News

Cum arată ferma din Texas a milionarului român care a învins Fiscul american în justiție. Alexandru Bittner este un apropiat al lui Adrian Năstase

Alexandru Bittner a fost implicat în SUA într-un proces cu Fiscul, care l-a acuzat că nu și-a declarat toate conturile bancare.
05.03.2023 | 09:10
Alexandru Bittner, prieten vechi cu Adrian Năstase, locuiește într-o fermă din statul american Texas. Colaj: FANATIK, Sursa foto: realtor.com. Facebook Adrian Năstase, captură Realitatea
ADVERTISEMENT

La începutul acestei săptămâni, Curtea Supremă a SUA a anulat o amendă de 2,72 milioane de dolari pe care Fiscul american o aplicase lui Alexandru Bittner, un om de afaceri româno-american. Curtea a limitat capacitatea Fiscului de a aplica sancțiuni pentru că o persoană nu depune rapoarte care să-i dezvăluie conturile bancare din străinătate.

Ferma lui Alexandru Bittner se află pe un teren de 1,18 hectare

Legea din SUA privind secretul bancar prevede ca cetățenii și rezidenții americani să depună rapoarte cu lista conturilor din străinătate, pentru fiecare cont nedeclarat neintenționat fiind aplicată o amendă maximă de 10.000 dolari. Bittner a susținut că a aflat despre aceste rapoarte în 2011, când s-a întors din România în SUA și că, ulterior, a depus cinci rapoarte anuale care se referă la perioada 2007-2011.

ADVERTISEMENT

În schimb, Fiscul a susținut că Bittner a încălcat legea de 272 de ori, pe baza numărului de conturi declarate de Bittner în rapoarte. Bittner a declarat că ar trebui să fie sancționat pentru doar cinci încălcări, reflectând numărul de rapoarte pe care nu le-a depus, în care nu a dezvăluit 16 milioane de dolari pe care îi împărțise în peste 50 de conturi bancare din România, Elveția și Liechtenstein.

Alexandru Bittner a emigrat în SUA în 1982, dar a revenit în România la începutul anilor ’90, pentru afaceri, el acumulând o avere de aproximativ 70 de milioane de dolari până în 2011, anul în care a revenit în SUA. Tot atunci, Bittner și-a cumpărat un ranch în localitatea Plano, din statul Texas, aflată la 30 kilometri de Dallas, în care locuiește și în prezent, pe care a cheltuit aproximativ 600.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Ferma lui Alexandru Bittner a fost construită în 1973 și se află pe un teren cu o suprafață totală de 1,18 hectare, conform informațiilor de pe site-urile americane specializate în imobiliare, consultate de FANATIK. Clădirea principală a ranch-ului din Plano are o suprafață de 396 metri pătrați și conține patru dormitoare și patru băi.

În ranch-ul lui Alexandru Bittner se află o piscină, un iaz cu pești și un grajd cu șase boxe pentru cai

Ranch-ul se află în apropierea unui parc și este împrejmuit complet cu gard. Pe terenul său se află două fântâni, un iaz cu pești, o piscină, dar și un grajd cu 6 boxe pentru cai, deoarece  Bittner este pasionat de echitație. De asemenea, pe proprietate se mai află o cabană pentru oaspeți dotată cu cu bucătărie, baie completă și dulap mare de depozitare.

ADVERTISEMENT

Casa are podele din lemn în zonele de locuit, tavane boltite cu grinzi din lemn, iar în living se află un șemineu construit din piatră de râu. În prezent, ferma din Texas a lui Alexandru Bittner este evaluată la prețuri între 1,1 și 1,4 milioane de dolari, conform site-urilor realtor.com,  zillow.com și redfin.com consultate de FANATIK, ceea ce înseamnă că valoarea proprietății s-a dublat față de momentul în care Bittner a achiziționat ranch-ul.

În presă s-a relatat că Alexandru Bittner şi-a transferat banii în bănci americane după ce în România acumulase o avere de aproximativ 70 milioane dolari. Ulterior, în septembrie 2014, numele lui Alexandru Bittner a apărut în dosarul Microsoft, unul în care procurorii au cerut declanșarea procedurilor pentru urmărirea penală a 10 foști miniștri pentru presupuse fapte de corupție privind mai multe contracte de licențe Microsoft pentru școli, în valoare de sute de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Numele lui Alexandru Bittner a apărut în dosarele „Microsoft” și „Mătușa Tamara”

Astfel, procurorii DNA au susținut că omul de afaceri Nicolae Dumitru i-ar fi dat, în 2004, 3,8 milioane dolari lui Alexandru Bittner, care ar fi avut influență la nivelul Guvernului condus de Adrian Năstase pentru deblocarea contractului privind licențele Microsoft. „Declarațiile martorului Gabriel Marin demonstrează că Bittner Alexandru funcționa ca un interpus al premierului Adrian Năstase”, se arăta în rechizitoriul procurorilor.

Aflat în SUA în momentul declanșării dosarului Microsoft, Bittner a fost audiat de autoritățile americane, care îi blocaseră conturile, la cererea celor din România, dar Bittner nu a fost condamnat în acest dosar deoarece a colaborat cu anchetatorii. Numele lui Alexandru Bittner a apărut şi în dosarul „Mătuşa Tamara”, în care Adrian Năstase a fost achitat definitiv, fiind acuzat că intermedia plata mitelor către Adrian Năstase. Dezvăluirile presei de la acea vreme au arătat că, deşi putred de bogată, mătuşa Tamara trăia într-o garsonieră modestă.

„Cu toate astea, în 1999, la peste 90 de ani, mătuşa cumpăra terenuri în zona rezidenţială Băneasa-Voluntari. Lovitura în afaceri a reprezentat-o preţul terenului: 156 de dolari pentru 2.500 de metri pătraţi, un preţ de 240 de ori mai mic decât cel al pieţei. Potrivit declaraţiilor din 2006 ale lui Adrian Năstase, consilierul în afaceri al mătuşii Tamara a fost Alexandru Bittner, un apropiat al fostului premier şi prietenul din liceu al surorii acestuia. De altfel, Bittner cumpărase în 1999 de la bătrână bijuterii şi tablouri în valoare de 400.000 de dolari. Între cei doi au urmat şi alte tranzacţii. Bittner i-a vândut mătuşii Tamara trei apartamente pe care aceasta le-a lăsat moştenire Danei Năstase. Aceasta le-a revândut pentru 300.000 de euro”, a dezvăluit Curentul.

ADVERTISEMENT