News

Cum arată dosarul Mineriadei! 413 volume, rechizitoriu de peste două mii de pagini şi nicio soluţie. Video

Cum arată dosarul Mineriadei la 31 de ani de la evenimentele care au însângerat Bucureștiul
14.06.2021 | 15:02
Cum arata dosarul Mineriadei 413 volume rechizitoriu de peste doua mii de pagini si nicio solutie Video
ADVERTISEMENT

Astfel, după mai bine de trei decenii scurse, autoritățile din România încă nu au oferit un răspuns concret în dosarul Mineriadei. Nu este singurul pentru care judecătorii au ridicat din umerii și au preferat să numere zile, să ofere amânări și de restul tăcere.

S-a ajuns aici după ce în 22 aprilie 1990, la doar câteva luni de la Revoluție, un grup de persoane a ocupat piaţa şi a declarat-o zonă liberă de neocomunism. Doar că planurile celor aflați la putere în acea perioadă erau cu totul altele și n-au ținut o clipă cont de vocea oamenilor.

ADVERTISEMENT

Cum arată dosarul Mineriadei din 1990

În zilele imediat următoare, numărul celor care protestau a crescut. S-a ajuns și la 50.000 de persoane care au ieșit în stradă și au scandat împotriva guvernării FSN. Preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, celebrul CPUN, Ion Iliescu nu a avut însă nicio remușcare și i-a numit ”huligani” şi ”golani”.

De altfel, din ultimul apelativ s-a făcut chiar istorie. Acesta a fost asumat de protestatari drept un titlu de onoare s-a vorbit despre titulatura de „golani” chiar și peste ani de zile. Nu și despre un vinovat oficial al acelor evenimente.

ADVERTISEMENT

Concret, Ion Iliescu a chemat la București minerii din Valea Jiului pentru a-i îndepărta pe ultimii manifestanţi rămaşi în Piaţa Universităţii după protestul anticomunist din 22 aprilie 1990. A ieşit un adevărat măcel. Patru oameni au murit şi peste 1.300 au ajuns pe mâna doctorilor.

Protestatarii solicitau amânarea alegerilor, o nouă lege electorală, aplicarea imediată a punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara care prevedea eliminarea foştilor activişti comunişti din viaţa politică şi judecarea celor care au organizat şi condus represiunea împotriva revoluţionarilor din decembrie 1989.

ADVERTISEMENT

Cum a chemat Ion Iliescu minerii la București

Nu a mai durat mult și președintele României de atunci, Ion Iliescu i-a chemat pe mineri. ”Avem de-a face cu o încercare de rebeliune de tip legionar. Elemente declasate, manevrate de forţe interesate în destabilizarea ţării şi ignorarea opţiunii exprimate de poporul nostru s-au dedat la acte grave de violenţă.

Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită”, era apelul lui Ion Iliescu în 13 iunie 1990.

ADVERTISEMENT

Au urmat lupte de stradă, sediile partidelor istorice şi cel al Universităţii au fost devastate, iar minerii, ajutaţi de forţele de ordine, au bătut şi reţinut orice persoană considerată suspectă. Au avut loc sute de arestări și toți cei luați de pe stradă de Poliție au ajuns la Măgurele.

Potrivit procurorilor militari, la capătul celor trei zile de represiune, bilanţul era sinistru: patru persoane au fost ucise prin împuşcare, trei au fost rănite tot prin împuşcare, peste 1.200 de persoane au fost maltratate şi lipsite abuziv de libertate.

Ce inculpați are dosarul Mineriadei

În urmă cu exact patru ani, dosarul Mineriadei a ajuns în instanţă. Mai mult de atât, Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat în 13 iunie 2017 că procurorii militari au finalizat cercetările şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane.

Au fost trimişi în judecată Ion Iliescu, la acea dată preşedinte al României şi preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României, Petre Roman, prim-ministru al Guvernului interimar, Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru.

De asemenea, Virgil Măgureanu, director al Serviciului Român de Informaţii şi general în rezervă Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general al României şi şef al Direcţiei Procuraturilor Militare, pentru infracţiuni contra umanităţii, prev. de art. 439 alin. 1, lit a din Codul Penal (uciderea unor persoane) – 4 acte materiale, art. 439 alin. 1 lit. g (vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane) – 1.388 de acte materiale şi art. 439 alin. 1 lit. j (vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unor persoane) – 1250 de acte materiale.

În ce stadiu se află dosarul Mineriadei

În acest dosar au fost  audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai victimelor şi 589 de martori, fiind emise aproximativ 2.300 de citaţii.

De altfel, dosarul Mineriadei are 413 volume, iar rechizitoriul întocmit în acest caz a strâns nu mai puțin de 2.000 de file. De remarcat că în mai 2019, ICCJ a decis restituirea dosarului la Parchet, iar în februarie 2020 Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a contestat decizia judecătorului de  la Curtea Supremă.

În 10 decembrie 2020, decizia de retrimiterea a dosarului către Parchet a devenit definitivă, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins toate contestaţiile depuse de Parchetul General, părţile vătămate şi de unul dintre inculpaţi.

ADVERTISEMENT
Tags: