, situată la 30 de kilometri de Sighișoara. În curtea bisericii fortificate din acest sat se afla căsuța care era cunoscută atunci drept ”închisoarea matrimonială”.

ADVERTISEMENT

În momentul în care doi soți voiau să divorțeze, aceștia erau închiși acolo pentru a-și rezolva problemele. Metoda avea să dea și rezultate. Conform registrelor de atunci, în 300 de ani, în satul respectiv a existat un singur divorț.

Iar clădirea nu a fost uitată nici până acum. Locația respectivă a intrat în patrimoniul UNESCO, în anul 1993, la fel ca altele din România. Totul se datorează bisericii fortificate din Biertan, în curtea căreia era și ”închisoarea matrimonială”.

ADVERTISEMENT

Cum arăta biserica? Aceasta era înconjurată de trei șiruri de ziduri. De asemenea, ea avea și șase tunuri de apărare, dar și trei batistoane. Cât despre ușa bisericii, aceasta data din anul 1515 și avea un sistem de închidere cu 19 puncte.

Biserica din România a fost una atât de impresionantă încât încât a ajuns să fie premiată la Expoziția Mondială de la Paris din 1910. De asemenea, aceasta a fost declarată unică în Europa. Și totuși cum de ajungeau soții care voiau să divorțeze în curtea bisericii?

ADVERTISEMENT

Cum arăta clădirea în care erau închiși soții care voiau să divorțeze

La acea vreme, soții care voiau să divorțeze se adresau episcopului pentru a cere divorțul. Ulterior, aceștia ajungeau să fie trimiși în închisoarea matrimonială. Scopul era acela de a-și rezolva problemele, evitând deci astfel divorțul.

Cum arăta ”închisoarea matrimonială”? Vorbim despre o cameră mică cu un singur pat, dar și cu un singur rând de tacâmuri. De asemenea, exista o singură pernă, dar și o singură pătură, astfel că cei doi erau nevoiți să comunice.

ADVERTISEMENT

Iar pentru a nu fi nevoie să apeleze la justiție, cele mai multe cupluri alegeau să se împace. Astfel, în perioada 1500 – 1800, în Biertan a fost înregistrat doar in singur divorț. Și totuși ce se întâmpla cu cei care alegeau să divorțeze?

Soțul era nevoit atunci să îi plătească fostei sale soții jumătate din veniturile sale. De asemenea, în cazul în care bărbatul se recăsătorea și divorța din nou, cea de a doua soție nu mai avea niciun drept.

ADVERTISEMENT