Au trecut 33 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, care a schimbat fundamental România, implicit şi fotbalul. Atunci, naţionala abia îşi aflase adversarii de la Campionatul Mondial din 1990, Dinamo era liderul campionatului şi se pregătea de primăvara europeană, iar actuala campioană a României, CFR Cluj, juca, în Divizia B, sub numele de Steaua.
Calificată la Campionatul Mondial din 1990, după o victorie de poveste în faţa Danemarcei, România şi-a aflat adversarii de la turneul final pe 9 decembrie 1989. Şase zile mai târziu, pe 15 decembrie 1989, începea, la Timişoara, Revoluţia.
Evenimentul a avut loc la “Palazzetto dello Sport” din Roma, iar România s-a aflat în urna a 3-a la tragerea la sorţi, alături de Columbia, Cehoslovacia, Irlanda, Suedia şi Uruguay. Sorţii au făcut ca tricolorii să ajungă într-o grupă cu Argentina, campioana en-titre, Camerun, campioana Africii, şi URSS, vicecampioana europeană din 1988.
“Este onorant să jucăm într-o grupă cu campioana lumii. Tragerea la sorţi ne-a onorat, dar şi ne-a obligat astfel la o pregătire extrem de serioasă, de responsabilă. Argentina este favorizată de faptul că va juca două meciuri (dintre care şi cel cu noi) la Napoli, oraşul în care evoluează Maradona. Sperăm ca, în partida aceasta, care va fi ultima din grupă, să ne prezentăm la potenţial maxim şi să realizăm un rezultat bun în disputa care va opune pe Maradona lui… Hagi, socotit de mulţi specialişti ‘Maradona al Carpaţilor'”, spunea Cornel Drăguşin, antrenorul secund la naţionalei, în Informaţia Bucureştiului din 11 decembrie 1989.
Pe 10 decembrie 1989, la o zi după tragerea la sorţi a grupelor de la Campionatul Mondial 1990, s-au jucat meciurile din etapa a 17-a, ultima a turului, dar şi ultima jucată sub comunism. Dinamo termina anul pe primul loc, cu o linie aproape perfectă: 16 victorii şi 1 înfrângere.
La Constanţa, în faţa Farului, Dinamo câştiga fără emoţii, scor 3-0, rezultat stabilit încă de la pauză, după golurile marcate de Dorin Mateuţ şi Daniel Timofte, autor al unei duble. Steaua, ocupanta locului 2, se impunea la Scorniceşti, 1-0 cu FC Olt, cu ajutorul reuşitei lui Gică Hagi. La 33 de ani de la acea etapă, Farul este liderul din SuperLiga la final de 2022, cu Gică Hagi antrenor.
Podiumul din Divizia A era închis de Universitatea Craiova, care obţinuse o victoria clară, pe teren propriu, contra Corvinului Hunedoara. Oltenii luau cele 2 puncte, pentru că încă era folosit acest sistem de premiere la victorie, cu ajutorul golurilor lui Gică Popescu, autor al unei duble, Pavel Badea şi Adrian Pigulea.
Dinamo, liderul campionatului în decembrie 1989, avea să câştige campionatul şi Cupa României la finalul sezonului. În plus, “câinii” au ajuns până în semifinalele Cupei Cupelor, unde au fost eliminaţi de Anderlecht, după un retur controversat.
În ianuarie 1990, FC Olt şi Victoria Bucureşti au fost desfiinţate, iar toate meciurile din returul campionatului le-au pierdut la masa verde. După această decizie luată de FRF, jucătorii celor două echipe s-au întors la cluburile de unde fuseseră transferaţi sau, în caz de refuz, mergeau la o echipă din judeţul de proveninenţă. Au fost şi cazuri, precum Dumitru Moraru, Costel Orac sau Gheorghe Tulba, de jucători care au decis să-şi continue cariera în străinătate.
În decembrie 1989, actuala campioană a României purta numele de Steaua CFR Cluj şi evolua în a treia serie din Divizia B. Ardelenii primiseară această denumire în sezonul 1983-1984, după fuziunea cu echipa locală a Armatei.
“Cea mai neagră perioadă din viaţa echipei rămâne aceea în care feroviarii clujeni evoluează sub titulatura de Steaua-CFR. O fuziune dubioasă cu echipa Armatei face ca în staff-ul executiv al echipei să apară tot felul de comandanţi veleitari, ignoranţi în fotbal, care confundau haina militară cu echipamentul de joc, cazarma cu cantonamentul, ieşirea la careu cu şedinţele de stretching şi ordinele milităreşti cu şedinţele tehnico-tactice”, era descrisă perioada de Zoltan Cantor şi Ciprian Rus în cartea “100% CFR – Centenarul unui vis”.
La mijlocul sezonului 1989-1990, Steaua CFR Cluj ocupa ultimul loc în seria a 3-a din Divizia B, poziţie pe care avea s-o găsească şi finalul stagiunii. Cu 20 de puncte în 34 de etape, ardelenii retrogradau în Divizia C.
Tot în Divizia B, dar într-o postură mult mai bună se afla Rapidul. Giuleştenii terminau anul 1989 pe primul loc în seria a 2-a, cu un avans de 6 puncte în faţa lui AS Drobeta-Turnu Serverin. La finalul stagiunii, echipa de sub podul Grant avea să promoveze în Divizia A, alături de Progresul Brăila şi Gloria Bistriţa.