News

Cum arată coșul de cumpărături al unui pensionar! Dovada că milioane de oameni fac foamea în România

13.04.2021 | 17:20
Cum arata cosul de cumparaturi al unui pensionar Dovada ca milioane de oameni fac foamea in Romania
ADVERTISEMENT

FANATIK îți prezintă cum arată coșul de cumpărături al unui pensionar, dar și o dovadă clară a faptului că milioane de oameni fac foamea în România. Fără o creștere importantă a veniturilor, dar cu o adevărată explozie în prețuri, românii trăiesc de la o zi la cealaltă. 

Plecăm de la coordonate clare precizate de Institutul Național de Statistică. Preţurile de consum în luna martie 2021 comparativ cu luna martie 2020 au crescut cu 3,1%.

ADVERTISEMENT

Așa că am decis să confruntăm prețurile alimentelor cu salariul și pensia minimă. Pentru acest demers, am creat un coș de cumpărături cu doar câteva poziții.

Cum arată coșul de cumpărături al unui pensionar din România!

Vorbim despre pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Fără să intrăm prea mult în detalii și, în mod evident, fără să ne uităm la produsele scumpe, spunem doar că lista, una foarte săracă, ar putea cu ceva pricepere în bucătărie din partea unei gospodine, să acopere necesarul zilnic de produse nutritive ale unui adult.

ADVERTISEMENT

Începem de la elementul de bază în masa românilor. Pâinea nu lipsește din meniul nostru, așa că am luat câte 10 bucăți și am cheltuit din start 25 de lei. Cum aceasta nu poate fi mâncată goală la nesfârșit înaintăm printre rafturi.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Cinci litri de lapte ar putea să ne salveze din multe încurcături financiare, dar e adevărat că scot alți 18 lei din buzunar. Un carton de ouă cu 20 de bucăți costă 17 lei.

ADVERTISEMENT

O pungă de orez ajunge și la 7 lei, în timp ce un kilogram de brânză se duce la 25 de lei. Carnea este cea care testează portofelul serios.

Cumpărături cu ochii la oferte și portofel

Un kilogram de piept de pui a ajuns să coste și 20 de lei, în timp ce un pui întreg care ne poate ajuta la mai multe feluri de mâncare costă și el 20 de lei. Pentru carnea de lucru din porc umblăm la economii și plătim 25 de lei.

ADVERTISEMENT

Pe fructe încercăm să nu cheltuim foarte mult. Și acestea ne costă însă 20 de lei. Evident, nu ne aruncăm la cele de sezon. Ajungem, în cele din urmă, la legume. Plătim cam 30 de lei, dar cele cumpărate nu au cum să ne ajungă o lună de zile.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

De aici încolo intrăm pe un teritoriu minat. Un litru de ulei și unul de borș, un kilogram de făină, unul de zahăr și o conservă de tomate ne aduc în pragul a 40 de lei.

Când facem socoteala observăm cu stupoare că am plătit nu mai puțin de 250 de lei pe strictul necesar. Un strict necesar care nu o dată s-a tradus în foame pentru mulți dintre pensionarii României.

Sănătate, îngrijire personală și hobby-uri, domenii science fiction

Dintr-o pensie de 800 de lei nu rămân mai deloc bani pentru sănătate, investigații sau îngrijire personală. Hobby-urile au fost tăiate de pe listă, probabil cel mai accesibil fiind televizorul. Deși, chiar și cel mai ieftin abonament la un provider scoate aproape 30 de lei din portofel.

Interesant este că pandemia de coronavirus a ridicat serios cheltuielile românilor. Astfel, în topul celor mai mari creşteri de vânzări anul trecut și-au făcut loc spirtul, şerveţelele umede, dar şi mănuşile sau măștile de protecție. Vorbim de cel puțin 50 de lei cheltuiți lunar pentru a ține virusul cât mai departe.

Sursa foto – hepta.ro

Un bax de hârtie igienică înseamnă 11 lei, în timp ce banala apă ar putea să coste într-o lună nu tocmai călduroasă alți 40 de lei.

Așadar, tragem din nou linie și observăm că la cei 250 de lei cheltuiți anterior s-au mai adăugat 131 de lei. Avem un total de 381 de lei, adică aproape jumătate din pensie. După care pensionarii României și cei cu salariul minim pe economie încep să plătească facturile. Întreținerea și utilitățile într-un oraș cum este Bucureștiul costă însă ceva mai mult pentru o singură persoană.

Drept pentru care, nu o dată, categoriile enumerate mai sus au fost nevoite să taie din lista pe care am încropit-o, o listă care și așa nu avea darul de a hrăni corect și pe săturate un adult.

ADVERTISEMENT