Life

Cum arată Dacia pe care a aprobat-o Vladimir Putin. Are și o versiune electrică

Cum arată Dacia pe care Vladimir Putin a aprobat-o în Rusia. Mașina a avut un succes colosal și este disponibilă și în versiunea electrică.
10.05.2024 | 10:26
Cum arata Dacia pe care a aprobato Vladimir Putin Are si o versiune electrica
Cum arată Dacia Logan aprobată de Vladimir Putin. Sursa foto: Hepta, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dacia pe care a aprobat-o Vladimir Putin în Rusia a apărut pe piață cu mai bine de un deceniu în urmă. Modelul are și o versiune electrică. S-a numărat printre cele mai populare mașini din țară după lansare.

Cum arată Dacia pe care a aprobat-o Vladimir Putin

Acum 13 ani, presa a anunțat o transformare pentru un model Dacia. Prima generație a modelului Logan MCV urma să fie comercializat în Rusia sub sigla producătorului local Lada.

ADVERTISEMENT

Modelul avea numele “Largus”, făcând referire la dimensiunile interiorului mașinii, care erau destul mari. Acest model a fost un caz special, din moment ce restul modelelor Dacia avea sigla Renault în Rusia, precum și în alte țări din regiunea euroasiatică.

Carlos Ghosn era directorul Alianței Renault-Nissan, în momentul în care grupul a intrat în Rusia. Mai întâi, acesta a încercat să salveze operațiunile Michelin în America de Sud și de Nord, după care a trecut la Renault, condus atunci de Louis Schweitzer, primul CEO și Președinte de după privatizarea din 1990.

ADVERTISEMENT

La finalul anilor ’90, Renault a cumpărat Dacia. Tehnologia mai veche a companiei era folosită pentru a produce mașini cu preț redus sub brandul Dacia.

În 2003, cu un an înainte să apară Logan, se vorbea în presă despre preluarea modelului fabricat în România și asamblarea acestuia în Rusia. Loganul urma să fie construit în fosta Moskvici din apropiere de Moscova, iar Renault avea de gând să investească 230 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Rusia avea legături cu francezii, astfel că a fost aprobat, din 1998, un proiect între Renault și primarul din Moscova pentru a construi uzina Avtoframos.

Până în anul  2006, participația lui Renault în această afacere a crescut la 94%, după ce a achiziționat în două etape acțiunile deținute de Primăria din Moscova. Parteneriatul producea 80.000 de mașini pe an în 2005.

ADVERTISEMENT

Acest lucru l-a determinat pe Vladimir Putin să se deplaseze personal la Paris, în 2007. Acesta a mers în capitala Franței cu scopul de a-l convinge de Ghosn să investească în Grupul AvtoVAZ. Renault a acceptat să cumpere 24% din concernul ce includea și marca Lada.

Când a apărut Dacia Logan în Rusia

Dacia a prezentat o versiune practică a berlinei Logan cu un an înainte de implicarea Renault în Autovaz, potrivit wall-street.ro. Noul Logan MCV era bazat pe platforma Dacia/Renault și avea acoperișul înalt, fiind disponibil cu cinci sau șapte locuri.

În 2007, a fost lansată și versiunea utilitară Logan Van. După puțin timp, însă, relația dintre Renault și Rusia a fost afectată de anumite evenimente, printre care și criza economică.

Mai târziu, în 2012, Renault a devenit acționar majoritar la AvtoVAZ. Înainte de acest moment, uzina din Rusia a început să produc modelul Logan sub sigla Renault în Rusia, iar în America Latină sub sigla Nissan, din 2010.

Dacia Logan a fost lansată în Rusia în 2005. Mașina a fost fabricată la uzina din Tolyatti, unde Clio Symbol a fost produ anterior. Renault a decis, de la început, că marca Dacia va ajunge în piețe din Europa de Vest.

Între timp, sigla Renault urma să fie utilizată pe aceleași mașini în cele mai multe țări din Europa de Est, din moment ce marca din Franța era mai recunoscută acolo. În schimb, modele Dacia din Ucraina aveau sigla românească și erau fabricate la Mioveni până în 2009, după care situația s-a schimbat.

După cinci ani de la lansare, Loganul era la fel de popular în Rusia. În 2010, vânzările modelului au crescut cu 17%, fiind achiziționat de peste 60.000 de persoane. Era pe locul șase în topul celor mai populare mașini din țară. Modelul Sandero a fost lansat în Rusia în 2009 și avea, de asemenea, multe unități vândute.

Lada Largus
Dacia Logan MCV, lansat ca Lada Largus în Rusia. Sursa foto: automarket.ro/Colaj Fanatik

A fost lansată și o versiune electrică a mașinii

În 2011, a fost anunțat și modelul Logan MCV pentru Rusia, unde avea să fie cunoscută sub numele de Lada Largus. Compania Lada avea nevoie de un model pentru a înlocui Lada Riva Break, care a fost timp de 30 de ani produsă.

Largus a preluat caracteristicile mecanice de la Logan. Prețul modelului era, în 2012, de 419.300 ruble, adică aproximativ 10.770 de euro atunci.

Versiunea de bază a mașinii avea agregatul cu 8 valve de 1.6 litri și 84 de cai putere. Versiunea superioară dispunea de un motor cu 16 valve și 103 cai putere.

Autoturismul a fost lansat oficial pe 4 aprilie 2012, iar Vladimir Putin a lăsat un autograf pe primul model produs. Largus a devenit al șaselea cel mai bine vândut model din Rusia, însă producția a început să scadă în anii următori.

În 2022, rușii au prezentat un prototip al unui model Largus electric. Motorul electric și transmisia se află pe partea din față. În presă s-a scris atunci că autonomia mașinii urma să fie de 400 de kilometri, iar în decembrie au început testele pe șosea. Producătorul nu a vorbit despre capacitatea bateriei, dar motorul avea 10 kW sau 147 cai putere.

Versiunea standard avea doar 68 de cai putere în modul de rulare eco, cu până la 163 de cai putere pentru perioade mai mici. Pentru luna aprilie, vânzările au fost unele destul de mari.

ADVERTISEMENT
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e...
„Nu duce gunoiul, nu strânge masa, nu face altceva decât bani”. Cum e căsnicia unei vedete din România cu un fost sportiv de peformanță
Ilie Năstase, pe covorul roșu la Cannes. Între aplauze la scenă deschisă și...
Ilie Năstase, pe covorul roșu la Cannes. Între aplauze la scenă deschisă și „caracter de porc”
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost...
Divorț-șoc în familia Nadiei Comăneci. Numele marii campioane de la Montreal a fost implicat într-un scandal matrimonial
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de...
Vremea 27 mai - 24 iunie 2024. Început de vară cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Lovitura uriaşă dată de milionarul celebru care l-a jignit incalificabil pe Ilie Năstase:...
Lovitura uriaşă dată de milionarul celebru care l-a jignit incalificabil pe Ilie Năstase: Românul ăsta mare şi prost
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
VLADIMIR PUTIN, anunț PRIVIND RĂZBOIUL! RUSIA a DECIS
VLADIMIR PUTIN, anunț PRIVIND RĂZBOIUL! RUSIA a DECIS
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Un român face munți de bani din muzică. A cumpărat drepturile de autor...
Un român face munți de bani din muzică. A cumpărat drepturile de autor ale unor superstaruri
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când...
Au apărut probleme în paradis? Mesajul transmis de Monica Bîrlădeanu pe Internet: Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce...
Sondaj IPSOS: Nicușor Dan, pe primul loc în cursa pentru Primăria Capitalei. Ce scor înregistrează Piedone și Firea
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are...
Hotelul din România unde s-a filmat celebrul film „Nea Mărin miliardar”. Locul are o istorie fascinantă