Pe 16 ianuarie 1945, Adolf Hitler și-a stabilit reședința în Führerbunker, transformându-l în ultimul său cartier general și aducând centrul de comandă al regimului nazist în această structură subterană și rece.
Timp de patru luni s-a ascuns, a dat ordine și a ținut ședințe în complexul extrem de bine consolidat și complet autonom. Fuhrerbunkerul a fost decorat cu mobilier de înaltă calitate și lucrări de artă înrămate, fiind dotat totodată și cu un spațiu extins de depozitare a alimentelor.
Pe 29 aprilie 1945, buncărul lui Hitler a devenit locul în care s-a căsătorit cu iubita sa, Eva Braun. Ulterior, acesta a devenit locul sinuciderii lor în tandem și totodată locul unui mister etern în legătură cu locul unde se află cadavrul dictatorului.
Cei mai mulți sunt de acord cu linia oficială a partidului nazist, conform căreia el și Eva Braun au fost incinerați într-o gaură de obuz din afara buncărului, deși lipsa dovezilor sporește misterul permanent și teoriile conspirației mereu prezente.
Să aflăm însă și povestea Fuhrerbunker. Acesta a fost construit inițial ca adăpost antiaerian, pentru ca Hitler să îl folosească în timpul șederilor sale la Berlin, la Cancelaria Reichului. Hitler nu a petrecut niciodată prea mult timp în capitala germană în timpul războiului, dar buncărul s-a dovedit a fi util în ultimele luni de război.
În timp ce întregul complex este denumit Fuhrerbunkerul Fuhrer, în realitate, în acest spațiu existau două adăposturi separate.
Prima secțiune era cunoscută sub numele de Vorbunker și era o zonă mai mică și mai puțin adâncă, situată direct sub pivnița Cancelariei Reichului.
În acest mod, era mai ușor de accesat și se baza mai mult pe întărirea Cancelariei decât pe propria construcție pentru protecție. În timpul șederii lui Hitler în Führerbunker, familia Goebbels s-a mutat și ea și a făcut din Vorbunker casa lor.
Führerbunkerul Führer era spațiul mai mare și mai frumos din spatele Vorbunkerului. Accesibil doar prin Vorbunker, Fuhrerbunkerul era mai adânc sub pământ și se întindea sub grădina Cancelariei.
Era, de asemenea, mult mai puternic întărit și putea fi izolat de Vorbunker, ceea ce făcea dificil accesul la el.
Führerbunkerul, în ciuda faptului că era subteran și în permanență umed, a fost decorat cu lux de amănunte. Mobilier scump și opere de artă celebre, inclusiv un portret mare al lui Frederic cel Mare.
Existau două dormitoare, unul pentru Hitler și unul pentru Eva Braun, o sală de conferințe și o sală de așteptare. Bucătăria și sala de mese ale complexului se aflau în Vorbunker.
După sinuciderea lui Hitler și a lui Braun, ajutoarele sale au susținut că au ars rămășițele cuplului în afara buncărului. Nu există nicio dovadă care să susțină această poveste, în afară de o fotografie despre care se pretinde că ar fi a lui Hitler după moartea sa. Cu toate acestea, este povestea cea mai larg acceptată.
Astăzi, tot ce mai există din Fuhrerbunker sunt câteva camere, invizibile la suprafață și închise pentru public. Cancelaria Reich-ului și părțile de la suprafață ale buncărului, adică un coș de fum, o cameră de gardă și o singură ieșire, au fost demolate în 1947 și nu au fost niciodată reconstruite, scrie allthatsinteresting.com.
Astfel, pentru un simplu trecător, zona este o parcare, cu doar câteva petice de iarbă rară. În 2006 însă, a fost montat un panou care detaliază structura care a existat cândva acolo și ororile care au urmat în Fuhrerbunker.