Life

Cum arăta, de fapt, Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Imagini din 1963 care rivalizează cu festivalul Untold

Cum arăta, de fapt, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, din 1963. Imaginile rivalizează cu cele de la celebrul festival Untold.
22.05.2023 | 17:19
Cum arata de fapt Targul de Fete de pe Muntele Gaina Imagini din 1963 care rivalizeaza cu festivalul Untold
Cum arăta, de fapt, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, din 1963. Sursa foto: Alexandru Mendrea, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost un eveniment foarte popular în urmă cu zeci de ani, mai ales în 1963. Atunci au venit zeci de mii de persoane, iar pe scenă au urcat unii dintre cei mai mari artiști români. Spectatorii s-au bucurat de un spectacol mult așteptat.

Cum arăta, de fapt, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, din 1963. Imaginile de la eveniment, comparabile cu cele de la Untold

În 1963, Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost un eveniment la care au participat foarte multe persoane. La spectacol au participat nume mari de artiști români. Printre aceștia se numără Irina Loghin, Benone Sinulescu, Maria Ciobanu, Dumitru Constantin, Maria Butaciu sau Angela Moldovan.

ADVERTISEMENT

De asemenea, alți artiști prezenți la spectacol au fost Maria Păunescu, Ilie Udilă, Aurelia Fătu Răduțu, Ion Cristoreanu și Ion Oprea. Întregul ansamblu “Ciocârlia” a participat la spectacol și au fost prezente formațiile din toate cele trei regiuni învecinate, adică Hunedoara, Crișana și Cluj.

În funcție de sursă, numărul de spectatori diferă, dar au fost estimate între 60.000 și 150.000 de persoane prezente. Câteva imagini de la eveniment au rămas în istorie. Numărul celor care au fost prezenți ar putea fi chiar mai mare decât cei care merg la festivalul Untold, care are loc vara, la Cluj.

ADVERTISEMENT

“Pe vîrf se vedea o mulțime uriașă de oameni așezată pe căciula Găinei, iar alții care aveau dimensiuni de furnică – urcau în șiraguri – către aceeași mulțime. Din cînd în cînd, treceau călări, localnici, însoțind călăreți de ocazie, veniți mai de departe, cu alte mijloace, decît cele de care se foloseau acuma.

Cînd am ajuns sus, sus de tot, la 1486 metri, amfiteatrul natural din fața scenei improvizate, mai la vale, era ocupat „pînă la ultimul loc”. Peste șaizeci de mii de oameni. Era o mare colorată, într-un decor de munți de neînchipuit, dacă nu l-ai văzut. (…)

ADVERTISEMENT

În acest decor fantastic de înălțimi și culoare, de soare și lumină, va începe, la ceasurile nouă, spectacolul dat de formațiile artistice venite aici din trei regiuni învecinate: Hunedoara, Crișana și Cluj”, se arată într-un articol publicat la vremea respectivă.

Târgul de fete Muntele Găina 1963
Târgul de fete Muntele Găina, în 1963.Zeci de mii de oameni au fost prezenți. Sursa foto: Alexandru Mendrea, albapress.ro

Irina Loghin, amintiri de la evenimentul din 1963

Irina Loghin își amintește cu drag de Târgul de Fete, la care a participat în tinerețe. Artista a fost fascinată de tunicăresele de la spectacol, de care își aduce aminte chiar și după zeci de ani.

ADVERTISEMENT

“Mi-a plăcut foarte mult la Târgul de Fete de pe Muntele Găina: nu am văzut muntele, ci muntele de oameni. Am ţinut atunci să merg neapărat pe jos, deși ni se pusese la dispoziţie un autocar. Eram împreună cu Maria Ciobanu, cu Benone Sinulescu, cu Maria Butaciu.

Fetele veneau acolo de pe toate plaiurile să-și găsească perechea în viaţă. Am dat atunci un spectacol cu Ansamblul ‘Ciocârlia’. Era în 1963. Erau venite vreo douăzeci de tulnicărese. Prima oară parcă m-a speriat sunetul și am tresărit auzindu-l. Avea ceva dramatic, sfâșietor, ca o chemare din rărunchii lumii.

Apoi, mi-a plăcut tot mai mult să-l aud, să-i înţeleg locul lângă alte instrumente, să simt muzicalitatea aceea baritonală care topește în ea stihiile lumii și glasul unui inorog din vechime.

M-a izbit asemănarea acestui instrument cu un corn lung de tot ce împodobește licorna, animalul acela ca un cal alb din basme, cu un corn lung în mijlocul frunții”, a povestit îndrăgita interpretă de muzică populară, potrivit albapress.ro.

Cele care deschideau spectacolul erau tunicăresele din Avram Iancu, după care aveau loc mai multe dansuri și cântece are artiștilor menționați în rândurile de mai sus. Au răsunat atunci melodii bihorene ale orchestrei, precum și cântece tarafuri.

ADVERTISEMENT
Tags: