News

Cum arată colecţia de maşini a lui Ion Țiriac. Milioane de euro pentru un “garaj” de nabab

18.11.2018 | 18:08
3,5 milioane de euro valorează cea mai scumpă mașină din colecția lui Ion Țiriac: 2012 Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss

Una dintre cele mai mari pasiuni ale omului de afaceri Ion Țiriac sunt automobilele. Fostul jucător de tenis are o avere de 1,8 miliarde de euro și rareori se uită la bani când dă peste o mașină pe care o dorește. Țiriac este un iubitor al mașinilor de epocă, dar asta nu înseamnă că nu ține să își adauge la colecție și cei mai noi bolizi, de la Mercedes sau Ferrari. Și-a deschis în urmă doi ani și un muzeu la Otopeni, numit simplu și direct „Țiriac Collection”, unde oricine își dorește poate admira o parte din impresionanta colecție: „Din pasiune pentru mașini, am colecționat vehicule fabricate începând cu anii 1890. Am acum bucuria de a împărtăși această pasiune cu vizitatorii galeriei. O parte din istoria evoluției auto se regăsește în colecția pe care vă invit să o descoperiți” , spunea Ion Țiriac la inaugurarea salonului.

Pasionat de licitații: „Sunt ca o boală”

Fostul partener al lui Ilie Năstase într-unul dintre cele mai bune dubluri ale tenisului mondial din anii ’70 a spus într-un interviu cât valoreză mașinile sale. Nu a avansat nicio sumă, însă a dezvăluit că orice mașină valorează cât ar putea să ia la o licitație pe ea. Țiriac spune că încearcă să evite licitațiile de mașini, însă tentația este prea mare și nu reușește de fiecare dată să se abțină: „Într-o zi, s-a vândut un Ferrari cu 1,2 milioane de euro şi, a doua zi, acelaşi model s-a dat cu 2,3 milioane. Spuneţi-mi voi dacă întelegeţi ceva, că eu nu înțeleg. Maşinile mele valorează suma pe care aş putea să o iau la o licitaţie pe ele. Am zis că nu mai particip la licitaţii, dar sunt ca o boală”.

Ion Țiriac are aproximativ 250 de mașini în colecția personală. Fostul jucător de tenis ține foarte mult la fiecare automobil pe care îl deține și a dezvăluit singura condiție în care ar renunța la una dintre mașini: „Şi, da, aş vinde una. Oricui mi-ar oferi 10 milioane pe unul dintre modele i l-aş da pe loc şi aş dona banii pentru o cauză nobilă”.

Colecția Rolls Royce: „Sunt unic în lume!”

Ion Țiriac este foarte mândru de colecția de mașini Rolls Royce pe care o deține, una dintre cele mai impresionante din lume. Țiriac deține nu mai puțin de 36 autoturisme Rolls Royce, printre care și cele mai rare: „Orice mașină cumperi în momentul de față, cu un milion de euro sau două, nu poate decât să crească în preț și valoare, pentru că sunt foarte puține. Nu știu care este cea mai scumpă mașină a mea. Pe mine mă fascinează Rolls-Royce, am 30-40 de bucăți. Sunt unic în lume, am colecția de Phantom, unu, doi, trei și patru. Din Phantom IV au fost făcute numai 18, care au fost vândute numai curților regale… Regina Angliei are două, Juan Carlos are trei, chiar l-am rugat să vândă și el, dar mi-a spus că nu poate pentru că aparțin Curții. Până și Saddam avea una! Eu cunosc numai două mașini care sunt în afară de astea, eu le am pe amândouă”, a spus Țiriac într-un interviu. Colecția lui Ion Țiriac este singura colecție privată din lume care include toate cele 6 generații Rolls Royce Phantom: Phantom I by Charlesworth din 1927, Phantom II Sedanca De Ville by Windovers din 1934, Phantom III Touring Limousine by Freestone&Webb din 1937 (achiziționat de Sir John Leigh în 1939), Phantom V Park Ward (achiziționat în luna mai a anului 1990 de Sir Elton John) și Phantom VI.

„Cumpătat” când vine vorba de achiziții: „Nu aș da atâția bani”

Deși are una dintre cele mai exclusiviste colecții private de automobile din întreaga lume, Ion Țiriac se consideră destul de… cumpătat (!) când vine vorba de sumele cheltuite pentru achiziționarea „pieselor” din garajul său. „S-a vândut recent un Ferrari cu 55 de milioane de euro. Eu, chiar dacă aș avea, nu aș plăti banii ăștia. Toate mașinile din colecție sunt în stare de funcționare, în expoziție am expus aproximativ 88, în total am 250, pe care le vom rula o dată la câteva luni pentru ca pasionații auto să le poată vedea pe toate. Eu las alți oameni să le conducă. Prima mașină am cumpărat-o prin 1960, o Skoda, pe vremea când încă eram student. Nu îmi aduc aminte cât am dat pe ea. Dacie veche nu am, nu vreau atâta timp cât nu pot să o fac nouă. Dacă cineva e în stare să o facă nouă cu piesele de atunci… La fel și cu Trabantul”. Fostul jucător de tenis a dezvăluit că nu este singurul care conduce toată flota de mașini: „Le dau tuturor să conducă mașinile, dacă se lovesc, c’est la vie. Ultima mașină am luat-o zilele trecute”, a declarat Țiriac.

Cele mai tari mașini din colecția lui Țiriac

Colecția de mașini a lui Ion Țiriac are multe automobile rare, etalate și la marile saloane de profil din lume. Vă prezentăm în ceea ce urmează cele mai importante autoturisme deținute de cel mai bogat dintre români:

  1. 1952 Rolls Royce Phantom IV Coachwork by Hooper – 1,5 milioane de euro
  2. 2014 LaFerrari – 2 milioane de euro
  3. 1899 Hurtu 3 ½ Cvadriciclu – 200.000 de euro
  4. 2017 Mercedes-Maybach G650 Landaulet – 630.000 de euro
  5. 2012 Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss – 3,5 milioane de euro 
  6. 1962 Bentley Continental Drophead Coupé by Park Ward – 250.000 de euro
  7. 1939 Bugatti Type 57 Coach Ventoux – 600.000 de euro
  8. 1960 Jaguar XK 150 Roadster – 100.000 de euro
  9. 1937 Mercedes-Benz 540 K Cabriolet A – 1,5 milioane de euro
  10. 1948 Lincoln Continental Cabriolet – 100.000 de euro
Tags: